Плевнелиев от Париж: Всички сме парижани!

Хората във Франция знаят как да живеят заедно, рече той
Обновена: 16 ное 2015 14:30 | 16 ное 2015 14:30,
270
Плевнелиев от Париж: Всички сме парижани!
Снимка: Пресцентър на президента

"Ние всички сме парижани!", обяви и президентът Росен Плевнелиев от френската столица, където откри Лидерския форум на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Двудневната среща започна днес в рамките на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО. Форумът е посветен на 70-ата годишнина от създаването на организацията.

"Трябваше да се съберем по хубав повод - 70 години ЮНЕСКО. Вместо това моментът е тъжен след терористичните атаки във френската столица", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Още по темата

Президентът обаче припомни, че парижани са хора, които знаят как да живеят заедно, независимо от раса, етнос и религия, водени от принципите за свобода, равенство и братство.

"Преживяла две световни войни, обединена Европа е способна да застане начело на единни международни усилия за противодействие на екстремизма", каза той. Българският държавен глава обясни и че след атентатите е нужна повече, а не по-малко интеграция. Плевнелиев подложи на критики опитите на популистки и националистически партии да използват атентатите в Париж за свои собствени цели.

Президентът акцентира на важната роля на организацията за противодействие на екстремизма и тероризма.

"ЮНЕСКО 70 години изгражда мир в умовете на хората", каза още Плевнелиев.

Той обяви конфликтът в Сирия за водещо предизвикателство пред международната общност пет години след избухването му. Президентът изрази съжаление, че стотици хиляди сирийски деца предприемат рисковани опити да достигнат Европа през Средиземно море, вместо да ходят на училище.

"Тези хора търсят само човешко достойнство", каза още Росен Плевнелиев. Той отново предупреди, че не надигането на националистически настроения, а толерантността и демокрацията са решението.

Българският президент говори първи на Лидерския форум поради разместване в програмата, наложено от трагичните събития в Париж през последните дни. Заради атентатите част от държавните и правителствените ръководители, които трябваше да участват в срещата, отмениха посещенията си.

Росен Плевнелиев бе посрещнат на входа на ЮНЕСКО от генералния директор на организацията Ирина Бокова. Двамата проведоха кратка среща преди откриването на форума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ти се! Ама не си! Кой го бута, та се клати тоя?
137
0
 
5
 
! Отговори
Данаил Антонов преди 8 години
Освиркали ли са го ?
136
0
 
6
 
! Отговори
. преди 8 години
Беше ли сириец като там терористите избиват цивилни? Беше ли руснак като падна руския самолет след терористичен акт? Африканец не си ли, че там избиват и малтретират наред? Там където "напредналите" държави имат интерес май не си толкова ентусиазиран в съпричастието си. Лицемер.
135
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Тоя само обикаля по Европа и о.ира още повече нещата!
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е ли вече ШарлиА какво стана с тях, ме онемяха?Те не се ли подиграват сега с френската болка или с страх или президента си
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв парижанин си , РоскаЯ се виж
132
0
 
5
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Но тези призиви са били за да се отклони човечеството от словото на Истината - от християнството. Защото всички революции са били дело на сатанински тайни общества мразещи християнството но про-езически. Защото само в християнството е истината, само там се открива пътя на спасението на човешките души. Само там се изобличава че "боговете" на езичниците са демони, че дявола е княза на тоя свят заслепил загиващите без светлината на Божията Истина. Само в християнството е Пътят и Истината и Живота
131
0
 
7
 
! Отговори
ьььььььььь преди 8 години
УУУффффффф пак ли "тоя" се цепи от меж.трибуни.....Пак ли носи демагогия по света...Срам ме е....Бил Парижанин-лицемер...А ЗАЩО не беше Одесит--когато изгориха хората в Одеса....или....абе неам нерви за тази медуза....
130
2
 
0
 
! Отговори
Aleksandar преди 8 години
Plevneliev is EMBARRASSMENT for Bulgaria!
129
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Тоя все е с ЧУЖДЕНЦИТЕЗА БЪЛГАРИТЕ ЯВНО НЕ СЕ СЕЩАВЪЛНУВАТ ГО САМО ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ
128
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев, не се изказвай от името на българския народ, защотот той те ненавижда, безроднико.
127
1
 
22
 
! Отговори
. преди 8 години
росице ти ако искаш си бъди парижанка, аз съм бургазлия. сто пъти по-чист и приятен град от мюсюлманската дупка париж.
126
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми г-н Президент, само недейте да плачкате, щото това не върви на един главнокомандващ (на БГ армията, например). Ама, моля ви се, не ревете, ПЛС!!!
125
0
 
23
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Българският президент на първо и единствено място трябва да бъде БЪЛГАРИН!
124
1
 
5
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
До ххПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОСТРОУМНИЯТ КОМЕНТАР!
123
0
 
18
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ПИСАЛ СЪМ МУ И ПАК МУ ПИША:И ГЛУПАВИЯТ ИЗГЛЕЖДА УМЕН КОГАТО СИ МЪЛЧИ,ОТВОРИШ ЛИ СИ УСТАТА РАЗСЕИВАШ ВСИЧКИ СЪМНЕНИЯ!
122
1
 
19
 
! Отговори
! преди 8 години
Не съм парижанин! Те не ни смятат и до момента за хора, слагат ни по-долу от любимите си араби. Гледат ни все едно сме ***. Но когато дойде време разделно българите се оказваме странно единни и твърди като стомана....Френският народ е гнусно племе.....не е случайно, че Революцията е изяла децата си......най-лесната битка на Фюрера е срещу Франция - буквално ги превзема за часове - а те са най-голямата страна в Европа. Жалки, смешни, мекушави и в същото време надменни жабари!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То...Гоце делчев като Париж.....Едно и също е.
120
0
 
6
 
! Отговори
Psy преди 8 години
Aman, toia e parijanin, onia e charli...
119
1
 
20
 
! Отговори
Пепа преди 8 години
До даНе му е за сефте, той почна с Русия оня ден да се изказва неподготвен, сега на форума на ЮНЕСКО по парижанин от всички, какво ли следва...