Плевнелиев от Париж: Всички сме парижани!

Хората във Франция знаят как да живеят заедно, рече той
Обновена: 16 ное 2015 14:30 | 16 ное 2015 14:30,
270
Плевнелиев от Париж: Всички сме парижани!
Снимка: Пресцентър на президента

"Ние всички сме парижани!", обяви и президентът Росен Плевнелиев от френската столица, където откри Лидерския форум на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Двудневната среща започна днес в рамките на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО. Форумът е посветен на 70-ата годишнина от създаването на организацията.

"Трябваше да се съберем по хубав повод - 70 години ЮНЕСКО. Вместо това моментът е тъжен след терористичните атаки във френската столица", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Още по темата

Президентът обаче припомни, че парижани са хора, които знаят как да живеят заедно, независимо от раса, етнос и религия, водени от принципите за свобода, равенство и братство.

"Преживяла две световни войни, обединена Европа е способна да застане начело на единни международни усилия за противодействие на екстремизма", каза той. Българският държавен глава обясни и че след атентатите е нужна повече, а не по-малко интеграция. Плевнелиев подложи на критики опитите на популистки и националистически партии да използват атентатите в Париж за свои собствени цели.

Президентът акцентира на важната роля на организацията за противодействие на екстремизма и тероризма.

"ЮНЕСКО 70 години изгражда мир в умовете на хората", каза още Плевнелиев.

Той обяви конфликтът в Сирия за водещо предизвикателство пред международната общност пет години след избухването му. Президентът изрази съжаление, че стотици хиляди сирийски деца предприемат рисковани опити да достигнат Европа през Средиземно море, вместо да ходят на училище.

"Тези хора търсят само човешко достойнство", каза още Росен Плевнелиев. Той отново предупреди, че не надигането на националистически настроения, а толерантността и демокрацията са решението.

Българският президент говори първи на Лидерския форум поради разместване в програмата, наложено от трагичните събития в Париж през последните дни. Заради атентатите част от държавните и правителствените ръководители, които трябваше да участват в срещата, отмениха посещенията си.

Росен Плевнелиев бе посрещнат на входа на ЮНЕСКО от генералния директор на организацията Ирина Бокова. Двамата проведоха кратка среща преди откриването на форума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
11
 
! Отговори
kk преди 8 години
A koga 6te si Balgarin,4u4elo takova a kogato be svalen Ruskiq samolet za6to ne be6e rusnak ili te ne sa hora.Bog da prosti jertvite na teroristite bez zna4eniq ot koq nazionalnost sa.
117
3
 
30
 
! Отговори
хх преди 8 години
Вече съм възторгнат, изумен и очарован от безкрайния, естествен, натурален и присъщ дебилизъм на държавния глава. Такава степен на ментална недостатъчност не съм виждал на живо и не допусках, че ще срещна някога. Допускам, че Бойко го пусна на президенткия стол, първо - за да го направи за смях, в което успя хилядократно, и второ - защото редом с него дори Бойко изглежда титан на мисълта. Пълна гавра...
116
0
 
15
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Това е арабската пролет. ,,Който сее ветрове жъне бури". Не може да налагаш демокрация чрез оръжия. Трябва да има съд за лидери на страни и международни организации разрешаващи намеса в вътрешното положение на страните. Цял век мина в конфликти и 21 век започна с конфликти макар и регионални но с много жертви от цивилното население. Що за лидери има. Колко жертви ще трябва да има още.
115
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитат от речта на "Плевнелиев от Париж: "Всички сме парижани!"...Цитат от български исторически филм:"Много лошо нещо е простотията..."
114
1
 
18
 
! Отговори
зелюзелев преди 8 години
А ми то,като ни лепнаха,с обиден подтекст,определението "българи и румънци",по-добре да казваме,че сме парижани.На тяхното високомерие и арогантност,трябва да отговорим с безразличие .Въпреки това , Бог да прости жертвите.Те са невинни.
113
0
 
8
 
! Отговори
червен чук преди 8 години
137 -ми ..а защо си мислиш ,че на нас не ни са омръзнали хората ,като тб ,които бързат да обиждат ,да ни наричат *** а *** на сайта кротко да гледат и да ви подкрпят само защото има инакомислещи от вас...как мислиш "приятелю"...как ?!
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я па тоа
111
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-137,в тази червена *** ,включил ли си слънцето от банкя,физкултурника,партийната сикритарка цачева ,и още всички гербери,щях да забравя,комсомолския сикритар.
110
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плеврю първо да се опита да се представи като президент на всички българи, че тогава да заявява и от мое име, че всички сме парижани. Аз не съм.
109
0
 
23
 
! Отговори
коментор преди 8 години
хамерикански клакьор. национален предател това е плевела
108
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този клоун тотално изтреще , време е да му викаме санитарите
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смеееееех Плювчо,смееех....
106
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари вече дори не ме и отвращавате . *** сте ми безразлични цялата червена ***
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sega cak razbrah, zasto tozi kalUFF ne izleze ot kabinetceto si, kogato pod prozoreca mu izgoria edno bulgarsko momiceprosto ne e bil BULGARIN, a obiknoven parizki p#e#d#a#l ot Bulionskia lesBulgarski mu e samo pasporta
104
1
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Тоя ревльо за сина се не плака толкова.
103
1
 
19
 
! Отговори
Dolya преди 8 години
Нашият ревльо е като изтъркана плоча, едно си баба знае- едно си бае. Посмешище!
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak moje da ima takiva smeshnici za prezidenti... ?????????????
101
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вие другари атакисти и комунисти не е нужно да носите баджо с надпис аз съм съветски червей защото то ви го пише на изкривените и мазни физиономии . Еволюция какво да правиш ,не може да се скрие и изтрие злото направено от вас и вашите деди запечатано в образите ви
100
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЛАЧЕЩАТА ВЪРБА Е СРАМ И ПОЗОР!НАРОДЕН СЪД!ПРЕДАТЕЛ!
99
1
 
18
 
! Отговори
Трол преди 8 години
А за хората в Бейрут някаква солидарност или не??Предния ден не стана ли същото в Бейрут?Или за там няма значение?Ето това е западната цивилизационна лицемерност!За Париж цветя,свещи,мечоци...а за Бейрут....???