Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!

Президентът не е казал нищо ново, настоя външният ни министър
22 ное 2015 19:15,
694
Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!
Снимка: архив, Булфото

Външният ни министър Даниел Митов нарече изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, насочено срещу българския президент Плевнелиев "невъзпитано" и "незаслужаващо внимание".

"Ние много пъти сме реагирали на подобни изказвания, не всеки път е необходимо това да се случва. Президентът на Република България има неоспоримо предимство пред коментиралата го страна. Той е избран на свободни демократични избори и никой не може да отнеме правото на президента на независима държава, делегирана му от суверена, да артикулира тези политики. Плюс това президентът не е казал нищо ново. Такъв тип говорене съществува в рамките на целия ЕС, и на трансатлантическата общност, всички са наясно за какво говорим", допълни той.

Още по темата

Преди дни Росен Плевнелиев обвини Русия пред британския вестник "Индипендънт", че готви "подривни действия" на Балканите. Във въпросното интервю държавният ни глава заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа.

Българският президент също така каза, че руската армия все по-често навлиза в "зоната за сигурност" във въздушното пространство над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчерта Плевнелиев.

В отговор на думите му, Мария Захарова обяви, че в интервюто на българския президент се набива на очи "абсолютният дефицит на аргументация, навсякъде се повтарят вече използвани или изоставени клишета".

Днес министър Митов настоя, че с Русия може да се разговаря само по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза.

Той допълни, че няма нови геополитически реалности, както се опитват да подсказват в изявления и коментари руски политици и анализатори. Митов уточни, че действията на България са насочени в едно - защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани, а най-прекият път за това е пълноценна интеграция в структурите, нормите и стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Той припомни, че политиката на България към Русия е недвусмислена.

"Още през миналата година след интензивното начало на кризата в Украйна и анексията на Крим, ние казахме ясно следното: с Русия трябва да се разговаря въпреки всичко това. Санкциите са налице и са свързани с кризата в Украйна и с изпълнението на Минските споразумения. Санкциите няма да бъдат отменени, докато Минските споразумения не се изпълнят в пълен мащаб. Но в същия момент разговори с Русия трябва да се поддържат, трябва да има канали за комуникация и две са основните теми, върху които можем да разговаряме. Това е ядреното споразумение с Иран и кризата в Сирия. Това се и прави. Но няма нова геополитическа реалност, това трябва да се разбере много ясно", каза българският външен министър в интервю за Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
1
 
9
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Долу цялата продажна мафия наречена ГЕРБ!!!
374
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С Болгарией России ВООБЩЕ не о чем говорить! Чините свой хлам миг-29 может как-то напугаете наши самолты!
373
1
 
4
 
! Отговори
кирил и методи преди 8 години
ленин бил написал азбуката ха ха ха мууу ха ха
372
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Само един малък жалък въпрос - абе ти министърче какво празнуваш на 3 март ? Какво с кого ?Толкова по повод това, че си българин - ти не си такъв. Дотам докарахме чужди шпиони да ни управляват.
371
4
 
6
 
! Отговори
Клоуна от Макдоналдс преди 8 години
Леле абе има опасност тоя да ми вземе работата. Ох добре че е български външен министър.
370
2
 
6
 
! Отговори
CМоросз преди 8 години
Много добър министър имате, през деня говори каквото искам, а вечерта ми лъска обувките и с език ближе входното ми чердже. Браво Мите ти си много послушен.
369
2
 
6
 
! Отговори
Американец преди 8 години
И аз много харесва вашия Плевнелиев и този много умен министър. Те са много способни, умни и послушни. Истински демократи. Мислят много за нас и за вас. :))
368
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еи за това си харесвам аз българския президент-истински защитник на демокрацията и свободата-браво гн.Плевнелиев. Ама трябва по системно и целенасочено да критикувате Руската федерация иначе никои няма да ви забележи,със какво точно ще останете в историята
367
1
 
9
 
! Отговори
ей палячо преди 8 години
интересно ми е ако стане нещо вие ли ще воювате бе *** мекотели Не Даниелчо ти ще бягаш пръв мишка малка със *** *** и опикани обувки. Махай се продажник малък
366
1
 
10
 
! Отговори
ти си смешник преди 8 години
Ей Митов какво е да си малка платена мишка на висока длъжност ? Колко си жалък и смешен...заври се в дупката си и се махай от България
365
12
 
1
 
! Отговори
Shopp преди 8 години
150 млн руски *** не струват колкото един бългатин, това мога да кажа и точка.Пикая на тях.
364
1
 
14
 
! Отговори
КАК преди 8 години
Как Роско да каже нещо ново, за това е необходимо да имаш мислещо пипе. А нашият Прецедент казва само това, което му продиктува чичо Сам.
363
27
 
6
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Поздравявам Ви господин президент Плевнелиев!!! Щом целокупната червено - путинска слуз се е надигнала, плюе и скърца със зъби значи вашите изяви са наистина, доказано БЪЛГАРСКИ! Продължавайте! Цялата истинска, българска общност е с Вас! Рублажиите са отмиращ вид - историята ги зачеркна. Вие сте моят ПРЕЗИДЕНТ!
362
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И каква е таз Захарова,че се прави на Сахарова,и на Президента ни се кара,че имал дефицит на аргументация,имат си захар сахар и вода да си правят самагона,чий дявол гонят като Аеций е рекъл,че нема да има втори АЕЦ на А ти ла,а той имал много,бил богат,як,но ний сме били кутри/е/тагури таквиз сме и днес мънички/пети/подред и не сме ви тровили богатира заради имане,пребройте си по пръсти кои сте подред гури/от некой си гуру,и питайте другите бодри,ведри що сте идвали в Плиска и Косово за дрожи ли
361
1
 
17
 
! Отговори
Да има прозрачност преди 8 години
На нашите политици дали им минава през ум за народа? И какво стана с тая демокрация. Ние гласуваме, американците ги слагат на власт?Ами да се даде прозрачност на процеса на съставяне на българското правителство. Нека кажат. За вас българите няма демокрация. Няма нужда да се хабите да гласувате, защото ние ще кажем кой и как ще ви управлява. Ще ви сложим Плевнелиев, Митов, Кунева,бай Сали когото си искаме и той ще води политика каквато ние си искаме.Вас кучетата ви яли.
360
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Залеза на ЕС, НАТО и Западната купон-култура ги кара на говорят под въздествието на опиума нашите политици - янкилизовци
359
4
 
28
 
! Отговори
Кузма Кузмич преди 8 години
Тия две гейчета дори не съзнават колко незначителни са в РУСКИТЕ очи...
358
4
 
25
 
! Отговори
Чудом се чудя преди 8 години
Чудя се. Дали са глупави и неадекватни Митов и Плевнелиев, или искат да дадат повод за започване на война на българска територия с Русия?
357
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко са смешни руските партии в бг.на изборите взеха общо 11%. сега се репчат кой е по голем руснак, сидерката пиянката или първанката. сидерката е лаладжия тарикатче на дребно.пиянката води една фалирала партия. първанката е най тарикат,даже и синовете си направи милионери
356
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доста нагло и надменно от държава на която и предстои фалит и разпад както стана ссср.напълно подкрепям президента и външния ни министър