Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!

Президентът не е казал нищо ново, настоя външният ни министър
22 ное 2015 19:15,
694
Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!
Снимка: архив, Булфото

Външният ни министър Даниел Митов нарече изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, насочено срещу българския президент Плевнелиев "невъзпитано" и "незаслужаващо внимание".

"Ние много пъти сме реагирали на подобни изказвания, не всеки път е необходимо това да се случва. Президентът на Република България има неоспоримо предимство пред коментиралата го страна. Той е избран на свободни демократични избори и никой не може да отнеме правото на президента на независима държава, делегирана му от суверена, да артикулира тези политики. Плюс това президентът не е казал нищо ново. Такъв тип говорене съществува в рамките на целия ЕС, и на трансатлантическата общност, всички са наясно за какво говорим", допълни той.

Още по темата

Преди дни Росен Плевнелиев обвини Русия пред британския вестник "Индипендънт", че готви "подривни действия" на Балканите. Във въпросното интервю държавният ни глава заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа.

Българският президент също така каза, че руската армия все по-често навлиза в "зоната за сигурност" във въздушното пространство над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчерта Плевнелиев.

В отговор на думите му, Мария Захарова обяви, че в интервюто на българския президент се набива на очи "абсолютният дефицит на аргументация, навсякъде се повтарят вече използвани или изоставени клишета".

Днес министър Митов настоя, че с Русия може да се разговаря само по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза.

Той допълни, че няма нови геополитически реалности, както се опитват да подсказват в изявления и коментари руски политици и анализатори. Митов уточни, че действията на България са насочени в едно - защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани, а най-прекият път за това е пълноценна интеграция в структурите, нормите и стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Той припомни, че политиката на България към Русия е недвусмислена.

"Още през миналата година след интензивното начало на кризата в Украйна и анексията на Крим, ние казахме ясно следното: с Русия трябва да се разговаря въпреки всичко това. Санкциите са налице и са свързани с кризата в Украйна и с изпълнението на Минските споразумения. Санкциите няма да бъдат отменени, докато Минските споразумения не се изпълнят в пълен мащаб. Но в същия момент разговори с Русия трябва да се поддържат, трябва да има канали за комуникация и две са основните теми, върху които можем да разговаряме. Това е ядреното споразумение с Иран и кризата в Сирия. Това се и прави. Но няма нова геополитическа реалност, това трябва да се разбере много ясно", каза българският външен министър в интервю за Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов, кой си ти да разговаряш с Русия за Иран и Сирия! Нескопосаник!
334
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
571Интересно, тогава кой беше на власт в този период? А да сетих се Тройната коалиция, Сергей2001-2008. Елементарният акъл на бузлуджанеца. Защо не посочи 2008-2015? :D Я кажи при кой е най-големият процент на разпродадени заводи? Кой махна нулите?
333
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев избран демократично!? След като видяхме как ГЕРБ организира изборите дали всички мислят като Митов. САЩ се съобразяват какво говорят, Германия и Франция също. Тези няма ли кой да ги научи на дипломация??? ОСТАВКА!
332
12
 
5
 
! Отговори
5ьо преди 8 години
Най-после една по-твърда и достойна позиция на България.
331
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
570Е заради такива като вас не мога да се оженя, Защо амаериканците не ни искат, ето ние спираме Русия, спираме им енергийните проекти, Българският народ ми е мил като куче. Виждам че пращиш от акъл, куче. :D Няма нищо, радвай се на мутренските години, припомняй си, че пак няма да дойдат.
330
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невероятно! Излиза президента и ръси пълни глупости, неподкрепени от никакви факти, само щото мразиме Русия, и трябва да нажежаваме обстановката! После отговора бил "Невъзпитан"! Абе вие нормални ли сте бе?
329
2
 
13
 
! Отговори
ужасен преди 8 години
Боже-е-е-е! И тези двамата са лицето на България пред света!!!!!!! Срам и позор!
328
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външният министер щял да се жени. По му отива да се омъжи.....
327
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
566Ето колко си зле, пък тръгнал външна политика да коментира, нямаш си и на идея какво се случва в България, сега. разграбването започна 1989 и продължава до 2015. Точно Костов е един от главните виновници и най-голямо разпродаване имаше по негово време. Затова по неговият мандат имаше пари, а след него един ужас. Осакатена икономика, всичко разпродадено на безценица без да казвам имена, би трябвало да си ги знаеш. Дето кормеха заводите и продаваха на вторични.
326
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Тия комсомолци извират един след друг,край нямат...И все гнусни мазни мутри,все простотии ръсят.
325
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
560По-добре за магарета, отколкото за двулични мутри, поне си признаваш за кой си гласувал. Официално искаш да се върнат мутренските години нали, тогава беше добре, я кажи с какво изнудваше хората за пари?
324
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
555Обединение на какво? Няколко държави(6-7) който подкрепят себе си и останалите да се въртим около тях и да им даваме позиция и подкрепа срещу кози барабонки. Умира съюза, защото такава политика го съсипва. Да не говорим че има държави все още с дълг към САЩ, ''помоща'' от Втората св война. На Англия победителя и трябваха 65г да си изплати този дълг и лихвите ... помощ. хах. Умира съюзът затова и говорят за напускане само силните държави.
323
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не се хабете защото скоро такава държава русия няма да има както го няма ссср
322
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
552Дам след 89 точно червените почнаха да грабят. Точно човек които не подкрепя един идеал принадлежи към този идеал. Кое беше комунистическото след 89? Ръждясали заводи, който са преизпълняват плана разпродадени на по 35 000лв, с реална цена 150 000. Тези на който сега се радваш го направиха, а най-много по времето на Костов. Тези неконкурентни заводи изнасяха за Европа, главно Германия и за Русия с тонове. Затова тогава влизахме в топ5 икономики в света, защото бяха неконкурентни.
321
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Интересно, чак сега ли му наредиха на Митов да ги приказва тези врели-некипели, с които вреди на българските национални интереси?! От доста време е ясно, че политиците в България работят не за българските национални интереси, а за интересите на държави, на които им е изгодно, България да е в лоши отношения с Русия.
320
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С много от казаното не съм съгласен,все едно,че слушам говорителят на държавният департамент на САЩ.Колкото до избирането Му с толкова фалшификации,че просто нямам думи.А за уважението към него ще спомена изказването на ББ ,,магаре да бях посочил щяха да го изберат"Та президентът не разбра,че е български президент а не клакьор на държавният департамент.Не се интересува от българските интереси а само от американските.Впрочем Крим е руски от времето на Екатерина,За какъв *** им е на янките.
319
2
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Тоя индивид още ли е министър. Да отива да си гледа медения месец, да не би някоя"мечка" му вгорчи живота !
318
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
547Тогава защо този модерен междудържавен съюз залязва? Германия и Англия искат да го напускат ... държавите който в момента го крепят, без тях ще фалира. Пък Кунева и президента реват за Шенген, те искат да го премахват, те реват за Шенген ...
317
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
540Прав си дедо и ето го резултата, 25г работим за чужди интереси - европейски и американски и ето го резултата. Това което бяхме, когато бяхме с Русия е почти разграбено, 25г разграбване и още има какво да се краде.А интересно ми е откъде президента черпи информация? Той е главен консул и върховен главнокомандващ на армият ПО време на война ... е с писмено разрешение на вътрешният министър. Та кой ще му даде отчет за кибер атаки и разузнаване? И кое беше политическото му в това интервю?
316
3
 
10
 
! Отговори
Отворете очи ! преди 8 години
Ситуацията сега е или си с Русия или с Ес и Сащ ! Точка! Каква независимост мечтаете....кой ни бръсне за сила ,че да се съобразява с Нас? Каажете кой? Дори Македония не ни уважава и не се съобразява с Нас.......Слепи ли сте? Чакам да кажете държава която се съобразява с България ......