Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати

Еврокомисията намекнала, че оценката за Румъния ще е по-добра
Обновена: 15 яну 2016 20:28 | 15 яну 2016 20:27,
128
Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати
Снимка: ЕК

Посоката е правилна, но няма резултати. Това ще заключава за девета поредна година докладът на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Оценката на Брюксел ще бъде публикувана на 27 януари, а днес правосъдният министър Екатерина Захариева се срещна със зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисарят за правосъдието Вера Юрова.

"Докладът ще е обективен. Ще отчете позитивните стъпки, както и фактът, че няма достатъчно напредък“, съобщи министърът, уточнявайки, че документът не ѝ е бил показан, а само преразказан.

Като постижения в него се посочвали промените в конституцията и създаването на съветът за координация на реформата. Сред слабостите отново са приключването на делата от висок обществен интерес, корупцията по висшите етажи на властта и борбата с организираната престъпност.

Захариева съобщи, че по време на разговорите ѝ с двамата еврокомисари, с българския представител в ЕК Кристалина Георгиева и с генералния секретар на Комисията Александър Италиенер не са коментирани конкретни епизоди от съдебната реформа, включително и телефонните разговори между съдийките Янева и Ченалова.

"Видимите резултати няма да се получат от днес до утре. Не искам да обещавам, за да се случат нещата трябва да се приемат промените в закона за съдебната власт и да се увеличи доверието в система. Реформата ще сме постигнали, когато хората излизат доволни от съдебните зали“, заяви министър Захариева.

Тя добави, че ѝ е било намекнато, че докладът за Румъния, която също се наблюдава за реформите в съдебната реформа, за втора поредна година ще е по-добър от българския.

"Те постигат по-добри резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, както и с делата от висок обществен интерес“, поясни министърът на правосъдието.

Екатерина Захариева съобщи, че Европейската комисия е приела молбата на премиера Бойко Борисов от декември да изпрати свои експерти, които да помагат в писането на закони и подзаконови актове и да съветват за прилагането им. Освен от Брюксел молба за специалисти Тимерманс ще отправи и към европейските столици.

Министър Захариева напомни, че практиката не е непозната у нас. Чужди експерти са работили в енергийното министерство, МВР и пътната агенция. Един французин и сега съветвал правосъдното министерство за качеството на обучението по право в университетите. Правителството обаче нямало да чака чужденците да дойдат, а ще се захване веднага с промените в закона за съдебната власт, защото там било ясно какво трябвало да се направи след приемането на поправките в конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 3 години Бойкото разправяше тука имаме да боядисаме една барачка на границата и ще ни вземат в Шенген.И те така....да се смееш ли да плачеш ли?
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мутрата пак Станишев и Орешарски ще са виновни
58
1
 
7
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
..Dupedati....badjanaci...averi...turgashi...Eto tova e Bulgariya! Vun ot EU....Bez Schengen..!
57
2
 
7
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
.Korumpirani...kradlivi...zavistlivi...zlobni...Bulgari! EU vi sloji krasta..za seten put! Vun ot EU ..divi balkanski subekti...***..mursha!
56
8
 
2
 
! Отговори
Михал преди 8 години
Негативните доклади от Брюксел ще продължават да сгъстяват негативизма, докато на кадрите в Българската правосъдна система не им уврат главите и се подчинят формално, или неформално на ген.Бойко Борисов! Какво още им трябва да се убедят в неговата гениалност и да престанат да се дърпат, като магаре на мост, от неговите безценни указания! Какво значение имат Конституция и закони пред световно признатата политическа гениалност на ген.Бойко Борисов!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По голямата част от мафиотите извършили подмяната вече са топ милионери октоподи,с пипала във всички институции.Ако не се назначат временни прокурори и съдии от ЕС,няма да има един осъден от големите хайдуци,предимно от комунистическото обкръжение.
54
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 8 години
Каква двойка само , да им се ненагледаш!
53
2
 
15
 
! Отговори
? преди 8 години
Е какъв да е? Отварям ДНЕС и гледам и невярярвам- Понички убили 18 годишен от бой. Пуснали ги в къщи. Докторите заключили че е умрял от инфаркт- син на кмет на село Галиче пребил друг 19 годишен, бияча с ланци за 10 000лв на него. Съда определил 2000 лв гаранция. КАКЪВ ДОКЛАД ТУК Е КАТО ПРЕЗ 90г. Промяна няма. Правителството отново излъга народа.
52
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 80Навярно ви харесва да убиват деца по улиците, престъпниците съдът да ги оправдава, кметове, общински съветници и министри да прибират сериозни проценти от комисиони от изкуствено оскъпени обществени поръчки, които после да се изпълняват калпаво от подизпълнител на подизпълнителя на прибралия парите и виновни и наказани да няма ?Навярно ви харесва в държавните институции да цари безхаберие, а в държавата беззаконие ?
51
3
 
4
 
! Отговори
Потур преди 8 години
Тази с очилата супер перверзно гледа бате аз мога да и дам много хубав доклад и готов резултат след 9 месеца ;)
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOKATO NE SE IZMETAT DECATA NA BIVSHITE CHERVENI VELICHIYA KOITO SEGA NI UPRAVLYAVAT VSE SHTE E TAKA. TOVA SA HORA S PODARENI DIPLOMI I PRAZNI GLAVI. OSVEN KRAJBI, PREDATELSTVA I UBIISTVA TE DRUGO NEZNAYAT. TAM E LOSHIYAT MATRYAL.
49
0
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
И какво ще се промени докато съдиите от ВСС доносничат, докладват, демонстрират послушание и съгласуват на минис тър председателя и #КОЙто реално го посочва?Докато управляват ГЕРБ+АБВ+ДПС НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!
48
0
 
16
 
! Отговори
х преди 8 години
за какво са така усмихнати и самодоволни тези персони? за скандaлите в правосъдната система или за "крилатата" мисъл на кристалинка, че бежанците ще разрешат демографския проблем у нас?
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименMhogo ni e kradliva darjavata a haroda e prost i naiven
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България знаят правилната посока, но не са направили и крачка в тази посока.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgarskata darjavna mashina e Tzap-Tzarap mashina.
44
1
 
4
 
! Отговори
wings преди 8 години
и дебелата *** дейлянчо също. А платените от народа служби да внимават да не ги изпуснат и тях, за да не останат без работа
43
2
 
12
 
! Отговори
WingS преди 8 години
Да излиза доклада, да се види колко е зле положението и Бойк Тик Вун да ходи да си урежда еднопосоюен билет за ЮАР, че ще му отеснее в БГ-то.
42
0
 
8
 
! Отговори
ХЕМ преди 8 години
СА МНОГО ДОВОЛНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И НЕПРЕКЪСНАТО ГО ХВАЛЯТ,ХЕМ НЯМА РЕЗУЛТАТИ.АМА ТО НАИСТИНА НЯМА-ТИЯ Г А Д О В Е БЪЛГАРИТЕ НЕ *** И ТОВА СИ Е !
41
0
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Щом няма резултати, правителството си заминава и виновните в затвора. Тогава следващите ще покажат резултат.