Ще "изиграем" кандидата за ООН, не сме закъснели

Министър Даниел Митов имал редовен диалог с Ирина Бокова
79
Ще "изиграем" кандидата за ООН, не сме закъснели
Снимка: БТА

Според министъра на външните работи Даниел Митов българската кандидатура за генерален секретар на ООН трябва да бъде обявена в момент, който ще е най-подходящ за нейния успех.

Още по темата

"Става въпрос за това да "изиграем" по максимално добрия начин шансовете си. Всички тези приказки, колко сме били закъснели, идват от хора, които не разбират много динамиката на процеса. Време има. Ясно е, че трябва да направим така, че в най-подходящия момент да обявим тази номинация, ние оценяваме шансовете и кандидатурата трябва да бъде обявена в момент, в който ще е най-подходящ за нейния успех", коментира Даниел Митов, цитиран от БТА.

Министърът обясни, че МВнР не е единствената институция, а има други, много по-важни институции, които трябва да си кажат думата преди да бъде изпратено писмото с българската номинация.

Митов обаче заяви, че МВнР е подготвено да даде пълна подкрепа за българската кандидатура и да вложи всичките си усилия и ресурси, за да я защити, която и да е тази кандидатура.

Той посочи също, че с Ирина Бокова, която засега е фаворит за поста, ако бъде официално издигната от правителството, имат редовен диалог.

На въпрос за затрудненията, свързани с блокадата на гръцко-българската граница заради протестите в Гърция, Даниел Митов каза, че българският посланик в Атина се е срещнал на съответните нива с всички, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията като е било получено уверение за съдействие.

Трябва да се намери решение за хората, които трябва да преминат границата, които идват от Гърция за България или от Италия към България, посочи Митов.

Ние се стремим максимално бързо да създадем условия през съдействието на гръцките ни колеги, за да могат тези хора да преминат максимално бързо, каза още Даниел Митов.

Стачките са стачки, не бива обаче вътрешни проблеми да се превръщат в повод за нарушаване правото на свобода на движение, заяви министър Митов и допълни, че именно по този повод МВнР ще търси съдействието и на Брюксел. Разбираме трудността, в която се намират нашите гръцки колеги, но и те трябва да ни разберат, че има нужда да бъдат защитени определени основни принципи и права в рамките на ЕС, коментира министър Митов.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари