Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН

66 народни представители не я подкрепиха, а 31 се въздържаха
Обновена: 3 фев 2016 15:30 | 3 фев 2016 15:16,
307
Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева пое Министерството на образованието.

Кандидатурата й мина през парламента след прегласуване, тъй като се оказа, че депутати от ДПС не могли да упражнят правото си на глас.

Още по темата

Така от днес постът на подалия оставка Тодор Танев е в ръцете на Меглена Кунева, след като за нея гласовете си дадоха 106 от общо 203-ма гласували.

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха.

Лидерката на ДБГ получи единодушна подкрепа само от депутатите на ГЕРБ. От всичките 84 депутати от партията на Бойко Борисов 80-ма гласуваха "за".

АБВ удържаха на думата си и гласуваха против - 9 от всичките 11 бяха в залата. Вчера, след като хората на Първанов обявиха, че няма да я подкрепят, защото няма експертиза в сферата на образованието, Кунева им отвърна, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието.

Въпреки обещанието на ПФ да гласува против обаче, двама депутати гласуваха "за" Кунева. Двама бяха пратив, а 13 се въздържаха. Веднага след гласуването Красимир Каракачанов обяви, че двама от депутатите му са се объркали, подкрепяйки Кунева. 

Реформаторите, които издигнаха кандидатурата й, се разцепиха при гласуването и едва 13 дадоха вот за нея, 1 бе против, а 6-има се въздържаха. 8 от БДЦ също я подкрепиха, а трима бяха против.

БСП, ДПС и "Атака" също не дадоха подкрепата си за Меглена Кунева.

Не всички опозиционни депутати обаче участваха в гласуването. Това улесни изборът на новия министър, тъй като свали броя гласове, нужен за избирането й. От БСП липсваха трима депутати - 35 от всичките 38 депутати бяха против. От ДПС в гласуването не участваха 9 депутати - 21 от всичките 30 депутати от ДПС бяха против. От "Атака" вота си не дадоха шестима - против бяха 5-има от всичките 11 депутати. 

Избирането на Меглена Кунева за министър на образованието стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не е в България. Кандидатурата й бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, а на вота присъства почти целият кабинет. 

Кунева бе избрана след почти двучасови дебати. По време на тях от "Атака" припомниха, че новата министърка се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

От БСП пък попитаха защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.  ДПС предупреди, че ако мнозинството продължава да не е единно, предсрочните избори ще са неминуеми.   

"В залата има едва 16 депутати от ДПС", репликира независимият Георги Кадиев, намеквайки за сделка за избирането на Кунева.

"За мен мярка за морал е да влезеш и излезеш с една и съща партия от НС", отвърна му Четин Казак. 

До избора на Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния титуляр Тодор Танев. Заедно с назначаването на Кунева депутатите гласуваха и неговото оттегляне.

Танев бе свален след скандали около новите учебни планове - отпадането на ключови произведения от учебниците или преместването им в други класове. Допълнително напрежение създаде и идея за означаване на периода на турското робство в учебниците по история с термина съжителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...не знам дали е Маги Тачър , тая Куневицата -----НО , ЧЕ Е ЕДНА ХИТРА ЧЕРВЕНА ЛИСИЦА /като от приказките/.....СЪМ ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРЕН!!ПАК--ЛОВКО И ХИТРО , ИЗПЪРЗАЛЯ *** от Позитано-20.....ха,ха,хаааааааааааа...ЛИЧИ СИ ПАК... "ШКОЛАТА" ОТ ---------ЦК/БКП....ха,ха,хаааааааааааа.....
127
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май ми понамирисва на предсрочни парламентарни избори.Ама кой да ги предизвика,като народа е толкова заспал.
126
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за Тачър! На мен повече ми прилича на българската Моника Лизински! Едрото Лили пък е двойник на Лизински!
125
0
 
24
 
! Отговори
Драгомира преди 8 години
Тази жена освен че има огрооомно самочувствие, е пълен въздух под налягане.....за нищо не става, лошото е, че непрекъснато се нарежда на важни постове, и не на последно място, високо платени такива! Нямам думи! Бог да пази образованието и нашите деца!
124
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва същество според Господари на ефира смята, че Съединението е осъществено когато министър председател е бил Ал. Малинов.Пак добре, че не е посочила ББ!
123
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ламтежа е за парите, лелчето, затова се моли на депутатите да го изберат!Човешката алчност е безкрайна като Вселената, а в случая въпросът опира и до болни амбиции!!
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква Маргарет Тачър,бееее.Тази смешница не може и на малкия пръст да стъпи на желязната лейди,но това не и пречи да се сравнява с нея.
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама тя сама се сравни вчера с Маргарет Тачър, не са виновни жунралистите! Но можеха да напишат "Родната Маргарет Тачър" ето така с кавички, примерно, но не се сещат.
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОГ да пази БГ, аз от такова съчетание м/у вещица и трупоед НЕ мога ! Амин
119
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искаш реална работа - търсиш и поставяш експерт! Искаш да окрадеш едни пари - поставяш на съответния пост политик! В случая доказан политик в тая област.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева =Маргарет Тачър?Е,такова безочие само от нея може да се очаква.Куневаааа,Тачър защитаваше националните интереси на страната си,а ти ги предаде.Тачър направи англичаните по-богати,а ти ще затриеш и образованието.Да не дава господ държавата да е в твоите ръце.
117
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега, Пръма от РБ ли е или от Герб!? Щото гласуването е категорично!
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана традиция ПФ да громят и критикуват по телевизиите и от трибуната на НС какво ли не, но когато се стигне до гласуване постъпват ,,правилно''. Ако интереса на Герб и правителството минава и без тях, може да си позволят да са против и въздържал се.Ако потрябва - ще дадат няколко гласа. Сега стигнаха до там, след като се видя, че се престараха, да излязат двама техни щнаци и да се отрекат от гласа си ,,за''. Та да види публиката колко са сербез.
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистическата снаха пак се уреди.При нея няма морал,само мъни,мъни.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа...Прав си, друго си е да миеме клозетите и зад.ниците на спинаджии в Европа, да лижеме ... на мръ.сници, които не даваха преди век да съществува на Балканите държава България, друго си е. Е сега, с назначаването на Пръмова - отцеотстъпницата, желанието и на Чърчил и на френския външен министър от 1915 година ще се изпълни. Дотук беше България! Тенк ю Боби, нищо че се покри в GB, може да се изненадаш, когато се върнеш. Може, дай Боже!
113
0
 
27
 
! Отговори
155 преди 8 години
НА БУНТ, НАРОДЕ!!!
112
5
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ДОБРА СИ Е ПРЪМОВИЦАТА ......ХА,ХА,ХАААААААААААА....ИЗИГРАЛА Е *** ПРЕДИ ..89-Г........ИЗИГРА ГИ И ДНЕС!!!!!ЩО , ДА НЕ ГИ ИЗИГРАЕ..??!!!ТЕ , ТИЯ ЧЕРВЕНИ ПРА.СЕ.ТА.......КОЛКО ПЪТИ СИ МЕНИХА,... КОЗИНАТА...А??!ТАКА Е ТЯ---"НА ЗЛА КРУША ..ЗЪЛ ПРЪТ"...!!
111
23
 
2
 
! Отговори
анон преди 8 години
Долни атакисти, комунисти и русофили - предатели и изменници на България ! Браво за Кунева !!!!!
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се излъчва пряко и гледа внимателно поведението на всички в Парламента! Ето, сутринта бе гласувано предложение на БСП за добавка в НК санкционираща фалшифицирането, дописването, подправянето, фалшиви подписи и т.н. на изборни протоколи. Гласуваха 106, ,,За'' бяха 52 и не стигнаха няколко гласа за да се приеме.Когато показаха гласуването по групи, Атака - 0 гласували, за - 0, против - 0, възд. - 0! Иначе много врещят! И не за първи път.В същото време по Алфа Сидеров за Южен поток.....
109
0
 
23
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
Абе тия *** депутати къде ходят та не са в залата когато се гласува нещо толкова важно???? Тия са пълни родоотстъпници и само си говорят.... уж няма да подкрепят а не влизат да гласуват само и само да могат да я изберат... аман от задкулисие и игри. Тая ще всее още по-голяма разруха в и без това разрушеното ни образование. Това е България е идиотия и ни правят на ***! ама явно това заслужаваме като си траем... ДО КОГААААА????