Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата

Аутобанът няма да се строи с европари, предстои нова обществена поръчка
16 фев 2016 11:00,
272
Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата
Снимка: Булфото, ахрив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Още по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
9
 
! Отговори
европата преди 8 години
Защо пътища с пари от бюджета?! Не е ли по-добре да са за здравеопазване и образование, отколкото за пътища?! Да видят поляците - зарязаха пътищата щом им спряха парите отвън и някои така си стоят недовършени, ще ги правят като дойдат по-добри времена. Ама ние - не, та не - ще строим, а реформи и подобрения ще има......ама друг път....Та кога ще ги стигнем румънците, другарю премиер?
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми около 20 милиарда изтеглихте, би трябвало да има пари :) Много ми хареса фразата на Бойко "има съмнения" , по скоро имаше съмнения, че няма да се уцели "правилната" фирма, за това дай да рестартираме. А нещо да каже за всички останали магистрали дето на втория ден след лентичката са в дупки?
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плюете хубавата жена!Ами я погледнете жените си, майките си кви животни са бе!После плюйте Павлова.
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко прецака Пеевски и Василев със спирането на проекта!И затова троловете плачат, няма да има стинки за боза ;)
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно забраната за Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция бившият член на ДПС смята, че не трябва да се драматизира и напомни, че всяка държава има право да взима подобни решения. "Това, че у нас Доган го охраняват и го смятат за национален капитал не означава, че и в Европа, и Турция го ценят", каза Дикме.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля не сравнявайте с Орешарски Човека беше класа , пред това което е в момента !
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В интернет плъзна страшна новина, че в Алжир е открито голямо количество портокали, внесени от Либия, в които била инжектирана ХИВ позитивна кръв
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да е виждал умните и красивите ?
72
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Тия за има няма 2 г. вече разсипаха държавата-спрени еврофондове,21 млрд.нов дълг,празен резерв,повсеместна корупция,масово бягат младите,мор ,убийства и самоубииства.......
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кага казвам, че сме катастрофирали. Изпаднали сме в кома и за това не виждаме колко големи са щетите. Когато се събудим (ако се събудим ) може всичко да е аут.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те заради тези еврофондове фалшифицираха целите избори...пък сега нъцки !Пак заради фондовете теглиха милиарди заеми с надеждата да покрият дефицита Пак заради фондовете изкараха хиляди статистики колко добре се развива държавата и тн и тн Какво стана сега , сметките се объркаха и паниката е голяма Пак ли ще се изхлузим от отговорност и ще чакаме някои за една година да ни остави 9 милиарда на плюс в бюджета
69
0
 
11
 
! Отговори
евала преди 8 години
говори много глупости за пореден път. Огромни приходи от контрабанда, с които ще строят "Хемус", а в същото време имаме 2. 4 милиарда дефицит за 2015 г.
68
0
 
11
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Гилотината ,Баце,гилотината !!!
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAI-KRASIVATA BALGARKA.
66
0
 
13
 
! Отговори
КОЙ? КОЙ? КОЙ? преди 8 години
КОЙ ще гепи парите за магистрали? КОЙ? КОЙ? КОЙ?Къде сте, бе протестърчета платени? Къде сте студенти? Къде сте "млади и красиви"?Парите отиват при Пеевски (Доган) и Златев. Защо не ви пука? Безобразията са уникални, но не виждам нито един протестиращ? Защо ли? Аааа, сетих се! Няма 50 кинта надница и кой да ви организира...
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
майката на държавата и още продължавате но скоро ще има повторение на протестите
64
0
 
13
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
Па много бърже я измихлихте далаверата,*** Свинетке !!!
63
0
 
10
 
! Отговори
"От Сев.Ирак в преди 8 години
"Вместо Пеевски,магистралата ще се падне на турска фирма.Както се внесоха забранени от здравното законодателство на ЕС турски ваксини,въпреки че има оригинални френски достъпни в целия ЕС.Както Сев.Ирак е окупиран,така дадохме суверенно небето си на турция.Заради режима на Ердоган и протежето му Местан в България,които още не могат да преглътнат изгонването на османо-турското протеже Местан(виж инфо в нета-Местан с турския посланик) от политическия живот на суверенна православна България."
62
0
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 8 години
Стара руска поговорка гласи: "От където дошли...там отишли"
61
1
 
20
 
! Отговори
.................... преди 8 години
ГЕРБ няма да избута и до май. Катастрофата е уникална и ще стане съвсем скоро.