Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!

Няма държава, която да може се справи сама с глобалните кризи
Обновена: 4 мар 2016 07:38 | 3 мар 2016 20:28, Камелия Цветанова
266
Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!
Снимка: БТА

Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства, каза в словото ви по случай националния празник 3 март президентът Росен Плевнелиев.

Още по темата

"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия”, изтъкна държавният глава.

По думите му от будната съвест на всеки гражданин зависи много, а бъдещето се гради от смелите и последователните.

"Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите", каза още президентът.

Той призова да не си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения.

"От нашата честна позиция, от будната съвест на всеки гражданин, зависи много. Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята. А те са, че мир може да има само когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите“, каза Плевнелиев.

"В историческия календар на българите има дати и събития, които променят из основи пътя на нашия народ. След 500 години гнет и безправие в рамките на Османската империя на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност, като се завърна на картата на Европа. Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода. Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода", посочи още той.

Според него Руско-турската война е била венец на вековните борби на нашите предци.

"Държавната независимост на България не бе поднесена даром през 1878 г. Първите пушки на войната за националното освобождение на българите гръмнаха още през 1876 г., когато избухна Априлското въстание“, припомни държавният глава.

Според него кризи е имало и ще има, но хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях.

"Само така, като свободни и горди хора, в 21 век ще запазим светлия стремеж на нашите предци и ще научим децата си, че българите сме народ с достойнство и самочувствие. И нека в деня на българската свобода отново да извикаме с цяло сърце: Да живее България!", завърши Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 169Ти да не работиш в канцеларията на президента та говориш тези глупости.Или си част от гвардейския караул. Президента е силен , но на 100-тите глупости езречени публично за 5 години. Забрави ли за Атласките планини в България и за Чехословакия? Вземи си пий хапчетата, защото си смешен. Те от Герб се отрекоха от него камо ли тези , които не гласувахме за този клоун. Атакистите не харесмваме политици ***, заробващи България с 20 милиарда дългове./Роско/ Мистър Бийн е 1!
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като агент 007 енаправо тръпки ме побиха
113
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
да не като на някои да върти любов като някои комшии с бабата на приятели и да ми вика нямам икономии искам да им кажа на тази баба бабо научи го да си плаща преди да учиш любвниците си на морал и да им тупаш заплатите а тия са и двамата *** та са се вързали на твоя акъл тада те изранват на тия години иване
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе ние да се справим с нашите кризи, като разкараме тоя глобалист а за глобалните кризи си има други да им берат грижата, тоя съвсем се е възгордял
111
2
 
23
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
срамота е да не поканите за празника освобождението на българия от турско робство.наследниците които ни освободиха просто ме е срам от такъв президент които го имаме.позор за всички българи.няма никакво уважение за руснаците които заплатиха с кръвта си наща свобода---не благодарник американска
110
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много силен президент. Много силни думи. Не е руска к*рва и затова Атакистите не го харесват. Защитава Българските интереси и правилната посока - към европа а не към Азия. Заслужава втори мандат, но е неудобен на кликата Пеевски-Цацаров-Борисов
109
3
 
24
 
! Отговори
пфу отврат преди 8 години
Представяте ли си ,че тази нула за съжаление ще влезе в историята ни и портрета му ще трябва да виси в президентството дано имат някакво мазе където да го хвърлят ,а на стената да закачат една нула и да напишат загубено време за България.
108
0
 
2
 
! Отговори
topcho преди 8 години
Провери в coogle какво значи здрависване
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОПЧО БЕ, ЩО ЗНАЧИ ДА ЗДРАВИСАШ НЯКОГО- ТОЛКОВА ЛИ ТИ Е ВАЖНО"ЗДРАВИСВАНЕТО".
106
2
 
19
 
! Отговори
topcho преди 8 години
Този плевел не здрависа фандъкова снощи на площада в софия.затова пък здрависа чалмата която незнайно по какви причини някой беше поканил за честването...кмета фандъкова се разплака... срам и позор !! Какво търси феса там ??? Защо не беше поканен руски представител?
105
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах записа... Ми той РокиКапута чете... Не е можал да научи 5 реда... Тръгнали сте да го сравнявате тоя *** с Путин... Той 3 реда не може да запомни сирома... толкова е тъъъп...
104
0
 
24
 
! Отговори
Дедовия преди 8 години
До сър ПичукТова от опит ли го знаеш,докато си събирал центовете,които ти е подхвърляла фондацията "америка за България" ?А твоя з.ад.ник със сигурност е разпорен от тази фондацийка и си личи кой е трола за центове тук.Такива мър.ши като теб нямат място в България..да оплюват хората,които са освободили България. сър Пичук започвай да си събираш рублички,защото в скоро време в америка кока-колата ще си я купуваш с рубли
103
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това нещо на снимката няма никакво чувство за срам! Мен поне ме е срам от всяка една дума, произнесена от "магарето на Боко". И си прави устата за втори мандат!? От всички "президенти" до сега, този е най-ярко изразеното нищожество. И от некадърност и глупост направи сума бели, дето ще им сърбаме попарата години наред. Само с две думи: природен ***!
102
0
 
25
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Няма държава, която да може се справи сама с глобалните кризи - РокиГея пак се е изцепил подобаващо...
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сър пичук, бъди себе си! Видиш ли гол 3aдник, скачай да го лижеш и целуваш. Халал да са ти стафидките и гнойните пъпки! Разрешава ти се докато трае сесията да гледаш снимки на гъгнивеца, обект на всеобща ненавист.
100
1
 
22
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
Защо в Европа и България се говори масово че Юнкер и Плевнелиев са интимни приятелки ?
99
0
 
11
 
! Отговори
456 преди 8 години
Тия снимчици т новия ПР ли са ви бре хаиарсъзи??
98
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По две смъртни присъди за изменниците и предателите на Клета Майка България! Лично ще командвам наказателния взвод- ПО ВРАГОВЕТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ, ОГЪН- БИИ!
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има страдащи хароди по света елате в България на гости на президента. Ще ви нахрани с качамак и овесени ядки. Насам народе, насам! Кисета и налъми ще има за всички!
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние като измреме тук ще дойдат руснаци и хазари и пак турция ще е валат. Тази свята земя няма да е на турция никога!