Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!

Няма държава, която да може се справи сама с глобалните кризи
Обновена: 4 мар 2016 07:38 | 3 мар 2016 20:28, Камелия Цветанова
266
Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!
Снимка: БТА

Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства, каза в словото ви по случай националния празник 3 март президентът Росен Плевнелиев.

Още по темата

"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия”, изтъкна държавният глава.

По думите му от будната съвест на всеки гражданин зависи много, а бъдещето се гради от смелите и последователните.

"Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите", каза още президентът.

Той призова да не си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения.

"От нашата честна позиция, от будната съвест на всеки гражданин, зависи много. Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята. А те са, че мир може да има само когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите“, каза Плевнелиев.

"В историческия календар на българите има дати и събития, които променят из основи пътя на нашия народ. След 500 години гнет и безправие в рамките на Османската империя на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност, като се завърна на картата на Европа. Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода. Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода", посочи още той.

Според него Руско-турската война е била венец на вековните борби на нашите предци.

"Държавната независимост на България не бе поднесена даром през 1878 г. Първите пушки на войната за националното освобождение на българите гръмнаха още през 1876 г., когато избухна Априлското въстание“, припомни държавният глава.

Според него кризи е имало и ще има, но хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях.

"Само така, като свободни и горди хора, в 21 век ще запазим светлия стремеж на нашите предци и ще научим децата си, че българите сме народ с достойнство и самочувствие. И нека в деня на българската свобода отново да извикаме с цяло сърце: Да живее България!", завърши Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
14
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Ауууу та ние сме безгласна буква , коггато върху нас се упражнява агресия .... Какво изобщо говориш ти за другите народи ....тц тц
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРЕДНИЯТ ГАФ НА ТОЯ БОООКЛУК! ДОБРЕ ЧЕ НЕ ГО ГЛЕДАХ. И ДОБРЕ ЧЕ СИ ОТИВА, ЧЕ ТАКЪВ НЕКАДЪРНИК В ИСТОРИЯТА СИ БЪЛГАРИЯ НЕ ПОМНИ!
33
1
 
24
 
! Отговори
до анонимен 25 преди 8 години
Викаш ГЕРБ пак ще си купят/фалшифицират изборите.
32
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помислих си, че днес поне ще замълчи.
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поставени до Левски вичките ни политици изглеждат ужасно жалки. Прецедента, първанката, тнишката пък да не говорим.
30
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество"!!!Като онази 500-ин годишна интеграция и сътрудничество на български продажници и чорбаджии,ли??Голям мир беше и дълговековен!!!!
29
2
 
44
 
! Отговори
защо преди 8 години
Това реч за НАЦИОНАЛНИЯ ни празник ли е или брифинг на НАТО???Ееей, "Прекалиният светец и богу не е драг" ама...
28
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевня-ти си отвратителна марионетка.....
27
4
 
20
 
! Отговори
-:)))))))) преди 8 години
БСП-то нямало да дойде на власт ли???Ама, те и сега са си на власт бе колега - много политически фракции, ама една партия-майка ги е родила!Просто не могат да разделат последните останки от Баницата, та затова се карат!
26
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно стана ясно ..НИКОГА НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙ С ДУШИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ!!! Който схванал схванал. Като чета речта му писана от соросутка, излиза че 80% ни е освобило Нато)ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!!! ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД РУСИЯ НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА!!!
25
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя на снимката не го познавам..
24
2
 
39
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
На този *** няма ли вече да му свършва мандата .... постоянно ръси глупости .. не можа да се научи за толкова години да говори нормално, разбираемо ... декламира клишета, написани от някой даскал по литература ....
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааааааа!!!!!Напълно не безгласни,а онемяваме,когато едни държави стават жертви на агресията на една държава отвъд океана!!Плевнелиев,кого имаш впредвид в подтекста???
22
2
 
38
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Президентът всъщност няма никаква власт, а само представителни функции.Въпреки това Плевнелиев не спря да излага себе си, нас и България като цяло.Ще видим кой ще е следващият комик, който ще посочи полуграмотния тлъстак от Банкя.А може би най-накрая наистина ще предложи магаре (задължително от ГЕРБ обаче).Магарето няма да е никак по лошо от Плевнелиев - пак няма да върши нищо, но поне няма да говори непрекъснато глупости и да твори нон-стоп гафове.
21
2
 
30
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Женски прецедент, наднормен премиер( и изключително грозен) , Цвъ.Цвъ, Грозотията на парламента само *** !Слава на Русия !
20
1
 
19
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Коритарчалма
19
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и да не е Плевнелиев Президент , следващия ще е пак от ГЕРБ . Това е положението другари. В следващите 100 години БКП-БСП няма да види власт .
18
1
 
28
 
! Отговори
Чехлю преди 8 години
Аз съм срам за всички българи но ме боли пат....ната от това нали натрупах пари като правих свир...ки на Обонго и плюех всичко българско !!!
17
1
 
3
 
! Отговори
мор преди 8 години
Четвъртък вечер в бара,кой да дойде ако не художникът :)
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot toya.. po goliam DVULICHNIK.. niaaama