Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!

Няма държава, която да може се справи сама с глобалните кризи
Обновена: 4 мар 2016 07:38 | 3 мар 2016 20:28, Камелия Цветанова
266
Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!
Снимка: БТА

Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства, каза в словото ви по случай националния празник 3 март президентът Росен Плевнелиев.

Още по темата

"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия”, изтъкна държавният глава.

По думите му от будната съвест на всеки гражданин зависи много, а бъдещето се гради от смелите и последователните.

"Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите", каза още президентът.

Той призова да не си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения.

"От нашата честна позиция, от будната съвест на всеки гражданин, зависи много. Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята. А те са, че мир може да има само когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите“, каза Плевнелиев.

"В историческия календар на българите има дати и събития, които променят из основи пътя на нашия народ. След 500 години гнет и безправие в рамките на Османската империя на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност, като се завърна на картата на Европа. Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода. Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода", посочи още той.

Според него Руско-турската война е била венец на вековните борби на нашите предци.

"Държавната независимост на България не бе поднесена даром през 1878 г. Първите пушки на войната за националното освобождение на българите гръмнаха още през 1876 г., когато избухна Априлското въстание“, припомни държавният глава.

Според него кризи е имало и ще има, но хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях.

"Само така, като свободни и горди хора, в 21 век ще запазим светлия стремеж на нашите предци и ще научим децата си, че българите сме народ с достойнство и самочувствие. И нека в деня на българската свобода отново да извикаме с цяло сърце: Да живее България!", завърши Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
24
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
Президента има предвид Народа наАвганистан Ирак Сирия Египет Либия Където подкрепи разрушаването на държави и подкрепи "умерени терористи"срещу законни правителства.
74
1
 
32
 
! Отговори
русофил преди 8 години
Президента за който никой не е гласувал!
73
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отворих статията само за да видя реакцията на хората към този безсрамен човек.
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА СЕ НАПЪВА ПЛЕВНЯ ЧЕ ШЕ ТИ ПАДНЕ ПОКРИВА! ТОЗИ АКО БЕШЕ НА МЕСТОТО НА ТАТО 33 ГОДИНИ КАКВИ ЛИ ЩЕШЕ ДА ГИ НАТВОРИ? ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ НИЩО. ТОЛКОВА Е УМЕН ЧЕ ОТ УШИТЕ МУ МЕД КАПЕ! ГОРКИЯТ АКО МОЖЕ ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ ОТ СТРАНИ И ДА ВИДИ КОЛКО Е ЖАЛЪК ЩЕШЕ ДА СИ ОТИДЕ НА ХАЛКИДИКИ И НЯМАШЕ НИКОГА ДА СЕ ВЪРНЕ. ЛОШОТО Е ЧЕ ТАКИВА КАТО НЕГО СА СЛЕПИ ГЛУХИ И ОТВОРЕНИ ОТЗАД! Е КЪСМЕТЛИИ СТЕ ЧЕ СИ ИЗБРАХТЕ НАЙ УМНИЯТ НАЙ КРАСИВИЯТ И НАЙ НАДУ.ЕНИЯТ СЕЛЯНИН ПОМАШКИ!
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние не можем да останем безгласни,когато други народи,стават жертва,,,,ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, НИЕ ПОЗНАВАМЕ САМО ЕДИН МОМЕНТ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ В КОЯТО САМО АЛЕКСАНДЬР СЕ ОТЗОВА НА МЬКИТЕ НИ СЛЕД АПРИЛСКОТО ВЬСТАНИЕ И ПОСЛЕДВАЛИЯТ БАТАК ,,,ДРУГИТЕ ЗАПАДНИ ДЬРЖАВИ СА БИЛИ "ПАС" ПО НАШИЯ ВЬПРОС,,,КОГО ЗАБЛУЖДАВАМЕ СЕГА
70
0
 
1
 
! Отговори
Electric преди 8 години
Da si podariavame resurcite - tok, voda, metali, stroitelni materiali, human resurse...Imame dobri humanni sasedi - kakvoto im podariavame, vzemat...vzemat...polzvat...ne e mnogo za chudene zasto tolkova gigantski im se uvelichila upotrebata na tok - imat nad 2 miliona novi jiteli potrebiteli na tok ot po-ujna dobra sasedka...s ednoto oko pokazva na eu, s drugoto oko - na nato...
69
1
 
16
 
! Отговори
Кор преди 8 години
"Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия"Защо не можеш, прецеденте, веднъж само, да почетем паметта на загиналите за освобождението ни от турско робство, без да забъркаш зловонните си политически бълвочи?!
68
1
 
21
 
! Отговори
как вървят? преди 8 години
Роска, как вървят офшорките в Кипър?
67
3
 
11
 
! Отговори
Fan преди 8 години
"...хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната...."Роско, роско...някой още няма ли да добавиш в списъка?!
66
1
 
15
 
! Отговори
русофил преди 8 години
Днес ние и децата ни можем да целуваме кръста да запалим свещ в храма да развеем красивият трибагреник, но българите преди няколко века не е можело да го направят без да бъдат посечени от ятагана!Редовият войник в руската армия не е разбирал много от имперски интереси,проливи и геополитика! Но се е записвал доброволец защото е знаел че там на балканите колят брат му с ятаган като добитак!!!
65
2
 
13
 
! Отговори
вaш е преди 8 години
Тоя ви нaпомни, че бежaнците от Чaд и Aфгaнистaн ще плодят дъщерите ви, тъй е културно!Честит 3ти мaрт!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин ПРЕЗ-И- /знаем-какво и как /-ДЕНТ,къде беше,когато БГ даваше трибуна на терористите от Сирия?А какво направи и правиш като министър и главнокомандващ за българския народ, станал жертва на фашистките наследници и номенклатурните терористи,заграбили властта в БГ през 1989г,унищожили икономиката й и над 4 млн българи?Всички в ЕС сте от един дол дренки - по същество политически пеперудки и г.ъсеници!През гугъла: "ВОСПОМИНАНИЯ ЭКС-КАНЦЛЕРА ГЕРМАНИИ КОЛЯ МОГУТ ПОХОРОНИТЬ КАРЬЕРУ МЕРКЕЛЬ"
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая отвратителна мишка, защо не каза, че американците са ни освободили? Или че англичаните, като начертали някоя карта са направили нещо НА ТЕРЕН!
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ганьовщината трябва да се криминализира. Да си пpocт трябва да е противозаконно.
61
0
 
21
 
! Отговори
Mestan преди 8 години
Ако не беше се случила въпросната Руско-турска война 1877-1878 , днес държава "***" щеше да има толкова колкото има държава Кюрдистан
60
0
 
21
 
! Отговори
ФФФФФ преди 8 години
Абе този изобщо знае ли история ??? Какви Латвийци, Литовци, Естонци ..... Мале е това държавният глава.
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевел - руснаците режеха фесовете на дедите ти, заедно с главите им. Понякога направо и от кръста нагоре.
58
0
 
24
 
! Отговори
русофил преди 8 години
Презрени да сме от историята и бога, ако позволим това което бе постигнато с цената на кръвта от прадедите ни българи и руснаци(кръвни братя), да бъде продадено от шепа продажници за жълти стотинки на Анкара и Брюксел!
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един куп глупости изговори за да не каже че РУСНАНЦИТЕ са ни освободили от ПЕТ ВЕКОВНОТО ТУРСКО РОБСТВО. Борба на предци, грънци. Нали точно предците предадоха двамата свестни и истински българи Ботев и Левски и никой не излезе да ги подкрепи.
56
0
 
34
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Плевнелиев е русофоб, всяка негова реч е насочена много или малко срещу Русия. Има наглостта да го прави даже и на 3 март, а загиналите руски войници кучета ги яли. Това е изкривено виждане на нещата нямащо нищо общо с народа на България.