Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!

Няма държава, която да може се справи сама с глобалните кризи
Обновена: 4 мар 2016 07:38 | 3 мар 2016 20:28, Камелия Цветанова
266
Да не сме безгласни, когато други стават жертва на агресия!
Снимка: БТА

Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства, каза в словото ви по случай националния празник 3 март президентът Росен Плевнелиев.

Още по темата

"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия”, изтъкна държавният глава.

По думите му от будната съвест на всеки гражданин зависи много, а бъдещето се гради от смелите и последователните.

"Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите", каза още президентът.

Той призова да не си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения.

"От нашата честна позиция, от будната съвест на всеки гражданин, зависи много. Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята. А те са, че мир може да има само когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите“, каза Плевнелиев.

"В историческия календар на българите има дати и събития, които променят из основи пътя на нашия народ. След 500 години гнет и безправие в рамките на Османската империя на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност, като се завърна на картата на Европа. Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода. Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода", посочи още той.

Според него Руско-турската война е била венец на вековните борби на нашите предци.

"Държавната независимост на България не бе поднесена даром през 1878 г. Първите пушки на войната за националното освобождение на българите гръмнаха още през 1876 г., когато избухна Априлското въстание“, припомни държавният глава.

Според него кризи е имало и ще има, но хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях.

"Само така, като свободни и горди хора, в 21 век ще запазим светлия стремеж на нашите предци и ще научим децата си, че българите сме народ с достойнство и самочувствие. И нека в деня на българската свобода отново да извикаме с цяло сърце: Да живее България!", завърши Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да не сме безгласни, когато други народи стават жертва на агресия"---А за нашия народ, защо си безгласен, бе ***!И не казвай "българите" получиха широка международна подкрепа, като че ли си РОМ или ОБРЯЗАН.Казва се "НАШИЯТ НАРОД" получи ... подкрепа. БЕЗРОДНИК!!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У-ууу
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то и Финланди тогава си беше част от Руската империя, ама кой да ме каже на преЦедента ни!?
12
1
 
44
 
! Отговори
двойни стандарти преди 8 години
Ама ти беше безгласен когато терористи нападнаха Сирия,нали?
11
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и на 3-ти март тоя не се спря да плюе прикрито по руснаците и да прави намеци издиктувани му от посолството на САЩ. Винаги съм се питал какво ли ще стане ако вятърът духне листчето , от което винаги чете? Дали ше успее да каже сам 2-3 смислени изречения? Жалко човече. След като и този който ни го натресе -***, сега не иска да го издига пак за 2-ри мандат , какво повече да кажем ? Добре че това е последния 3-ти март, в коойто ще го гледаме и ще слушаме неговите глупости
10
4
 
40
 
! Отговори
история преди 8 години
Преди 138 год.не имало Украйна,значи и Украинци......
9
2
 
45
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 8 години
Прецедент, а не президент!!!!Абе, не ни върви на президенти и туй-то!Първо си имахме земноводно.После чифтокопитно.След него Венерическо заболяване.А, днес обущарски прецедент.Тази институция се превърна в про----ституция.
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пльовнярката се изхрачила...
7
54
 
7
 
! Отговори
Доцент-Доктор преди 8 години
Най добрия Президент на България!Поклон!
6
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...След 500 години гнет и безправие в рамките на Османската империя..."Малийй,как се се изпуснал да го каже това...ще му дърпат ушите.Забелязахте ли как една медия не каза освобождението от какво празнуваме...мижитурки мръсни.
5
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Първите пушки на войната за националното освобождение на българите гръмнаха още през 1876 г., когато избухна Априлското въстание"А защо не спомене, че в първия момент Априлското въстание така неочаквано е стреснало нашите братя англосаксонците, че опитната в потушаване на въстания в колониите си Англия е пресложила помощ на Османската империя за бързото му потушаване.
4
4
 
74
 
! Отговори
Хах преди 8 години
"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба.Да , най-вече от Русия ....
3
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната изпълнена с комсомолски клишета и нищонеказваща реч на Гафаджия 1.Добре, че мандатът му вече е към края си. Този е срам за всички БЪЛГАРИ !
2
57
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!Много точна и силна реч!
1
3
 
67
 
! Отговори
Арнолд преди 8 години
Българският президент неколкократно заяви, че НЕ се впечатлява от армии и оръжия. Представяте ли си, върховният главнокомандващ на БА казва, че не му пука за армията. Вчера се издъни за пореден път - въпреки събитията на гръцката граница и погрома на ордите срещу полицията, нашият каза че границите били много сигурни и всичко било наред. Защо прави такива неадекватни изказвания? Тазвечершната му реч също беше неадекватна и без никакъв смисъл. Поздравявам малкото останали родолюбци!