На война – само доброволно! А в казармата?

Военният отчет на всички младежи от 18 до 32 г. остава
9 мар 2016 07:00,
120
На война – само доброволно! А в казармата?
Снимка: архив, Булфото

Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип. Този либерален подход е записан в проектопромените на Закона за резерва на въоръжените сили. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на депутатите, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени за гласуване в Министерския съвет.

В новия законопроект има отделна глава "Подготовка на гражданите за защита на отечеството".

Още по темата

В общите положения обаче се въвежда текстът, че тя се извършва единствено на доброволен принцип. Това означава, че във военно положение хората, които нямат военна подготовка, няма да имат ангажимент към отбраната на страната.

Принципно този текст се бие отчасти с конституцията, където е записано, че "защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон".

Оспорваната и критикувана точка за вписване на военен отчет на всички младежи от 18 до 32 години е останала в проектодокумента. Мотивите за това бяха, че е необходимо да се попълват въоръжените сили в мирно време.

След отпадането на наборната служба възникна сериозен проблем с попълването на резерва. На фона на този проблем липсва мотивация, защо е сложен таван от 32-годишна възраст за влизане в резерва. Експерти твърдят пред "Труд", че много малко хора от този възрастов диапазон ще пожелаят доброволно да минат през обучение и да се водят на отчет.

Според новите поправки цивилните служители, които са назначени по трудово или служебно правоотношение в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА няма да имат право да служат в резерва.

Аргументът е, че при военно положение или положение на война, те няма да бъдат освобождавани от изпълнение на служебните им задължения и няма да им се прекратява договорът.

Удължава се и срокът за обучение на резервистите. През годината те вече ще могат да бъдат викани за 25 дни, а в сега този срок е 15 дни. Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се дава начална военна подготовка, както на резервисти, така и на български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Допълват се задълженията на всички българските граждани, които са запасни с мобилизационно или без мобилизационно назначение да уведомяват органите по военния отчет при напускане на страната за повече от 6 месеца, както и при ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете, както и след завръщането и след прекратяване на отпуска.

Създава и законова възможността гражданите и студентите, които доброволно са се записали да преминат през курсовете по начална или специална военна подготовка да имат право на практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Въвежда се възможност за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв преди изтичането на неговия срок без всяка от страните да дължи предизвестие, в случай на промяна на трудово/служебно правоотношение и отказ на новия работодател/орган по назначаване да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
1
 
! Отговори
стар войн преди 8 години
Боко и Мотиката май не са одоли казарма и наряд?
77
0
 
3
 
! Отговори
ЕИМ преди 8 години
До kolio99За съжаление не може да живееш само в родината, без да имаш отношение към държавата.
76
3
 
21
 
! Отговори
Joko преди 8 години
"Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип". Поздравления за кретена, който е предложил тази върховна дивотия ! ! ! Машалаа майор Мишев, машалаа !!!!
75
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая ***,не е била ВИНАГИ ***!*** я направиха последните 26 години!!Виновните си ги знаем без коментари!Та по въпроса за доброволното:Значи,при война ще се записват доброволци на по 50-60 г.,а мишоците ще се двоумят да се запишат ли или не!!Тези доброволци ще защитават Родината на тези които не са,майките и бащите им,братята и сестрите им,роднини,близки,т.е. ще проливат кръвта си за недоброволците!!Е,питам какви сънародници при конфликт ми са тези същите,че да проливат други кръв за тях?
74
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 години
До Левскарто *** е направена от такива като тебнай-мърлявата и неугледна държавица
73
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
"само доброволно"???Значи няма да ходят въобще, ще се скатават.Онзи псевдожурналист се подплашили се затичал към скривалището, припикавайки от страх, щот е голямо шубе, подхлъзнал се и само се е ожулил малко ръката си, а от една седмица във вестниците, телевизиите, радиа и интернета - навсякъде се твърди, че, видиш ли, той бил е ранен в ръката... а има видео как пада тоз страхливец и как на ръчичката му има само малко бинт, колкото да го успокоят и да му обърнат внимание, да не скимти...
72
2
 
21
 
! Отговори
555 преди 8 години
Тия са луди, че кой нормален човек ще се бие доброволно за тая държавица
71
15
 
9
 
! Отговори
Левскар преди 8 години
Да се бия за тая ***? Никога. По-добре да ни приобщят към някоя държава, най-добре Турция, та поне да се оправи нещо.
70
4
 
6
 
! Отговори
kolio99 преди 8 години
До Джондържавата няма нищо общо с...Родината!Клетвата е към родината!
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаааааа!!!На война-само доброволно!!Считайте всяка една война и военен конфликт отсега за загубени!!!Територия поднесена на тепсия!!!Желаещи????
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се бия за това продажно правителство , никога
67
5
 
15
 
! Отговори
Бакъря преди 8 години
Под строй и доброволно!Господ да убие Хайдуккостовата чета,за дето превърнаха армията и държавата ни в скрап.
66
0
 
16
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 89Да, наистина вярвам в Христос и не, не ми плащат за да пиша тук.До 85Бягството не е нещо лошо. Когато човек или армия е поставен в трудна и губеща ситуация пред него има три избора. Единия е да се сражава и да загуби - тогава всичко свършва. Другия е да се предаде - тогава пак всичко свършва. Третия е да избяга - тогава нищо още не е свършило и той може да поведе борба когато условията са в негова полза.
65
0
 
11
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 85Не бих казал, че ги мразя, по-скоро понякога ме вбесяват с извращенията си, друг път клатя глава на собствената им глупост, че не разбират, че с действията си сами осъждат душите си и запечатват съдбата си, но знам, че тези неща трябва да станат за да се сбъдне Божия план и всичко да се доведе до край. Що се отнася до Отечеството, отечество е там където е домът ти а не управление което работи във вреда на хората или запустели земи.
64
5
 
1
 
! Отговори
...и продължава преди 8 години
На джонката му плащат, вие що се хабите да спорите с него не ми е ясно.Варвал в Христос. Вярваш в зеления кеш ти.Сам спори със себе си, да повлича коментари...Най обикновен дребен мишкар...
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата това сме ние след като няма желаещи да я бранят няма да има и държава ...колко е просто
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При война солдати ще ходят само тези, които имат военна подготовка. Всички преминали задължителната казарма сме над 35 + години. Тези, които служеха по година и половина- две са над 40 + години. Ами, след още няколко години враговете български ще ни атакуват със старчески памперси и каша за беззъбите.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джон Много смесваш ..верни изводи имаш но такава еклектика правиш че не ти се разбира какво изповядваш мразиш юдеите масони че унищожават Европа -което е така а новите нашественици някак си ги подминаваш сякаш те ща възраждат Европа,милееш за стария континент а не би защитавал себе си и отечеството си също и Европа,..щял си да мигрираш,накратко да бягаш..чакай още не е почнала битката сега е подготовката колкото до мен бих воювал за своята защита за семейството си за моята земя..
60
1
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 80Емиграцията е плавен и постоянен процес. В древните книги пише, че в държава която се усилва се стичат способни хора от всякъде а държава която загива хората я напускат. Аз ти казах, че има разлика между храброст и глупост и, че вероятно няма да я разбереш. Попитах те и какво ще браниш и ти ми каза територията а не държавата. Каква полза от територия която хората напускат и се обезлюдява? Такива територии по света има много, не те а хората са важни. Ние сме странници на тоя свят.
59
5
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 78Ако западните държави бяха изградени върху християнски ценности както ти твърдиш, то изобщо не би се стигнало до допускане на друговерци в Европа и не би имало такъв проблем. Всичките проблеми идват от паянтовото и несмислено устройство на съвременните западни държави което е наречено демокрация, но което не е истинска демокрация а по скоро клепт0крация - управление на крадците. И сега защо да умираме за техните фалшиви и сатанински юдео-масонски ценности? Това не е наша война.