На война – само доброволно! А в казармата?

Военният отчет на всички младежи от 18 до 32 г. остава
9 мар 2016 07:00,
120
На война – само доброволно! А в казармата?
Снимка: архив, Булфото

Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип. Този либерален подход е записан в проектопромените на Закона за резерва на въоръжените сили. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на депутатите, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени за гласуване в Министерския съвет.

В новия законопроект има отделна глава "Подготовка на гражданите за защита на отечеството".

Още по темата

В общите положения обаче се въвежда текстът, че тя се извършва единствено на доброволен принцип. Това означава, че във военно положение хората, които нямат военна подготовка, няма да имат ангажимент към отбраната на страната.

Принципно този текст се бие отчасти с конституцията, където е записано, че "защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон".

Оспорваната и критикувана точка за вписване на военен отчет на всички младежи от 18 до 32 години е останала в проектодокумента. Мотивите за това бяха, че е необходимо да се попълват въоръжените сили в мирно време.

След отпадането на наборната служба възникна сериозен проблем с попълването на резерва. На фона на този проблем липсва мотивация, защо е сложен таван от 32-годишна възраст за влизане в резерва. Експерти твърдят пред "Труд", че много малко хора от този възрастов диапазон ще пожелаят доброволно да минат през обучение и да се водят на отчет.

Според новите поправки цивилните служители, които са назначени по трудово или служебно правоотношение в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА няма да имат право да служат в резерва.

Аргументът е, че при военно положение или положение на война, те няма да бъдат освобождавани от изпълнение на служебните им задължения и няма да им се прекратява договорът.

Удължава се и срокът за обучение на резервистите. През годината те вече ще могат да бъдат викани за 25 дни, а в сега този срок е 15 дни. Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се дава начална военна подготовка, както на резервисти, така и на български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Допълват се задълженията на всички българските граждани, които са запасни с мобилизационно или без мобилизационно назначение да уведомяват органите по военния отчет при напускане на страната за повече от 6 месеца, както и при ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете, както и след завръщането и след прекратяване на отпуска.

Създава и законова възможността гражданите и студентите, които доброволно са се записали да преминат през курсовете по начална или специална военна подготовка да имат право на практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Въвежда се възможност за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв преди изтичането на неговия срок без всяка от страните да дължи предизвестие, в случай на промяна на трудово/служебно правоотношение и отказ на новия работодател/орган по назначаване да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
14
 
! Отговори
Войника преди 8 години
Ей 21години ме учеха че защитата на майка България е мое право ,мое задължение ,моя чест,моя работа и , че България е над всичко и всеки,учеха ме че тия 111 000 кв.км. са на народа ми и че трябва да съм готов да умра ако се наложи за този народ ...И да попитам КЪФ си ти бе министре И КВИ политици сте всинца бе ? редки Л...на
17
4
 
10
 
! Отговори
тия биоотпадъци ли? преди 8 години
Аз за мутро- комунисто-жидо-хамериканска-турска-руска и Гейофашистка българия НЯМА ДА УМИРАМ!!! Да ходят хекемяна от хаджията и оня халгафари...
16
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 8 години
Мерси, ама ша пропусна.
15
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До гостИ панелките ще ви изнудят да продадете, както дядовите Ви нивички продадохте и тогавагостще спипод мост.
14
1
 
15
 
! Отговори
гост преди 8 години
Ех тези повеи от прадядовците ......Хората са имали собственост - земи , гори ,огромни семейства , имали са кауза.Сега какво да браня - панелката ли?
13
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До ВасилевДа, икономическо мафиотско робство получиха, а скачаха по площадите за Свобода!
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнете само "Строителни войски"! Всичките млади безстопанствени ромове ги приберете там да се научат малко на дициплина и на някакъв занаят. Да си починат малко и селата от техните безчинства!
11
3
 
20
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Който от своя страна смята, че дължи на държавата нещо, че управляващите не спят и отделят от залъка на устата си за добруването на народа, че нашите "братя" работодатели са честни с нас и ни плащат справедливи заплати, че всичко цъфти и връзва в тази държава и т.н. той може да ходи да умира за прекрасната държава която имаме. Умните хора обаче веднага ще избягат.
10
1
 
34
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Нямам нито желание, нито намерение да участвам в театри на военни действия за чужди интереси. По-ясно трудно мога да го кажа.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То какво остана на тая територия, което заслужава да го защитаваме?! Мутренските палати или трътляците в парламента? Или ромските гета и каруци? Или магнолиите Му в Банкя?!
8
7
 
27
 
! Отговори
Една жена преди 8 години
През Балканската война през 1912 г. - т.е. само преди сто години, България е имала войска от 600 000 души, огромната част от тях-доброволци. за броени дни са се върнали студенти от Швейцария, Германия, Франция - все синове на заможни хора, записали са се ученици, журналисти, дори писатели... Прадядо ми е бил на 26 г., върнал се е тежко ранен, никога не казал, че съжалява, напротив, смятал, че това е бил негов неизменен дълг - да защитиш Отечеството! Ей този дух ни липсва сега! Бог да ни пази!
7
1
 
17
 
! Отговори
Nechovek преди 8 години
До seТова е част от планът ранът!
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато държавата стане народна, всеки ще я защитава. А сега да вървят да си пазят богатствата мутрите във властта. За тях и *** си не хвърлям, а камо ли да проливам кръв! Кратко и ясно! Ясно ли е гошу?
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Станахме средата на 21-ви век и се бием като аборигени, та и по зле, крадем като ромове, вадим палки по околовръстното и къде ли не като циркови артисти!?! Е нЕма такъв упадък! Все пак съм готов да изляза на бойната сцена, рамо до рамо с Боко Харам и Цвинокио!
4
2
 
49
 
! Отговори
11111 преди 8 години
На война отивам само ако редом до мен са децата на БГ политици....
3
2
 
25
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
"Отечеството" по никакъв начин не подсигурява и осигурява живота на индивида (точно обратното), за да има "претенции" към индивида да "подсигурява" "отечеството" по време на война ! Миля, че е справедливо и реципрочно!
2
2
 
33
 
! Отговори
se преди 8 години
Тия хора явно нямат работа и си създават чиновнически службички за близки и познати за да цоцат народна пара.То от такива министри няма какво хубаво да очакваш.Армията е професионална и който иска да печели и да се жертва за чужди интереси и интересите на богатата каста да ходи да служи .Но не закачайте младите защото колкото малко останаха не виждам кой ще живее в тази наша мила татковина.
1
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не пишете, че законопроекта е спуснат от НАТО?