На война – само доброволно! А в казармата?

Военният отчет на всички младежи от 18 до 32 г. остава
9 мар 2016 07:00,
120
На война – само доброволно! А в казармата?
Снимка: архив, Булфото

Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип. Този либерален подход е записан в проектопромените на Закона за резерва на въоръжените сили. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на депутатите, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени за гласуване в Министерския съвет.

В новия законопроект има отделна глава "Подготовка на гражданите за защита на отечеството".

Още по темата

В общите положения обаче се въвежда текстът, че тя се извършва единствено на доброволен принцип. Това означава, че във военно положение хората, които нямат военна подготовка, няма да имат ангажимент към отбраната на страната.

Принципно този текст се бие отчасти с конституцията, където е записано, че "защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон".

Оспорваната и критикувана точка за вписване на военен отчет на всички младежи от 18 до 32 години е останала в проектодокумента. Мотивите за това бяха, че е необходимо да се попълват въоръжените сили в мирно време.

След отпадането на наборната служба възникна сериозен проблем с попълването на резерва. На фона на този проблем липсва мотивация, защо е сложен таван от 32-годишна възраст за влизане в резерва. Експерти твърдят пред "Труд", че много малко хора от този възрастов диапазон ще пожелаят доброволно да минат през обучение и да се водят на отчет.

Според новите поправки цивилните служители, които са назначени по трудово или служебно правоотношение в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА няма да имат право да служат в резерва.

Аргументът е, че при военно положение или положение на война, те няма да бъдат освобождавани от изпълнение на служебните им задължения и няма да им се прекратява договорът.

Удължава се и срокът за обучение на резервистите. През годината те вече ще могат да бъдат викани за 25 дни, а в сега този срок е 15 дни. Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се дава начална военна подготовка, както на резервисти, така и на български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Допълват се задълженията на всички българските граждани, които са запасни с мобилизационно или без мобилизационно назначение да уведомяват органите по военния отчет при напускане на страната за повече от 6 месеца, както и при ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете, както и след завръщането и след прекратяване на отпуска.

Създава и законова възможността гражданите и студентите, които доброволно са се записали да преминат през курсовете по начална или специална военна подготовка да имат право на практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Въвежда се възможност за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв преди изтичането на неговия срок без всяка от страните да дължи предизвестие, в случай на промяна на трудово/служебно правоотношение и отказ на новия работодател/орган по назначаване да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
13
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 52За такава държава като днешната искат да се борят политици, бизнесмени, мошеници и подобни хора които са забогатели по безчестен начин като са ограбили народа. Сега се появява заплаха за откраднатото и те искат да се предпазят, но ще трябва да го направят сами защото от алчност не оставиха на хората нищо и хората нямат никаква причина да се борят за чужди каузи.
37
0
 
3
 
! Отговори
Уеуеее преди 8 години
Дане дава Господ войни, но ако....... 80% от днешните женствени *** ще се изпонакензат още като чуят сирените.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато не искаш да правиш нещо търсиш причини. За някой българия е само мутри мафия политици сякаш нямат родители деца братя сестри роднини сякаш тук няма природа море курорти планини..добри хора...това ще се защитава когато някои посегне да го отнеме и всички а превърне в слугинаж Но понеже новите мъже водят битки в електроните игри иначе са страхливи затова търсят причини подплатени с някакъв морал да отказват и бягат от задължението..жените ще защитят България спокойно момчета
35
2
 
14
 
! Отговори
Джони преди 8 години
До 52За такава държава каквато е сега - разбойническа, див капитализъм, където човека за човека е вълк, където успяват да забогатеят престъпници, мошеници, корумпирани, където се грижат за правата на чужди групи хора и за правата на сексуално извратените, но не и за правата на българите, където масово хората са бедни и едва свързват двата края и т.н., за такава държава не си струва човек да се сражава. По-добре е тя да потъне в праха на историята.
34
0
 
14
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Взема ли калашника - подлежат на ликвидация : първо - групичката на белите якички, второ - групичката на 240-те, трето - бригадата, разположена на дондуков 1 и 2, четвърто - ротите, накацали в кварталите, заградени южно в сектора между ул. "Цар Борис III" и "Окоровръстен път"Мисля, че ще е справедливо!
33
0
 
16
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До Калин орелаКой е предателя калинчо, тези които не искат да умират за чужди интереси ли? Или хората провеждащи геноцид върху българите? Кой ще защитаваш? Живота и правата на *** ли? Правата на хомосексуалистите и гей-парадите ли? Символа на ЕС - к0нчита вурст ли? Политици съучастници на крадци ли? Бизнесмени плащащи мизерни заплати на работещите за да си карат нови коли ли? Обясни ми точно за какво ще се бориш, ако разбира се можеш да мислиш а не само да повтаряш заучени сл0гани.
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и при нахлуването на османците голяма част от българите не се биха а пазиха живата под предлог че не искат да се бият за чужди интереси тоест за царя и болярите затова после 500г слугуваха на на баш чужди интереси.Млади мъже България няма да я бъде дълго защото е апетитно географско парче така че споко никой няма да ви зори да браните България но да не си мислите че след това ще ви е гот..за справка вижте какво става в близкия изток-зареждаите се с вазелин иначе ще ви боли от чужди интереси
31
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Не е вярно, доброволният принцип не влиза в противоречие с текста "защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Дълг и чест няма нищо общо със задължение, не спекулирайте с това. Първо политичетата ще викват своите лигльовци от чужбините и тогава ще ми говорят за дълг и чест!! Никаква чест не виждам да бъде защитавана една държава - собственост на мафиоти и престъпници, нито пък ми е дълг.
30
13
 
4
 
! Отговори
Калин орелът преди 8 години
Отивай където искаш Джони, никой не иска от предатели нищо. Не ме учи храбър ли съм или глупав.
29
1
 
20
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До Калин орелътМежду храбростта и глупостта има голяма разлика, струва ми се ти клониш към второто и няма да ме разбереш. Ако ти искаш да умираш за чужди интереси - прав ти път. Тези които не искат, няма да го направят не защото не могат а защото разбират, умни са и няма да позволят да бъдат използвани като пешки в театъра на военните действия. Разбира се право е на такива като теб да бъдат използвани като пешки, все пак препоръчвам ти да се запознаеш със спомените на ветерани от войни.
28
1
 
22
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 35Във войната няма нищо хубаво, няма чест, няма нещо заради което да си струва. Войната е една касапница, *** в една кланица да разбереш какво е войната. Война която си струва има само два вида. Единия е когато трябва да защитиш страна и народ които са ти дали всичко и са те направили щастлив, когато си осигурен и имаш всичко и тогава изпитваш чувство за дълг да се отплатиш за всичко. Втория е когато трябва да се свали зло правителство от което народа страда, мизерства и изчезва.
27
13
 
2
 
! Отговори
Калин орелът преди 8 години
Ха хааааа... Уплашихте ли се книжни тигри и форумни гиганти? Нали сте много курназ, ха сега да ви видя... По продажно поколение никога не се е раждало, откак я има България. Моля който ще ходи някъде освен на защитава държавата си, скоро да го прави и да не мърси форумите с гнусотиите си. Забравих да му кажа да си носи и вазелин. Да върви и никога да не казва повече, че е българин. Аз оставам тук. Прав ви път.
26
2
 
14
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 35Промили са ти мозъка, но това и се очаква според военната доктрина. За да може войните да отиват на смърт когато могат да отстъпят и да запазят живота си трябва да ги въодушевяваш с чуство за гордост. Такива манипулации като - стани войник-бъди мъж, бъди патриот-служи на родината, *** за славата на родината, бъди част от нещо голямо и велико-армията и т.н. Всички войници им промиват мозъците с това, това трае до първите касапници когато изнасят труповете на момчетата които познаваш.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С удоволствие бих се сражавал във война под българското знаме, но не бих дал и косъм за да защитавам интересите на нато и сащ.---Не се притеснявай за тях, НАТО и САЩ имат много пари, ще се намерят много повече наемници които да им служат за пари, отколкото такива които биха се сражавали доброволно за родината си.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стане ли война няма къде да избягаш. Къде ще избягаш - в Либия, в Сирия, в Саудитска Арабия? При глобален конфликт къде ще избягаш от ракетите. Това са либерални алабализми за матреяла, казват ти доброволно служиш на държавата, но и държават не ти е длъжна да ти осигурява работа и поминък, всеки да се оправя както може - за бедните топлата супа, за богатите - кинтите.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С удоволствие бих се сражавал във война под българското знаме, но не бих дал и косъм за да защитавам интересите на нато и сащ.
22
1
 
19
 
! Отговори
Амин преди 8 години
Пишете я бегала България! Да кажеш, че защитата на страната ти е само по "желание", това е най-голямата глупост! При положение, че 30% от българите ако имат възможност ще имигрират, още 20% не считат България за своя родина, и още 50% които мразят държавата, заради тъпите ни политици, да смятаме ли колко остават тия, дето доброволно ще се хвърлят да защитават страната! Може да се разчита само на застарелите запасняци, минали през казармата! Това е тъжната истина! Осъзнайте се!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
До Василев Споко и тех че им ..... ......
20
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
А ще има ли войници или нашите деца ще изчезнат с тези отворени граници
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевСтига англета аланглета...за император Путин кажи нещо велико!