На война – само доброволно! А в казармата?

Военният отчет на всички младежи от 18 до 32 г. остава
9 мар 2016 07:00,
120
На война – само доброволно! А в казармата?
Снимка: архив, Булфото

Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип. Този либерален подход е записан в проектопромените на Закона за резерва на въоръжените сили. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на депутатите, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени за гласуване в Министерския съвет.

В новия законопроект има отделна глава "Подготовка на гражданите за защита на отечеството".

Още по темата

В общите положения обаче се въвежда текстът, че тя се извършва единствено на доброволен принцип. Това означава, че във военно положение хората, които нямат военна подготовка, няма да имат ангажимент към отбраната на страната.

Принципно този текст се бие отчасти с конституцията, където е записано, че "защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон".

Оспорваната и критикувана точка за вписване на военен отчет на всички младежи от 18 до 32 години е останала в проектодокумента. Мотивите за това бяха, че е необходимо да се попълват въоръжените сили в мирно време.

След отпадането на наборната служба възникна сериозен проблем с попълването на резерва. На фона на този проблем липсва мотивация, защо е сложен таван от 32-годишна възраст за влизане в резерва. Експерти твърдят пред "Труд", че много малко хора от този възрастов диапазон ще пожелаят доброволно да минат през обучение и да се водят на отчет.

Според новите поправки цивилните служители, които са назначени по трудово или служебно правоотношение в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА няма да имат право да служат в резерва.

Аргументът е, че при военно положение или положение на война, те няма да бъдат освобождавани от изпълнение на служебните им задължения и няма да им се прекратява договорът.

Удължава се и срокът за обучение на резервистите. През годината те вече ще могат да бъдат викани за 25 дни, а в сега този срок е 15 дни. Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се дава начална военна подготовка, както на резервисти, така и на български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Допълват се задълженията на всички българските граждани, които са запасни с мобилизационно или без мобилизационно назначение да уведомяват органите по военния отчет при напускане на страната за повече от 6 месеца, както и при ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете, както и след завръщането и след прекратяване на отпуска.

Създава и законова възможността гражданите и студентите, които доброволно са се записали да преминат през курсовете по начална или специална военна подготовка да имат право на практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Въвежда се възможност за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв преди изтичането на неговия срок без всяка от страните да дължи предизвестие, в случай на промяна на трудово/служебно правоотношение и отказ на новия работодател/орган по назначаване да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
На война само ако УПРАВЛЯВАЩИТЕ отидат на фронта и кажат "СЛЕД МЕН" и атакуват първи, а не да си седят на дебелите *** на топло зад бюрата си.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От мъжки пол много но с мъжки характери няма..Затова пък жените ни са борбени те ако се наложи ще защитават България. Тук се пише че ще заминават ще емигрират там живота бил супер и така нататък...че в Европа е по висок стандарта всички го знаят ами защо не тръгвате майната и на таз Родина то и с вас и без вас все тая..тръгвайте, ..нее то тези които го искаха го направиха тук останаха плямпачите но ЕДНО Е ДА ИСКАШ ДРУГО Е ДА МОЖЕШ ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО Е ДА ГО НАПРАВИШ..мъжки времена..вече ги няма
56
2
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 78Не става въпрос за страхливост а за това, че ти не виждаш реалността. Както ислямистките орди които те тревожат така и юдео-масонския облик на съвременните западни държави е заплаха за хората. Вторите дори са много по-опасни защото деградират самите фундаменти на обществото. Тези държави са мултикултурни, т0лерастки, без нравствени ценности и основи които да държат обществото цяло. Ти искаш да се сражаваш за такива държави които бавно и отвътре убиват европейските народи.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И *** една порода хора наричат ги Пацифисти виждам тук почти всички сте такива ,та тези пацифисти в Белгия отказаха да се бият срещу армията на Хитлер с цел да не умират и те да не убиват,с една дума искали са да живеят Става така че те не умряха в битка но после много от тях бяха избити от тези които пуснаха с мир и то защото не им се умираше..Никоя държава няма да призове под знамената си страхливи и безхарактерни хора затова спора е излишен,
54
3
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 71Аз самия съм вярваш в Бога и Господа Исуса Христа християнин. Ти обаче представяш една невярна картина на днешните събития като казваш, че това е война на християните срещу ислямски орди. Днешния западен свят - сащ и Европа, не може да се твърди, че е християнски по скоро той е юдио-масонски. Той няма отличителните черти на християнството - живот според Божиите закони, сливане на Църква и Държава, християнски светоглед и т.н. Вместо това имаме юдео-масонски доктрини и морална деградация.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да всичко е по план-разграждане на националните държава, морал, ценностна система, традиции всичко което те прави горд човек и с достойнство-такива са опасни,те се обединяват и дават отпор на мошеници,завоеватели и всякаква ***.Ето че в Европа това се случва-уж сме свободни а живеем в несигорност-икономическа всякаква.И в един момент идват милиони иноверци,пришълци не за малко а за постоянно и много ще идват да заселят Европа ..а ВИЕ ще бягате с куфарчето си...КЪДЕЕ ние вече сме във война
52
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 72Кое е зло правителство? То такова каквото причинява мъки, страдания, бедност, нищета на собствения си народ. Историята показва, дори и в древността, че когато дойде чужда военна сила такова правителство лесно пада защото няма подкрепата на народа и обикновено нашественика е посрещнат като освободител, за пример българите по време на руско-турската война, украинците когато вермахта ги освобождава от комунистите преди да започне да ги третира зле и т.н.
51
2
 
9
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 68Хората не получават достойно заплащане, масово бизнеса ги третира като роби на труда на които да плаща колкото се може по-малко за да могат те да забогатяват максимално бързо и да карат скъпи коли и да демонстрират комплексите си за малоценност. Нивото на нравствени ценности е страшно ниско - в култ са плеймейтки, чалга, простащина, хората не мислят за семейство а за к0рварщина и как да спечелят пари по нечестен начин. Самите фундаменти на обществото са деградирали и това е по план.
50
1
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 68Дай Боже, по милост и според мъдростта и благостта Божия по някое време да емигрирам от тази държава. Направо ми настръхва косата като помисля, че може да се пенсионирам тук, не знам дали и държавата ще просъществува в този си вид още 25-30 години защото фундамента и който са хората е подкопан, българите които работят и изкарват пари стремглаво намаляват, пенсионерите и *** се увеличават а кой ще ги храни? Цялата държава тъне в корупция и несправедливост.
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ви стана мил живота бе изведнъж се бръчкахте от страх че ще служите в армията па и ще трябва да стреляте сигурно.а и вас ще стрелят А като карате колите си с безумна скорост и то без причина и *** тогава не ви е страх,държавата не е мутренска политиците не ви пречат а като убивате невинни заради простотията ви..тогава тази същата държава скапана е милостива и снизходителна към вас-ама млади били ама нямали опит глупави..ЧЕСТ И ДОСтОТЙНСТВО НЯМАТЕ мекотели сте и такива ще си останете
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДжонИ кое според теб е зло правителство Джон? Дори Хитлер е бил много популярен и обичан в Германия заради възхода и факта, че я измъкна от блатото на униженията и репарациите. Истинските войни ще са войни на цивилизации и идеологии, където християните ще трябва да спрат нашествието на ислямизирани орди... Хората е бият за идеология и д защитят ценностите си и начина си на живот. Затова СССР печели войната, защото хората не са имали избор като знаят, че Германия ги смята за животни...
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам на журналистите да направят едно изследване- на някои от нашите национални празници когато се струпват много млади хора веещи трикольора ревящи с цяло гърло за България и така нататък ..да ги попитат ВИЕ БИХТЕ ЛИ ЗАСТАНАЛИ ПОД ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ВОЮВАТЕ ЗА НЕЙНАТА ЗАЩИТА И ЦЯЛОСТ и после да се сравнят отговорите с тези анонимните от форумите..
46
1
 
4
 
! Отговори
a преди 8 години
Рубладжиите в БГ ни внушаваха, че лицата Доган / агент Сава от дс / и мамин Делянчо Пеефски били най - големите патриоти и били защитавали националните ни интереси ... Вече си представям как въпросните лица обличат военните униформи и отиват да бранят родината ни ... Представям си и как кукловодът им Митьо Гестапото от 6 - ти отдел на дс също брани родината ни от врага ...Все пак лицата Митьо Гестапото, Сава и мамин Делянчо Пеефски са главните сикаджии в държават ... Мадам Б. ще бъде мед. сестра
45
2
 
8
 
! Отговори
Топчо преди 8 години
и кого да ходим да защитаваме при война-Олигарсите ли?Мутрите ли? Невинните като девици политици ?Продажните ни съдии ли? Милионите *** по селата ни ли? Мамините синчета дето освен да чатят и да карат скъпи коли ,като друго не могат,тях ли? Аз не виждам смисъл да ходя да се бия за такава държава която ни е мащеха 20 години вече.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 61 ДАНО ,ДАНО ДА ИЗЖИВЕЕШ ЖИВОТА СИ КАТО МИГРАНТ...ТИ И ПОТОМЦИТЕ ТИ...след като така го искаш сигурно ще ти хареса ,няма лошо всеки е щастлив по своему, но Родината е това което ти отричаш-Държавата я мразим заради мутрите и политиците а Родината обичаме щото са нашите планини зелени,сега това било глупости ..някакви си храсти сигурно никога не си бил работник в чужда държава и нямаш житейски опит но пък си готов да си събереш багажа ..ами направи го какво чакаш там те чакат с хляб и мед
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не е заплашена от война, ако си налага парцалите. Иначе ще пати и то много.
42
2
 
2
 
! Отговори
турчин преди 8 години
срещу кого ще се бием?
41
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
това трябва да стане задължително защото трябва да се брани заграбеното от нашите братя олигарси на всяка цена! да не говорим, че техните синове *** никога няма да се бият за държавата си, сега ако оставят вратичка и на пушечното месо да се изплъзне от предстояща бъдеща касапница, на тези с джиповете може да им се наложи и фесове да носят:)) така, че колеги братя ако принадлежите към средната или нисша класа моля погрижете се вашите чада да бъдат промити с най-висшата форма на национализъм:))
40
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До Джон. За съжаление е точно така. И именно тези мошеници, които сега се опитват да ни вменят някакъв дълг ще бъдат първите, които ще избягат и няма да о отидат да се бият, също така е техните дрисливи деца. И не само това, а и ще натрупат още състояние от далавери, защото по време на война едни загиват, други забогатяват. Дай боже да няма война, Бог да пази България!
39
4
 
14
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 57Нищо не разбираш. Хората са важни а не дърветата, планините, храстите, пейзажите и природата, те ще са си тук. Умните хора като обективно разглеждат ситуацията разбират, че това не е тяхната война, те както и семействата и роднините им ще си съберат малкото което имат и ще отидат да живеят на по-добро място. Хубава природа има навсякъде. Дори пустинята е хубава по свой начин. Алчните крадци и мошеници нека те воюват за да пазят откраднатото, народа няма какво да губи или печели.