Кънев: ДСБ остава в РБ, за да го реформира

Той призова съпартийците си да се готвят за властта
Обновена: 13 мар 2016 17:31 | 13 мар 2016 17:09, Анисия Иванова
48
Кънев: ДСБ остава в РБ, за да го реформира
Снимка: БТА

ДСБ остава в Реформаторския блок (РБ), за да го реформира и да гарантира запазването на ценностите, с които е създаден. Това стана ясно от речта на лидера на ДСБ Радан Кънев на Национално събрание на ДСБ в София с участието на над 700 членове на партията, където решение за бъдещето на партията в РБ беше една от точките в дневния ред. Той посочи, че неговата партия е била „разкрачена“ 13 месеца, докато е била във властта, но в момента са се върнали обратно на два крака върху предизборната програма на РБ.

За политическите си грешки Кънев заяви: "Няма да поискам мандат да напусна и разруша Блока, а да го върна, където е мястото му - при избирателите и целите." По думите му, който днес твърди, че Блокът е успешен проект, лъже себе си и тези, които са му дали политическото си доверие.

Още по темата

"РБ за една година не постигна целите си, не защити програмата си и не отговори на очакванията на избирателите," бе заключението на Кънев.

Кънев оттегли подкрепата си за правителството на Бойо Борисов, което бе създадено с негово участие, след оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов заради провала на ключова част от пакета реформи в правосъдието. Кънев бе последван от другите депутати на ДСБ в парламента, но те всички останаха в парламентарната група на РБ.

 "Ако доверието ви в мен е съхранено, много пъти ще видите да правя компромиси и да преговарям, но няма да отстъпя от целите," заяви Кънев и поиска прошка от делегатите на събранието заради политическите си грешки.

Демокрацията се нуждае от истинска опозиция и от истинска власт, добави той. "Ако искаме освен истинска опозиция да има и власт, имаме нужда да посочваме пътя напред, да даваме алтернатива," каза Кънев и призова съпартийците си да се готвят за властта.

Според него ГЕРБ не са пожелали да имат разумен партньор вдясно. "Това означава, че те ще получат разумна алтернатива от дясно, но тя трябва да обединява, а не да руши," каза Кънев.

След гласуване и прегласуване делегатите на Четиринайсетото Национално събрание на ДСБ приеха новия партиен устав. В крайна сметка документът беше одобрен с 558 гласа "за", 109 - "против" , 37 се въздържаха.

Председателят на партията Радан Кънев посочи, че уставът може да се приеме или не, но ДСБ ще продължи да работи. Лош знак обаче било тези, които настояват за промяна, да не са готови да обсъждат и гласуват философията на собствената си промяна.

В предложената от него резолюция на Събранието се казва, че ДСБ остава в РБ, но в същото време и потвърждава излизането си в опозиция. Дава се мандат на председателя и ръководството за сътрудничество с граждански организации за изграждане на широк политически съюз като алтернатива на сегашното управление.

Има много аргументи да се напусне лесно Обединението, не отрече Кънев. Но, подчерта той, тук става дума не за РБ като петима партийни лидери, а за 300 хиляди избиратели, от които минимум 150 хиляди са гласували, защото са повярвали в коалиция с политическо бъдеще . Тъмносиният лидер наблегна, че няма никаква опасност ДСБ да остане в такъв РБ, какъвто той е в момента. Искам Блокът да се произнесе като единна политическа сила, подчерта той, цитиран от БТА. И помоли за последно усилие.

В дискусията "за" и "против" оставането на партията в РБ съюзът бе наречен "бардак", а представител на бургаската структура дори се зарече да напусне тъмносините редици, ако ДСБ продължи да е в Блока. Областната софийска организация даде мандат на Радан Кънев да излезе от алианса и да поканят БЗНС и партията на Корман Исмаилов - НПСД, да се присъединят към нов десен проект. "За" напускане на РБ се обяви и варненската организация на ДСБ.

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че основният проблем у нас е корупцията. Страната се управлява от хора, които, по думите му, страшно обичат европейските пари, но мразят европейските правила. Решението било в създаването на широк антикорупционен блок от хора, готови да застанат с открито чело срещу олигарсите. ДСБ трябва да бъде моторът за създаването на този антикорупционен блок, категоричен е Атанасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ГЕРБДСБРадан КъневРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
наивник преди 8 години
Повечето делегати бяха за излизане от РБ,но Кънев и Атанасов изобщо не допуснаха това да се гласува,а представиха готова резолюция за оставане.С това те доказаха че защитават статуквото,въпреки предупрежденията на част от делегатите за напускане на партията ако се процедира по този начин
31
1
 
6
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Реаниматорите ще реформират реформаторският блок по задголямолоквенски инструктаж .Пустословие и висш пилотаж.
30
1
 
6
 
! Отговори
вече бивш избирател преди 8 години
Радане, какви рИформи, като в правителството ли? Предаде идеята, предаде хората, които вярваха в теб, още когато влязохте в това правителство, но продължаването ти да настояваш да ни мачкаш с участие заедно с останалите, вече е тотална грешка! Започни да мислиш и да действаш разумно и най-важното последователно, а не все да се оправдаваш!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кънев заедно с Москов трябва да бъдат освидетелствани за психичното им здраве...
28
0
 
5
 
! Отговори
вън Куневистите преди 8 години
ДСБ са обречени на пълен провал, ако останат с ренегатите на Кунева, които излъгаха хората. Единственият изход за ДСБ е да изгонят партийката на Кунева, или да напуснат Реставраторския блок, който с Куневистите е напълно провален и дискредитиран. В противен случай няма да спечелят никакви избори и никой няма да гласува за тях.
27
0
 
6
 
! Отговори
МЕН преди 8 години
Днес се навършват 103 години от Великата Одринска Епопея. Защо нито една медия не написа два реда за победата на българите ?
26
3
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Кво стана с 2-та милиона в КТБ?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Олд Скуул СедесарТи като такъв сигурно гласуваш за ГЕРБ, нали?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и сега как остават разкрачени хем опозиция и във власта като член на реформаторския блок нещо немога даразбера какви са.
23
0
 
13
 
! Отговори
jfhdfh преди 8 години
Това няма как да е нормален човек, това е болен мозък, клептоман и паталогичен лъжец. Ако и другите около него са такива ................ Жална и майка на БЪЛГАРИЯ с такива управници.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мани го тоя, другите новини. Според екзит пола Ангела Меркел е загубила в две от трите провинции в Германия, където днес се провеждат избори, съобщава Фокус. А в Анкара е избухнал силен взрив, има жертви.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Радан Кънев: Маловажно е дали ще сме в РБ""ДСБ остава в Реформаторския блок (РБ), за да го реформира и да гарантира запазването на ценностите..."---Ха, сега, де! Хем маловажно, хем остава! ВЕрвайте му.Хич не е маловажно, защото кльопачката - къде отива?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се палите? РБ е мъртъв и на следващите избори е аут. Спомняте си на миналите избори как всички плюеха Тиквата и и вадеха нож, а само след една нощ се обърнаха и започнаха да викат Аве Цезарю! Кой нормален човек ще гласува пак за такива фурнаджийски лопати, това го правят само атакистите.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички политици в ада
18
1
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Ренегатът на Кунева Зеленогорски беше жестоко и мощно освиркан на конгреса на ДСБ. С такива кебапчийски котараци, ренегати и клиентелисти и *** като Зеленогорски Реформаторския блок отива на бунището и ще види нов парламент през крив макарон.
17
16
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Браво, след 15 години негласуване, сега ще гласувам за теб Радане!
16
5
 
14
 
! Отговори
алстер преди 8 години
Радане, очаквах повече от теб. Разочарова ме.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така ли се пуска кокала, който си захапал здраво?!!! РБ е просто сбирщина от алчни тарикати, които са във властта заради далаверата, а не, за да променят нещо. Жалкото е, че има хора, които им вярват...
14
3
 
24
 
! Отговори
дървено желЕзо преди 8 години
Що е то властваща опозиция не изпускаш кокала ,но говориш ,че не си на власт. Келепира е най-важен добре си е научил урока от драгалевския крадец.
13
3
 
23
 
! Отговори
психиатър преди 8 години
Остава на власт като опозиция!Браво,това е принос към психиатрията.