Властта дава назад за дивото къмпингуване

Премиерът Борисов обеща, че забраната за палатки на плажа пада
102
Властта дава назад за дивото къмпингуване
Снимка: Булфото, архив

Само две седмици, след като парламентът набързо прие забраната за дивото къмпингуване на плажовете под обществения натиск властта е на път да се промени мнението си.

Още по темата

Уверенията за такива действия е дал премиерът Бойко Борисов по време на разговор с лидера на партия "Зелените" Борислав Сандов.

В разговора е участвала и председателя на парламента Цецка Цачева, стана ясно от публикации на Сандов в социалните мрежи. Новината потвърдиха и от правителствената пресслужба.

Още в сряда депутати от ГЕРБ ще внесат нови поправки в закона, с които да отпадне забраната. Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от кабинета на 30 декември 2015 г., уточниха от пресслужбата.

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", коментира премиерът Бойко Борисов.

В началото на март депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А, която е 100-метровата ивица зад плажа, извън определените за това места с приети промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие по предложение на Реформаторския блок. Парламентът разписа и глоба от 1000 до 10 000 лева на нарушителите.

Реакцията на обществото не закъсня и стотици излязоха на протест "Къмпинг за вето", които няколко пъти блокира "Орлов мост".

Само че президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване".

Междувременно тази вечер в шест града на страната граждани излизат на национален протест - в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, с който да затвърдят искането за отпадане на тази поправка за забрана на къмпингуването на 100 м от плажа, която депутати от Реформаторския блок вкараха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
4
 
! Отговори
художника преди 8 години
Най-хубавата почивка е сред природата.Само че :1.За да идеш по нужда се копаят дупки, дето после никой не ги зарива.2.Няма течаща вода- през цялото време се мъкнат едни бидони и се връзват по дърветата, като един вид душове.3.*** /ако се събират/, се бутат в чували и се хвърлят някъде по пътя, щото няма контейнери.4.Ако правиш любов в палатка те чуват на другия край на къмпинга.5.Пълно е с комари и всякакви буболечки.6.Пълно е с ***/домашни любимци/ се мотат между палатките.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изтъркания номер за лошите лейтенанти и добрия генерал.Лошите искат да навредят на народа, но идва добрият и отменя лошотиите.Епизод 23 423-ти.Но в БГ материалът е толкова изостанал, че явно номерата от банкянски вечеринки все още вървят. Вече 10-12-та година ...
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължавам да се чудя защо изобщо избираме парламент и правителство,щом всяко едно решение се взема само от един човек.Това означава,че останалите са излишни.
21
2
 
4
 
! Отговори
кокиче преди 8 години
Забелязвам, че повечето от тези които са "за" забраната се изказват изключително грубо и вулгарно.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия па, то да си опънеш палатка на първа линия, трябва да я опънеш на покрива на някой хотел. Първа, втора, трета и тридесет и трета линия са все бетон. Още малко и ще започнат на колове вътре в морето да строят. За мен Кафявото море вече си е тотална щета.
19
0
 
7
 
! Отговори
ЧИЧОто на ЛИНА преди 8 години
властта не само,че дава назад ами ще даде и на задна стига да се хареса поне с нещо ,че то не бяха винетки ,не бяха данъчни реформи,не беше дране на жива кожа от изтормозения българин,за здравната реформа да не говорим....та решили са-дали са на задна...веднъж и от тях да мине....евроориентирани !
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тези 50-тина протестиращи не разбрах освен боклкуците,които уж почиствали след себе си ,къде облекчават физиологичните си нужди?Защото не искам детето ми да седне на плажа върху секрементите на тоя и оня.
17
9
 
6
 
! Отговори
Изпатил преди 8 години
Тези които ходят на палатки са прошляци-пинтии.....да не ми говорят за природа защото те я съсипват. Бях за 2 часа на Кара дере еми няма такава мизерия. Режат дървета за огъня,ходят голи ,детето ми там разбра разликата между мъж и жена.....това тяхното е анархия,не е свобода.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрахте ли най-после че той разрешава-той забранява.Забраната за дивото къмпингуване не може да не е съгласувана с него.Но както обикновено,щом стане напечено и премиера дава заден ход.И държавата се крепи на неговото "тука има- тука нема"Как още не сме се распаднали не знам.А може би вече сме?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е просто: 1.Глоба да има за оставащи *** по плажа след къмпингуващите,не тотална забрана.2.Да има минимална такса под формата на билет,събраните пари от него да идат за почистване и облагородяване на плажа.
14
0
 
12
 
! Отговори
кокиче преди 8 години
Проблема със замърсяването е на целокупния български народ.Да не би в околоблоковите пространства да е чисто,или по тротоарите в градовете,и в градските паркове също е ***,а в канавките покрай пътя виждали ли сте какво е ? На никое от тези места не съм видяла палатки - единствения вариант е контрол , а не забрана.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще спреш утре край пътя, ще постелеш едно одеало на децата да седнат и веднага ще цъфне "туристически полицай" (на ол-инклузив при най-близката хотелиерска мутра) Ще ти врътне един акт за "диво къмпингуване" и ходи се оправяй после! По гори и плажове се леят бетон и л**** на воля, ама за една палатка - място няма!Целта е една - да се тагъпчт всички в чалгарско-кичозните "хотели" и да се пълнят гушите на "бранша"! И т`ва ако не е лобизъъъм - здраве му кажи
12
9
 
6
 
! Отговори
зандана преди 8 години
или да иде в гърция да опъне палатка на плажа ;)
11
12
 
12
 
! Отговори
зандана преди 8 години
не съм фен на боко и компания, ама аре да видим един диво къмпингуващ да иде да къмпингува в австрия или германия на диво да видим как ще стане :) иначе всички сме за права и ред в държавата ;)
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези са голям майтап! Поне да се бяха опитали да се държат като мъже. Правилна или грешна позиция да защитят защо са взели решението. Днес едно, утре друго, в други ден трето. Пълни аматьори!
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идете където пожелаете по балканските и европейски къмпинги и там гъдето са били българи вижте ***. Идете на риба в Гърция - същото.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как няма да се оставят *** след като къмпингуващите са българи юнаци.
7
20
 
8
 
! Отговори
йкийклйклй преди 8 години
Голяма част от дивокъмпингуващите само на приказки обичат природата. Бедна ви е фантазията каква смрад и свинщина е след тях. За тях къмпингът е просто начин за безплатна почивка.
6
10
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
Бойко Стабилния. Съберат се 100 напушени хипара и той вее белия байрак.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е до възпитание,не може да обобщаваме тези такива,онези онакива!