Плевнелиев се обяви срещу глобите за къмпингуване

Не то, а застрояването променят облика на крайбрежието ни
Обновена: 12 мар 2016 18:07 | 12 мар 2016 15:55, Петя Славова
69
Плевнелиев се обяви срещу глобите за къмпингуване
Снимка: архив, Булфото
Необходима е цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Но, не къмпингуването променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд.
 
Президентът приветства промените в Закона с обявяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм.
"Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата", се казва в съобщението.
 
Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това.
 
Според Плевнелиев, проблемите няма да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лева за паркиране и къмпингуване. 
 
Междувременно стана ясно, че в Министерството на туризма се обсъжда още една промяна. Според нея всеки, който сложи палатка в страната, извън категоризиран къмпинг, ще бъде глобен с 200 лева. Същото очаква и собствениците на каравани и кемпери, ако се настанят на диво място в природата.
 
Промените в Закона за туризма са качени на сайта на Министерство на туризма. В две алинеи се казва, че ако при
 къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.
 
Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в паралмента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ромите строят където си искат и проблеми няма,българите решат да преспят някъде и хоп глобаа,ама двоен аршин
36
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 8 години
По тая логика какво ще правят рибарите???Ще спят до въдиците си сигурно,седнали удобно,че на другия ден да са готови пак ....ей,много прости хора ни управляват ,брей...?!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По морето ще къмпингуват мигранти
34
2
 
2
 
! Отговори
ники преди 8 години
Този *** не мога да го разбера: той е против но подписва?????Аз по безпринципен и объркан човек не съм виждал.
33
6
 
2
 
! Отговори
Контраатака !!! преди 8 години
Колко е тъжно и колко е жалко да си БГ шушумига бре!Нещастен и беден но за сметка на това злобен и завистлив!Типични БГ шушумиги!!! Този човек ще остане вовеки веков в историята на тази и без това обречена на неминуемо и скорошно изчезване държава като неин ПРЕЗИДЕНТ и то с пълен мандат бре!И след като изчезне(исторически и демографски неизбежно е!)тази измислена и реално съществуваща от 138 години държава -то пак ще остане името му като един от последните ръководители в ***!А вие никога бре
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a na bas 4e daje Parviat Liubovnik ve4e ne go meniava da go pita dali da svrshva i 4oveko liubi li liubi tve deto ama i4 plezliodento ama pa i4 go neliubiklati klati parvo libe piorvuiu damushku, ako 4e lelia Roza reunuva.da ama Rozen znae kak e na nemski most, ulica i 4eren pe4at v pashoporto.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
плевнелиев всъщност с действията си казва - фактически аз съм с тях ,но принципно съм с вас(доста лицемерно,значи-искам да ме харесвате но аз съм от тях и не мога да им откажа).И в целия проект има една точка за застрояването ,която е троянския кон за всичките останали точки-да може да ги вкара
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с много поредни закони богатите, си защитават плажната ивица и спокойствието си ,от бедните и недостойни да я имат същества,наближава границата на търпимостта
29
3
 
4
 
! Отговори
ЕИШ преди 8 години
Този закон, че няма никой да го спазва, това е ясно. А на къмпингаря няма какво да му вземат, освен старите джапанки. Щом за незаконна сеч събирали само 3% от глобите, какво остава за престъплението къмпиране.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно ни управляват шизофреници. Радан е управляваш "опозиционер". Плевнелиев подписва закона въпреки, че има право на вето ,а след това като смел борец за правата на хората сезира КС че закона е подписал противоконституционен . Те това си е пълна ШИЗОФРЕНИЯ.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе кво пречи палатка , пред застроена плажна ивица - ?????На Ветко Арабаджиев хотела само дето не е в морето , бе занимавайте се с хотели незаконно построени , кво се занимавате с хората които искате да глобите с 200 лв.А те с 200 лв. и палатка се опитват да си починат от МУТРИТЕ В ДЪРЖАВАТА !
26
3
 
12
 
! Отговори
плевненска епопея преди 8 години
Някой някога предполагал ли е че къмпигуващите хора биха могли един ден изведнъж да възникнат като ДЪРЖАВЕН ПРОБЛЕМ ?!?? Ами не , разбира се. Но ето че този "държавен проблем" изникна от нищото и Плевньо-президента храбро го посреща да го разсече !На това можеше да му се вика политическа машинация, ако не беше такъв откровен маймунджелък .Кое ще е следващ държавен проблем, планинарите или гъбарите ? Или събирачите на охлюви ?
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OSTAVKA BOKLUCI.
24
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на тия селища и хотели покраи морето КЪДЕ ,КЪДЕ ОТИВАТ ОТПАДНИТЕ ВОДИ в морето естествено частни имоти СЪЩО но виж те не ЗАМЪРСЯВАТ коя и КЪДЕ пречиствателна станция е хванала всички отпадни води и ги преработва .В софия единствено ОТЧАСТИв ЧЕРНО МОРЕ СЕ КАПЕШ В плодородните води на половин ЕВРОПА турция украина румъния русия и т. н
23
1
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Най добре за българина ще е , да прочете майн кампф.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
все повече свободи се отнемат от хората,имам чувството,че искат да ни направят роботи-ще имаме само задължения и обслужващи функции и никакви права и необходимости.Закон след закон обслужват интересите на богатите и имащите,ми да им оставим държавата и да ходим да си правим някъде държава на бедните,то ний от *** в алабама сме по зле тук
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре да се забрани къмпингуването,българина още не е достатъчно цивилизован да се ползва с тази привилегия. Тонове *** ,пясъкът напоен с урина и фекалии вони от километрипълна цгания
20
7
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Това влечуго си го представям да влезе във дебат със Доналд Тръмп. Хахаха
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
u kr4mata zalagat dali Stara planina I stepen ili ste mu dade Mlada Parva Dama i titlata parvi liubovnik na Republika Bulgaria, zaplatka, ahpertiment4e i kola za da si varsi funkciite na Parvi liubovnikRoza oba4e znae kak e na nemski trnkopk, lopata i mistria
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dobre de, nema li zevzeci - stom PliuvnanNaliev e protiv globite za kampinguvane- mi 4e orata da mu se nanesat u site imoti i opnat paltakitenekoi 4u li tva nasekomo nesto da kaje za izdevatelstvata srestu vazrastni hora- samo v poslednite meseci hora na vazrast nad 80 godinisna vazrast beha ubiti i ograbeni.ta si mislim s baba, stom ne se e izkazal-znaci podkrepia ubiistvata zastoto ubiicite mu nosiat 4ast ot plickata