Костов vs. Турция: Агресивен ислям и режим ала Саддам...

"Южната ни съседка не може да е член на ЕС и партньор на НАТО"
4 апр 2016 16:00,
227
Костов vs. Турция: Агресивен ислям и режим ала Саддам...
Снимка: архив Булфото

Ислямът на "Партията на справедливостта и развитието" на Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу е един от най-агресивните и недопустими за светска Европа елемент на неоосманизма.

Това обяви бившият премиер Иван Костов по време на семинар "Спорни точки за неоосманизма". Той изнесе доклад на тема "Разпадът на неоосманизма". Дискусията беше организирана от Института по социология "Иван Хаджийски", съвместно с Центъра за анализи и управление на рискове, ръководен от бившия лидер на ДСБ.

"Турция като ислямска държава с имперски претенции, от каквото и да е естество, не може да бъде член на ЕС и не е партньор за отбраната на Алианса", каза още Костов по време на форума и призова българските власти да съберат смелост да го кажат.

Още по темата

В доклада си Костов нарече режима в Турция авторитарен, по "московски" или "султански" образец.

"Турция ще деградира до режимите на Саддам и Кадафи и в никакъв случай няма да бъде пример за подражание, а източник на конфликти. Тези конфликти могат да разкъсат нейната нация и територия", каза още Костов, цитиран от БТА. Той допълни, че това може да превърне Турция във "втора Сирия" на границата на България.

Според бившия премиер Турция усилено изнася турски политически ислям, който отчуждава българските турци, ромски общности и български мюсюлмани от тяхната нация и държава.

Костов даде и няколко примера за вмешателство на Турция в етнорелигиозните дела на България. Сред тях са намеса на Комитета по религиозните въпроси на Турция /Дианет/ в делата на мюсюлманското вероизповедание у нас, създаване на допълнителна пряка зависимост с финансирането на над 450 имами, строителство и издръжка на две средни духовни училища с неадекватен капацитет за над 4000 ученика, както и строителство на джамии у нас.

"В периода 2000-2014 г. са построени 176 нови мюсюлмански молитвени места", информира Костов и коментира, че броят им е неадекватен на нуждите на вярващите, защото има данни, според които в над 400 български джамии през миналата година не е имало нито една служба.

Бившият премиер е категоричен, че строителството на нови джамии у нас би следвало да се възприема като обозначаване на присъствие и претенции на исляма в България.

Бившият лидер на СДС и ДСБ припомни, че при преброяването през 2011 година една пета са отказали да отговорят на въпросите за майчиния си език и вярванията си. Според него това може да е израз за по-опасен синдром - на затваряне и изолиране от българската нация и държава.

"Това е знак за опасност от етнорелигиозно разцепление и бъдещи конфликти", смята Костов.

Той цитира данни от социологично изследване, според които 4,4% от българските мюсюлмани или 25 400 души са радикализирани и считат, че ако се наложи, човек може да жертва живота си в защита на своята религия, а 1,4% или над 8000 души отговарят, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан.

"Рискът е към тях да се добавят част от онези 12 000 нелегални имигранти в България, влезли в последните три години", каза още бившият премиер. Според центъра на Костов тези лица са потенциален ресурс за разпространение на радикален ислям в България и в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
2
 
! Отговори
сдс преди 8 години
Гн костов се прави на ударен.Турция е един от стълбовете на нато.и една от първите членки при това.или костов си мисли че нашата армия може да замести втората армия в нато.Как се заместват 1500 самолета ф 16.със един строшен миг29.само математик магьосник като командира може да каже.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Посочи я тази глава "Джихад" ако обичаш защото не я намирам в превода на професор д-р Цветан Теофанов! :) Или и професора не е у ред?
132
1
 
3
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
За една силна и обединена Европа е по-добре Турция да е част от нея...в такива моменти социалният и културният фактор винаги отстъпва на гео-политическите и икономочески интереси... но в момента Европа не е нито силна, нито обединена и страна като Турция би донесла повече загуба, отколкото печалба...пък и самият турски народ не желае Европа...може би има защо...
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще е самоубийство за европа ако турция влезе в ЕС
130
3
 
1
 
! Отговори
турчин преди 8 години
До 187Искаш ли да се срещнеш със истинския дявол
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това племе ши6aно бyлгapcко когато и да го зариташ по кривата зypлa си е все късно, и все има защо!============Ние бяхме досега най-добрите вии съседи, наламтели сте за земи, като вампири сте се настървили за кръв. Не ви ли омръзна през цялата ви скапана история да колите, да убивате, да превите геноциди, да затривате хора и човешки животи нищо не значи за вас.Няма по- т ъ п и и злобни хора от вас на земята.
128
5
 
4
 
! Отговори
до ленчито преди 8 години
*** ленчеее , тоз Иванчо кой е че да го питат , кой щялда влиза в ЕС , и кой не. Припомни ,че забраами *** , коя дупка на кавала беши.
127
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОСМАННИЕ СМЕ ТУРЦИ :)))ИГРАЕМ НА ЕДРО :)))НЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ С БУКЛУЦИ И МИШКИИ КАТО КУСТОВ :))))
126
8
 
6
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
ЗА ТВА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ НИКОГА.ТОЗИ МАНГСЛ ВСЕ ОЩЕ СЕ МИСЛИ ЗА НЯКОЙ.АКО БЕШЕ В ИД.ДОСЕГА ДА БЕШЕ ЛИТНАЛ ОТ НЯКОЙ КОМИН.НА ПРИВАТИЗУРАНИТЕ ЗАВОДИИО....
125
7
 
10
 
! Отговори
Турция преди 8 години
Кой ще пита Костов? България е последната дупка на кавала.
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До iliyaЩО НЕ ИДЕШ НА РАЗХОДКА В СЕВЕРНА КОРЕЯ, ИЛИ В КЮРДИСТАН, ОТИДИ .......
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУКА ИМА РАЗНИ ПСИХОПАТТИ, КОИТО ПОВТАРЯТ КАТО ПАПАГАЛИ,И СИ ГОВОРЯТ САМИ,САМО ЛАЗЕРА ЩЕ ГИ ИЗЛЕКУВА
122
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Много червени,много нещо-и все айдуци.
121
4
 
20
 
! Отговори
pffffffff преди 8 години
костов е прав.как да кажеш на черното,бяло!язък за промитите мозъци на българомохамеданите.клани,изнасилвани,тероризирани за да станат мусулмани и накрая им втълпиха,че са турци.язък за простите хорица.
120
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кефят ме пичовете, които се опитват да правят турска пропаганда в България. Пичове, тука не вървите. Много добре ви знаем що за стока сте. Само ядете парите на турция, а ако го правите без пари само си губите времето.
119
1
 
1
 
! Отговори
Чорба преди 8 години
Не бе, свалили са летящи чинии.
118
16
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 8 години
ЛИЧИ СИ ЧЕ НЯКОИ ХОРА СА ПАДНАЛИ ОТ ЧЕРЕШАТА (НЯМА КАК ДА СА ПАДНАЛИ ОТ ЛУНАТА, ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА )НО МОЖЕ ДА ИМА ЛЮБОПИТНИ - ТУРЦИЯ ПРОИЗВЕЖДА БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ РОБОТИ ОТ ВИСОК КЛАС(ПОСЛЕДНАТА ИЗМИСЛИЦА Е - ДРОНЪТ ИЗСТРЕЛВА ДРУГИ ДРОНИ - КАМИКАДЗЕТА ),ПРОИЗВЕЖДА ЗАГЛУШИТЕЛИ - ЗАГЛУШИХА РУСКИТЕ C-400 И ГИ ИЗКАРАХА ОТ СТРОЯ,ИЗТРЕБИТЕЛИ,ХЕЛИКОПТЕРИ,КОРАБИ,ПОДВОДНИЦИ,ТАНКОВЕ,БРОНИРАНИ МАШИНИ, РАКЕТИ,И ОЩЕ 1 000 НЕЩА,ПОСЛЕДНО ТЕСТВАХА ЛАЗЕРИ С КОИТО СВАЛИХА ЛЕТЯЩИ РАКЕТИ
117
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най успешния агент на БКП-БСП-ДС е др. Иван Костов . Без да слушаме какво говори ето някои негови дела. Подари заводите на червените другари . При квалифицирано мнозинство в парламента не направи лустрация на БКП . Подари петролната рафинерия на Руснаците за да си плати обучението в КГБ . Това са фаталните действия и много други в посока на подкрепа на БКП-БСП-ДС .
116
15
 
4
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 8 години
ТУРЦИЯ ГЛЕДА ДА СЕ ХАРЕСА НА 1,7 МИЛИАРДА МЮСЮЛМАНИ :))))НЕ Я ВЪЛНУВА 0,007 МИЛИАРДНА БЪЛГАРИЯ,ТУРЦИТЕ СА КАПИТАЛИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ И НЕ СА ДРЕБНАВИ И НЯМАТ ВРЕМЕ ЗА ГЛУПОСТИ:))))
115
9
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 години
Браво на Костов. Това е самата истина. Грозна и жалка, но истина !