Костов vs. Турция: Агресивен ислям и режим ала Саддам...

"Южната ни съседка не може да е член на ЕС и партньор на НАТО"
4 апр 2016 16:00,
227
Костов vs. Турция: Агресивен ислям и режим ала Саддам...
Снимка: архив Булфото

Ислямът на "Партията на справедливостта и развитието" на Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу е един от най-агресивните и недопустими за светска Европа елемент на неоосманизма.

Това обяви бившият премиер Иван Костов по време на семинар "Спорни точки за неоосманизма". Той изнесе доклад на тема "Разпадът на неоосманизма". Дискусията беше организирана от Института по социология "Иван Хаджийски", съвместно с Центъра за анализи и управление на рискове, ръководен от бившия лидер на ДСБ.

"Турция като ислямска държава с имперски претенции, от каквото и да е естество, не може да бъде член на ЕС и не е партньор за отбраната на Алианса", каза още Костов по време на форума и призова българските власти да съберат смелост да го кажат.

Още по темата

В доклада си Костов нарече режима в Турция авторитарен, по "московски" или "султански" образец.

"Турция ще деградира до режимите на Саддам и Кадафи и в никакъв случай няма да бъде пример за подражание, а източник на конфликти. Тези конфликти могат да разкъсат нейната нация и територия", каза още Костов, цитиран от БТА. Той допълни, че това може да превърне Турция във "втора Сирия" на границата на България.

Според бившия премиер Турция усилено изнася турски политически ислям, който отчуждава българските турци, ромски общности и български мюсюлмани от тяхната нация и държава.

Костов даде и няколко примера за вмешателство на Турция в етнорелигиозните дела на България. Сред тях са намеса на Комитета по религиозните въпроси на Турция /Дианет/ в делата на мюсюлманското вероизповедание у нас, създаване на допълнителна пряка зависимост с финансирането на над 450 имами, строителство и издръжка на две средни духовни училища с неадекватен капацитет за над 4000 ученика, както и строителство на джамии у нас.

"В периода 2000-2014 г. са построени 176 нови мюсюлмански молитвени места", информира Костов и коментира, че броят им е неадекватен на нуждите на вярващите, защото има данни, според които в над 400 български джамии през миналата година не е имало нито една служба.

Бившият премиер е категоричен, че строителството на нови джамии у нас би следвало да се възприема като обозначаване на присъствие и претенции на исляма в България.

Бившият лидер на СДС и ДСБ припомни, че при преброяването през 2011 година една пета са отказали да отговорят на въпросите за майчиния си език и вярванията си. Според него това може да е израз за по-опасен синдром - на затваряне и изолиране от българската нация и държава.

"Това е знак за опасност от етнорелигиозно разцепление и бъдещи конфликти", смята Костов.

Той цитира данни от социологично изследване, според които 4,4% от българските мюсюлмани или 25 400 души са радикализирани и считат, че ако се наложи, човек може да жертва живота си в защита на своята религия, а 1,4% или над 8000 души отговарят, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан.

"Рискът е към тях да се добавят част от онези 12 000 нелегални имигранти в България, влезли в последните три години", каза още бившият премиер. Според центъра на Костов тези лица са потенциален ресурс за разпространение на радикален ислям в България и в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Най-после един смислен анализ за опасността от турската инвазия,чрез ислям и "бежанци" да окупира територии и наложи имперските си мераци.Но....кюрдския народ е последният под турско "присъствие", който иска самоопределение и държавата си Кюрдестан.
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руский,седи спокойно,в България са малко хората ,които ви смятат за враг n1,но ако много ни се бъркате,можем и вас да ,,нахраним"
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А что Путин уже не враг 1 ? Ты Кустовой.. уже определись со свои парадоксальным мнением.Или ты хочешь всем тут сказать что Болгария демократическая страна и у вас правят ангелы? Вы скоро будете Путина умолять!!!!!! чтоб он вас защитил от ваших братьев из Турции...
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най големия крадец,престъпник от световна величина ЗАЩО не е на бесилото......И.Костов и компания са най ярките вредители на Българската държава и народ в прехода и в момента също е вреден с своите си министри в кабинета Борисов-2.......
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До PDТурската нация я създава Ататюрк,до 20те години на миналия век,територията е сбирщайн от над 80 народа. В България пък няма нито един етнически чист турчин.
69
5
 
5
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 8 години
СТАНА НЕЩО С НАША ПОДКРЕПА,СЕГА НЕ ГО ИСКАМЕ И Е КРЪГЛА НУЛА,НЕБЛАГОДАРЕН *** :))))))
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
79.Не трябва ли дасе говори за мръсната им политика навсякъде . Бъркат се , и най вече в Германия , но и Германия е 80 милиона ! Те даже мислят че може да се бият и с НАТО . Кучето като побеснее си лае опашката !
67
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 8 години
Да забъркаш истини с неистини, му се вика буламач!Корените на неоосманизма и турската нация, са положени някъде в Европа, дошли с обучените нова отоманска политико и военна администрация. Упорито подпомагани от Европейските им "приятели", военн,о политически и икономически. Русия можеше да приключи тази империя. Балканския съюз също, и винаги Европа и Острова спираха тези процеси. А казваше мъдрия Български народ, храни куче да те лае. Не чуха, сега плащат. А и Садам и Кадафи са друга ракия.
66
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОСТОВ ВЕЧЕ НЕ Е ПОЛИТИК,ЗАЩОТО ГОВОРИ ПРОТИВ ТУРЦИТЕ :))))МЮСЮЛМАНИТЕ СА 1,7 МИЛИАРДА - НЯМА ДА МУ СТИГНЕ ЖИВОТА ДА БРОИ ДО ТОЛКОВА :))))ТУРЦИЯ Е 80 МИЛИОНА - НЯМА ДА МУ СТИГНЕ ПЛЮНКАТА ДА БРОИ ДО ТОЛКОВА :))))))БВП НА ТУРЦИЯ Е 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА НА ГОДИНА - НЕ Е СЪНУВАЛ ТАКИВА ЦИФРИ, ДАЖЕ НЕ ГИ Е ЧУВАЛ :)))))))
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Костов сега вижда заплахата ?Защото ако Доналд Тръмп стане президент, Америка ще си смени позицията и защото Тръмп казва , защо не се говори открито за опасността от радикалния ислямски тероризъм ?
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МаевНе съм фен на Турция,нито на Костов,но има огромна разлика между Месут Йълмаз и Ердоган
63
1
 
15
 
! Отговори
Revolution_ преди 8 години
Костов е прав. търкей се мъчи да въведе ислямската терористична религия, но няма да им се получи американците вече са против тях.
62
3
 
12
 
! Отговори
Маев преди 8 години
...Костов - Той беше близък с Месут Йълмъз и сключиха договори за разни неща. Даже май решиха спорния въпрос за морската граница - Резовска река. Та... Чудя се от къде тази симпатия на турчина към Костов...Дали пък не е, защото се даде право на Турски емисари да шетат из България, уж като културно сътрудничество и подпомагане. Защо Костов тогава не видя риск в това културно сътрудничество?
61
1
 
9
 
! Отговори
68 преди 8 години
ГЕРБ - ГАСТРО ЕЗОФАГИАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ, ето, това означава. Питайте гугъл ако не вярвате :)
60
1
 
6
 
! Отговори
ПЛАТОН СОКРАТИС преди 8 години
ТУРЦИЯ ИМА ТРИ 3 ОТДЕЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА РАБОТА И ДЕЙСТВИЕ.ПЪРВАТА Е НАСОЧЕНА НА ЮГ КЪМ АРАБИТЕ И ИСЛЯМСКИТЕ ДЪРЖАВИ = ТЮРСКО -ИСЛЯМСКИ СИНТЕЗ.ВТОРАТА -- КЪМ ЗАПАД, БАЛКАНИТЕ И КАВКАЗ == ТУРСКО-ОСМАНСКИ СИНТЕЗ.И ТРЕТАТА = В ИРАН, РУСИЯ, КИТАИ, МОНГОЛИА И СРЕДНА АЗИА (5-ТЕ РЕПУБЛИКИ + АФГАНИСТАН ) == ТУРСКО-ТУРАНО-АЛТАЙСКИ СИНТЕЗ !ИМА И ЧЕТВЪРТА 4 ЛИНИЯ ИЛИ ПРОГРАМА == НАСОЧЕНА КЪМ ИНДИАНЦИТЕ В САЩ, КАНАДА., ГРЕНЛАНДИЯ, И ДОРИ В МЕКСИКО И ЮЖНА АМЕРИКА == ПАЛЕО-ТУРАНСКИ СИНТЕЗ И ЛИНИЯ !
59
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
***
58
5
 
3
 
! Отговори
A! преди 8 години
Ванчо Черното бил жив бе!
57
1
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Отвори мобилната версия. m.dnes.bg.Ако не ти харесва си инсталирай Adblock.Ако си с Андроид си потърси в Google Adguard Apk.Няма реклами с Андроид. Браузърът е без значение.Върши работа с Yandex, Chrome, Opera, Firefox и т.нт.
56
3
 
2
 
! Отговори
Куха лейка преди 8 години
Простете невежеството ми, но какво означава абревиатурата ГЕРБ.....????
55
1
 
1
 
! Отговори
вижда се веднага преди 8 години
Ако giavurkata в главата е като Урко,най-добре ще е да сложи бурка!