Костов vs. Турция: Агресивен ислям и режим ала Саддам...

"Южната ни съседка не може да е член на ЕС и партньор на НАТО"
4 апр 2016 16:00,
227
Костов vs. Турция: Агресивен ислям и режим ала Саддам...
Снимка: архив Булфото

Ислямът на "Партията на справедливостта и развитието" на Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу е един от най-агресивните и недопустими за светска Европа елемент на неоосманизма.

Това обяви бившият премиер Иван Костов по време на семинар "Спорни точки за неоосманизма". Той изнесе доклад на тема "Разпадът на неоосманизма". Дискусията беше организирана от Института по социология "Иван Хаджийски", съвместно с Центъра за анализи и управление на рискове, ръководен от бившия лидер на ДСБ.

"Турция като ислямска държава с имперски претенции, от каквото и да е естество, не може да бъде член на ЕС и не е партньор за отбраната на Алианса", каза още Костов по време на форума и призова българските власти да съберат смелост да го кажат.

Още по темата

В доклада си Костов нарече режима в Турция авторитарен, по "московски" или "султански" образец.

"Турция ще деградира до режимите на Саддам и Кадафи и в никакъв случай няма да бъде пример за подражание, а източник на конфликти. Тези конфликти могат да разкъсат нейната нация и територия", каза още Костов, цитиран от БТА. Той допълни, че това може да превърне Турция във "втора Сирия" на границата на България.

Според бившия премиер Турция усилено изнася турски политически ислям, който отчуждава българските турци, ромски общности и български мюсюлмани от тяхната нация и държава.

Костов даде и няколко примера за вмешателство на Турция в етнорелигиозните дела на България. Сред тях са намеса на Комитета по религиозните въпроси на Турция /Дианет/ в делата на мюсюлманското вероизповедание у нас, създаване на допълнителна пряка зависимост с финансирането на над 450 имами, строителство и издръжка на две средни духовни училища с неадекватен капацитет за над 4000 ученика, както и строителство на джамии у нас.

"В периода 2000-2014 г. са построени 176 нови мюсюлмански молитвени места", информира Костов и коментира, че броят им е неадекватен на нуждите на вярващите, защото има данни, според които в над 400 български джамии през миналата година не е имало нито една служба.

Бившият премиер е категоричен, че строителството на нови джамии у нас би следвало да се възприема като обозначаване на присъствие и претенции на исляма в България.

Бившият лидер на СДС и ДСБ припомни, че при преброяването през 2011 година една пета са отказали да отговорят на въпросите за майчиния си език и вярванията си. Според него това може да е израз за по-опасен синдром - на затваряне и изолиране от българската нация и държава.

"Това е знак за опасност от етнорелигиозно разцепление и бъдещи конфликти", смята Костов.

Той цитира данни от социологично изследване, според които 4,4% от българските мюсюлмани или 25 400 души са радикализирани и считат, че ако се наложи, човек може да жертва живота си в защита на своята религия, а 1,4% или над 8000 души отговарят, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан.

"Рискът е към тях да се добавят част от онези 12 000 нелегални имигранти в България, влезли в последните три години", каза още бившият премиер. Според центъра на Костов тези лица са потенциален ресурс за разпространение на радикален ислям в България и в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
15
 
8
 
! Отговори
Ертугрул преди 8 години
Щом Папата ходи на аудиенция при Ердоган .....другото са излишни приказки.10 милиона туристи са посетили Турция тази година... И защо хора като Костов ходят да се лекуват в Турция а не при министерството на Москов?
113
7
 
26
 
! Отговори
Бойкот на Турция: преди 8 години
-Не купувайте турски стоки. Научете се да гледате етикетите на стоките и избирайте всички други стоки но не и турските-Не ходете на почивка или екскурзия в Турция-Не гледайте турски сериали, програми и мачовеПомнете, че когато купувате турски стоки и услуги финансирате световния тероризъм.
112
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯВ Русия няма пътища в Сибир,иначе имат инфраструктура за 10 Турции,мащабите са санеизмерими.А иначе и Гърция има много неща дето ние ги нямаме,но дължат вся и всьо на целия свят,май и Турция натам е тръгнала
111
16
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
КОГАТО *** ПИШЕ НЕЩО ЗНАЧИ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ,БИЛ Е ТАМ И ЗНАЕ ! ВЛЕЗТЕ В ЮТУБ И НАПИШЕТЕ - ВЕЛИКА РУСИЯ ВЕЛИКА МИЗЕРИЯ ! ИЛИ НАПИШЕТЕ ЖИВОТЪТ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ ! ГЛЕДАЙТЕ ТЕЗИ КЛИПОВЕ И СИ НАПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ ! НАПРИМЕ КАО ИСКАТЕ НАПИШЕТЕ И НЕЩО СВЪРЗАНО С РУСКОТО ПРОИЗВОДСТВО И ИМ ВИЖТЕ МРЪСНИТЕ ЗАВОДИ И СТАРАТА ТЕХНОЛОГИЯ ! А В ТУРЦИЯ ЗАВОДИТЕ СА С МОДЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ И СА ПО-ЧИСТИ ОТ АПТЕКА ! В ЮТУБ КЛИП -КАКВИ ОРЪЖИЯ ПРОИЗВЕЖДА ТУРЦИЯ ! ГЛЕДАЙТЕ ГО И ВИЖТЕ КАКВИ ЗАВОДИ ИМАТ ТУРЦИТЕ
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯМи хубу,щом казваш,но все пак вземи прочети това онова за прогнозите пред турската икономика и благодари на Алах ,че си на гурбет в западна Европа,а не в Турция.
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
prez vremeto na kostov horata umiraha ot glad tragnal toy za svetovna politika da obsajda
108
14
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До АнонименБил съм и в Русия и в Турция,грандоманията и в двете държави е впечатляваща,Е НЕ ЗНАМ ДАЛИ ДА ТИ ВЯРВАМ ПОНЕЖЕ АКО СИ БИЛ В РУСИЯ НЯМА КАК ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ ,ЧЕ ПОЧТИ В ЦЯЛА РУСИЯ НЯМАТ ПЪТИЩА ,СГРАДИТЕ ИМ ПОЛУРАЗРУШЕНИ И ПР. ! Е ДОРИ СЕГА МОЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ ОНАЗИ НОВИНА ЗА ПОЖАВА В РУСИЯ И ДА ОБЪРНЕШ ВНИМАНИЕ НА СНИМКАТА И ДА ВИДИШ ДАКВИ СА ПОЖАРНИТЕ КАМИОНИ В РУСИЯ ,АМОРТИЗИРАНИ ЕДВА СЕ ДВИЖАТ ! ТУРЦИЯ Е СТОТИНА ГОДИНИ НАПРЕД ОТ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО !
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯЖабчо пак гледаш воловете,не се завирай там,че,ще те смажат!
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯБил съм и в Русия и в Турция,грандоманията и в двете държави е впечатляваща,но да построиш 5 билдинга с чужди пари,не значи нищо.Значи нещо,когато пратиш хора в космоса,когато имаш огромен брой ефективни ядрени ракети,когато имаш човешки потенциал,образовани млади хора...да продължавам ли още,още ли се чувстваш велика сила жабчо...
105
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия може с 2 ракети да превърне в пепел цяла турция.
104
8
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До АнонименСтруктурата на турската икономика,предимно строителство(този филм сме го гледали)страната е в рецесия още преди политическата криза.Външно търговско салдо отрицателно(ама много отрицателно). Застрашителна инфлация,повишаване на безработицатаАМИ ОБИКОЛИ РУСИЯ ,БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ И САМ ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЯ ДЪРЖАВА Е ПО-РАЗВИТА !
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо даване думата на манг.лина няма ли достойни българи в тая държава бе хора .
102
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯСтруктурата на турската икономика,предимно строителство(този филм сме го гледали)страната е в рецесия още преди политическата криза.Външно търговско салдо отрицателно(ама много отрицателно). Застрашителна инфлация,повишаване на безработицата.Отлив на чуждестранни инвеститори(поради несигурност и вече явна диктатура) От Турция внасяме главно плодове и зеленчуци(спокойно можем да ги намерим и от други пазари),а им изнасяме електричество и зърно(стратегически суровини) Та хайде моля ви
101
3
 
5
 
! Отговори
бЕДНИТЕ ТУРЦИ преди 8 години
4 055 000 лева са приходите от нощувки в Смолянско през месец януари, сочат данните на Териториалното статистическо бюро. През първия месец на годината в областта са функционирали 252 места за настаняване, като 139 от тях са хотели.Реализираните нощувки са 102 482, а 40 657 от тях са от чужденци. Спрямо декември 2015 г. нощувките се увеличават с 60.3%. В сравнение със същия месец на предходната година пък ръстът е със 7.7%. Половината от чуждите туристи са избрали да отседнат в хотели с 4 и 5 звезди. Най-много чужденци, посетили региона, са граждани на Турция 42%, следвани от британци, ***
100
21
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ВИЕ С ТУРЦИЯ НЕ СИ МЕРЕТЕ "МЪЖКИТЕ ДОСТОЙНСТВА" ! ТУРЦИЯ Е МНОГО ПО-РАЗВИТА И ОТ БЪЛГАРИЯ И ОТ РУСИЯ ,КОЕТО СТРАШТО МНОГО МЕ РАДВА !
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОСТОВ ВИНАГИ Е МЕЧТАЛ ДА БЪДЕ ДИКТАТОР, И ЧАСТИЧНО Е БИЛ, НО НЕ СЕ Е РОДИЛ АРАБИН,ВСЪЩНОСТ МАЛКО ЧЕРНЕЕ
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИ САДАМ Е ИМАЛО СВЕТСКА ДЪРЖАВА. А ПРИ КОСТОВ ПРИВАТИЗАЦИОННА МАФИЯ.
97
2
 
2
 
! Отговори
456 преди 8 години
До АЗАРБЕЙДЖАНА утре ще ти изгори дупето!Стига си квичал по форумите,на никой не му пука колко си се надрусал!
96
4
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Изказването на Костов по време на цитирания семинар е много точно и подкрепено с факти,не на скудоумни разсъждения.Дано стигне до ушите на когото трябва.Навреме.
95
17
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Този черния на снимката за демократ ли се имаше..ха.ха Пенсията е 411 долара минималната и мъжете се пенсионират на 40г. Икономиката е като парен локомотив. Правят се летища насред морето,тунели и мостове на Босфора.Ако не е Турция и България няма да е има. Ще бъде залята от ислямистките бежанци.Радвате се комшията да е добре ,че и ние.