Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море

Плевнелиев: "Незаконната окупация на Крим промени региона"
15 юни 2016 17:22,
371
Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че незаконната окупация на Крим е променила изцяло средата за сигурност в Черноморския регион. Държавният глава призова да бъде поставен акцент в политиките на ЕС и НАТО именно в този район.

Плевнелиев каза това след среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение у нас.

"Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион и ние трябва да бъде адекватни на новите реалности", каза българският държавен глава. Той обясни, че София и Букурещ са фактор на стабилност в района, но променената среда няма как да не ги притеснява.

Още по темата
"Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху черноморския региона при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че Румъния и България приветстват европейските инициативи за гарантиране сигурността на съюзниците на САЩ в Европа.

"Считаме, че Черноморският регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море", заяви още Плевнелиев.

Президентът обяви и че България подкрепя създаването на щабна структура на НАТО в Румъния и дори ще изпрати свои 400 военни за подготовка и учение там.

След срещата с румънския президент българския държавен глава обяви, че за първи път в историята на туристическата индустрия на България през 2015 г. румънските туристи са първи в класацията ни.

Миналата година у нас са дошли почти 1 милион туристи от Румъния.

"Българските туристи в Румъния са над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава", каза Плевнелиев.

След разговорите си с Йоханис той обяви, че Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия.

"За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно - в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават", каза още Плевнелиев.

Той нарече Румъния партньор и приятел и припомни, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. "Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители", каза българският президент .

Той обясни и че проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Плевнелиев допълни, че изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е общ стратегически приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
13
 
6
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Руски запъртъци плюят по българския президент защото защитава българските интереси.
124
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия да не шмъркат руска водка бе ?
123
2
 
12
 
! Отговори
Загадка преди 7 години
Що е то, ГМО ***?
122
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война."А няма ли да споменеш с две думи намесата им в междусъюзническата война бе?
121
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юда се е обесил с юлара на едно магаре. Дайте му и на този тази чест!
120
0
 
5
 
! Отговори
за 149 преди 7 години
Не ме карай да се смея със такива ***, той не се занимава за какво сме му да ни храни ли, виж ако реши да направи един СССР стигащ до Иран може някак да ни включи.
119
5
 
10
 
! Отговори
бозайко преди 7 години
Я,колко много сукалчета на цицките на господина!Давайте,шорош плаща.Сегамуевремето!
118
7
 
18
 
! Отговори
Лоша паплач.... преди 7 години
От ренегата по мръсно нещо няма. Ренегата първо е предател. След това той може да предаде и следващия. Ето един ренегат на снимката. Бивш , предан на партията комунист до девето коляно и изведнъж стана фашист. Този каруцарски мъник плюе по Русия и Путин, а само преди 20 години е викал с пълна сила - Да живее КПСС. Вижте, по гемовете на устата му още има пяна от онова викане. А бе защо си троша клавиатурата за този несретник ? Ако той ставаше, жена му нямаше да го натири.
117
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия - най-слабият отбор на "Евро 2016" !
116
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Словакия - Русия 2:1...ама Кримнаш !!!
115
1
 
15
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Мдааааааааа определено не е АДЕКВАТЕН !
114
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Росен е *** и изтривалка на сащ и турция.
113
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зад антируските коментарисе крият турски агенти.
112
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОБЪР ЧОВЕК И ДОБЪР ПРЕЗИДЕНТ.
111
2
 
14
 
! Отговори
за 119 преди 7 години
Искаш да кажеш козичката на Обама блее жалостно срещу Вовата.
110
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците за пореден път доказаха, че от танкисти "отпускари" футболисти не стават !
109
20
 
6
 
! Отговори
чест и почитание преди 7 години
Браво на г-н Президента Чумата на болшевиките
108
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избраният с незапомнена фалшификация коментира незаконна окупация.
107
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион. От спокойни и мирни Черно море нашето крайбрежие се превърнаха във фронтова зона. Заслугата има и този неадекватно усмихнат ...
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 129Белким като се махне тоя баламурник ни се отвори късмета да си платим интернета и да отидем на екскурзия до някой паркинг в Германия/без спонсориране от комсомола/