ВМРО ще връща казармата – 6 месеца, година...

Воеводите искат да се раздели службата на "наборна" и "професионална"
186
ВМРО ще връща казармата – 6 месеца, година...
ВМРО поиска връщане на казармата. Снимка: Булфото

ВМРО иска да се върне задължителната казарма, която отиде в историята в началото на 2008 година.

Депутатите на Красимир Каракачанов вече са готови с поправките в Закона за отбраната и Закона за резерва на въоръжените сили и ще ги предложат за съгласуване на партньорите си от НФСБ, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. След това ще ги внесат за обсъждане в парламента.

В мотивите си воеводите посочват, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.

Нормативното преминаване от принципа на наборна военна служба към механизма на професионална служба е било прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военно стратегическа обстановка в Югоизточна Европа,смятат от ВМРО.

Така че със законови поправки сега те искат да се раздели военната служба на "наборна" като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и "професионална", изпълнявана на основата на договор.

Промените в законите предвиждат различни хипотези за изпълнение на задължителната военна служба, като базовата е за срок от 6 месеца за младежите, навършили 19 години и има варианти за алтернативна гражданска служба за период от една година.

Отделно воеводите искат началната военна подготовка да стане задължителна в средните училища, а тези които пропускат занятията там, да посещават специални курсове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И до тия, дето твърдят, че младежите щели да тъпеят половин година, а сега не тъпеят ли по кафенета и кръчми? Нямало да имаме икономика, че то сега като са се затърчали да работят тия 19 годишните, полека да не се преуморят! Щели да ги издърпат от университета, ако ще ги издърпват от университет като пернишката *К*А и други такива като него, по-добре 6 месеца военно обучение. Нима сега с това образование не тъпеят по 5 г. в университетите? 6 месеца не са чак толкова много време, че да реват
98
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Аз пък искам контингент от депутати,да защитава Афганистан и Ирак.Да ги смени друг такъв,съставен от техните деца и внуци.И така до пълната победа на демокрацията.Амин!
97
5
 
10
 
! Отговори
Акекс преди 7 години
Умните народи влагат пари в наука и образование,нашите *** още мислят за казарми и наряди.Прости си бяха,такива и ще си останат....
96
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна тъпотия!
95
8
 
4
 
! Отговори
капрал преди 7 години
задължително една година с интензивно обучение в областта в която живее и отпуски всеки уикенд от петък следобяд
94
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОДКРЕПЯМ !! На вниманието на ВМРО и Ангел Джамбазки мам само едно допълнение което е много важно !!! Български граждани от ромски произход без основно и средно образование навършили 17 години- задължително в трудови войски . Преди казармата- без право на излизане в чужбина.
93
20
 
12
 
! Отговори
българин преди 7 години
Много добра идея, напълно подкрепям !
92
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в този случай, младежите масово ще отидат в чужбина и няма да имате нито економика, нито развитие, нито бизнеси, нито пенсии, нито депутатски заплати нито бъдеще, г-да народните представители. инвестирайте в професионална армия, ако трябва дори от джоба си!!!
91
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сега, за летни военни лагери (по желание) за учениците може да се говори, но задължителна казарма за навършилите 19 години? Какво, от университета ли ще ги издърпате да тъпеят половин година? Ама то на България вярно, че не и трябваха млади кадри и здрава икономика...
90
6
 
28
 
! Отговори
ефрейтор преди 7 години
Кой младеж ще предпочете да отиде в казармата ,а не в чужбина и да избяга от и без това огромната мизерия.Този дебелак съвсем е оглупял.Ченге доносник
89
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само с кубинки и пушки не става, иска се добра съвременна техника. Когато нападнаха Ирак, Саддам имаше над 700 хилядна армия, но зле подготвена и с остаряла техника. Знаем какво стана. Сърбия 1999 година, същата история-НАТО ги попиля от въздуха, а сърбите имаха доста стабилен числен състав, но отново-остаряла техника. Това са фактите в съвременния свят!
88
1
 
11
 
! Отговори
Катон преди 7 години
До Стар войникМи като и ти можеш със слушалки и компютри, защо седиш на 500 лв. заплата? Да не излезе накрая че толкова си струваш заедно с лопатата.
87
3
 
19
 
! Отговори
нема смисъл преди 7 години
а кой ще ми върне двете загубени години казарма? държавата ще плати ли заплата, Уж ги пазихме жените ни, а се продадоха на богатите чужденци и си зарязаха децата. който си е заграбил хотелче и фабрика да ходи войник да си го пази
86
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Samo taka super bratleta
85
5
 
16
 
! Отговори
До сюрреалист преди 7 години
Всеки да се оправя сам... Българите сме злобни и лоши хора правим си гадости един на друг и тъй вече нямам вяра във българите това... Как да тръгнеш в бой с такива хора? Всеки да се спасява както може... Всичко което ни се случва е заслужено... А за политиците на такъв народ такива управници... Бг си го турам на оная работа... И предател да ми кажат не ми пука изобщо... Да ти кажа вече нямам и надежда това е безвремие *** да видиш из бг ква пустош и каква мизерия 21 век!!!
84
4
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До 106 СюрреалистПич, Бил е Велик Някога! Не дай Бог да не става патаклама че ще видиш колко е велик.... Така ще ни изпляскат че нема да смогнем да направивим толкова ковчега.. Няма кво да си пишем глупости... Няма запас няма нищо... Човек 80 танка имаме!!! И 5 самолета 8000 генерали и 19 000 хил войника... половината жени щото ако родят по време на служба им дават 5000 лв... Изводите си ги прави ти... И да ме викат няма да ида нищо че съм дал клетва... Клетвата я дадох за НРБ а нея я няма...
83
4
 
10
 
! Отговори
Мангализатора преди 7 години
Воеводите?! Хаха. Тия тюфлеци ли бре? Ква казарма кви пет лева. Аз служих в КЕЧ. Мдааа. Голяма гордост. Пълен ***. Добре че съм тренирсл стралба и 12 години карате. Та съм доста по подготвен от доста кашици.
82
5
 
13
 
! Отговори
Рферендум преди 7 години
Предлагам референдум по въпросите:1.Задължителна казарма 10 години.2.Всички с *** цвят на кожата да бъдат избити.3.Апендицита да се лекува с билки.Народната медицина е доказана.да забраним на бялата мафия да оперира.Каквото каже народа-това е.
81
6
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До Стар войник Разглобяването на АК-47 е за 15сек.,а сглобяването-за 17!Това е за "отличен".Трябва да призная,че не съм го правил за под 20сек.Все пак не това е най-важното, а добрата стрелба.За АК 47 определено се иска здрава ръка!Но пък резултата от обстрела е достоен за натовска лека картечница.
80
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости! И от какво ще ни пазят тези наборници? Съвременната война е високотехнологична. ВМРО какво си мислят, че някой като ни нападне с 50 самолета, ще изкарат наборниците да търчат по баирите и да викат УРА?