Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"

Николай Младенов коментира писмото: Това е нормална практика
6 юли 2016 13:22,
151
Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"
Снимка: Reuters, архив

Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ "Белене". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28.03.2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира: "Нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ "Белене" с решение на Народното събрание от 28 март 2012.

"Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", пише Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Белене " си е чиста глупост в всяко отношение,а решението за това е предизвикана от друга глупост затварянето на блокове от "Козлодуй". Една глупава постъпка ,предизвиква друга глупава постъпка,на всеки човек му се е случвало такова нещо в живота.
27
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде заминавайте в Русия всички руски ***. България е Европа - марш в азия при вашия господар да си строите АЕЦ.
26
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** им е дадена задача да изманипулират общественото мнение за цената на тока от АЕЦ. Те твърдят, че цената на тока от АЕЦ Козлодуй е 6ст, което не е така но е близо. Обаче АЕЦ Козлодуй е построена и изплатена централа. АЕЦ Белене ще трябва тепърва да се изплаща и цената на това изплащане ще влезе в цената на тока, който се произвежда - тоест цената на тока от една нова АЕЦ няма да е по малко от 50ст/квч.
25
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затворените реактори от разни бивши комсомолски секретари произвеждаха най-евтиният ток в Европа, включително и с начисленията за извеждането им в експлотация един ден. Сега хем няма да се строи Белене, хем имаме да плащаме реактор, хем плащаме лихви по стотина хиляди всеки ден. Нещо някога ще се прави ли в тази държава, което да е изгодно за нея, а не за разни самозванци окупирали се с власт.
24
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е проблема ?Някой си информирал главния секретар на САЩ че България спира проекта си за нов АЕЦ.
23
5
 
37
 
! Отговори
Хахахаха преди 7 години
А на "референдума" българите гласуваха със ДА! (да се строи АЕЦ белене) хахахахах . Сериозно, още ли има хора които вярват че живеем в демокрация??
22
3
 
33
 
! Отговори
нищо ново преди 7 години
Ама чакайте сега уж сте интелигентни хора,а се правите на луди че не знаете че Европа е окупирана от САЩ,в това число и ние и те си правят каквото искат ,но ако някой се опълчи има наказание я панамски досиета я протести я майдан и тн.това е няма мърдане.
21
2
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Америка е гнусна държава и е като скакалеца, тоест от където мине трева не никне.Подла, лицемерна и държава е САЩ, която не се интересува от нас и ни използва за своите користни цели. Плевнелиев и на спонсорство при тях.Бойко и Цветанчо ползват американски чадър тип много сигурен.БСП продаде държавата за долари на Байдън и компания които пък от своя страна гризнаха дървото в Украйна понасяйки 1,5 милиарда загуба в газови и нефтени проекти.
20
25
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До хмСериозно да.Я кажи как САЩ унищожиха Иран?Ти нещо за Виетнам в последните 10 години чел ли си?Виетнам се развива икономически добре последните години защото търгува все повече с Щатите бе алоо.В другите страни имаше диктатори, които САЩ свалиха.В Египет те нямат нищо общо.
19
1
 
24
 
! Отговори
Хахахахаха преди 7 години
Ама големи наивници са повечето хора, а българите двойно! Аз съм един от малкото които през годините разобличавахме световния план на илюминатите, ама стадото явно е прекалено просто. Всеки ми обяснява че това били конспирации и измишльотини... Явно няма надежда за човечеството.А плана си върви. Елиминирането националните държави и постепенното издигане на световно централизирано управление е в ход. А вие продължавайте да си мислите че има демокрация, и че нещо зависи от вашия вот. Хахахах.
18
16
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
тройната коалиция ГЕРБ-СДС-Атака спират АЕЦ Белене точно преди да почне да работиЕ кажете ми сега това не е ли пост на прocт руски ***?Като го прочете това някой забит *** с килийно образование и ще си помисли, че видиш ли АЕЦ-а бил построен и ,,гадовете" го спрели.В действителност руснаците ни отмъкнаха чрез БС(К)П 2млрд. и изкопаха един гьол за тези пари.наскоро ни осъдиха да им платим още един милиард без да има офоциално подписан договор за покупка на оборудване от тях.
17
3
 
36
 
! Отговори
хм преди 7 години
До Обективенкоято се издържа от продажба на природни ресурси и проекти за източване на средства от малки слаби държавиТи сериозно ли? Я пак ми припомни, коя е държавата която унищожи редица държави "омиротворявайки" ги, за да се докопа до ресурсите им? Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Виетнам, опити в Египет
16
2
 
29
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Обективен пост 14- докато съществуват такива като теб България няма да прокопса американофил смотан, предател
15
3
 
47
 
! Отговори
позор преди 7 години
До ХххАми Южен поток,спрян след визита на трима дърти сенатори от САЩ!
14
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ток от АЕЦ - 6 ст. за киловат , ток от американските Марица изток - 65 ст. за киловат, ток от ветрогенераторите по програми на ЕС - 80 ст. за киловат ! Къде и кое е поизгодно за България?
13
4
 
43
 
! Отговори
това е преди 7 години
Същия този министър Младенов по заповед на Клинтън,събра у нас представители на терористични групировки нападнали Сирия и знаем резултатите реки от кръв и жертви!сега този слуга е на добре платена работа в САЩ....
12
33
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Виждаме нагледно как България се контролира от американското посолствоВиждаме да, и виждаме, че резултатите са добри.Когато ни контролираха от руското посолство видяхме как приключи всичко.В момента България е съюзник с един от технологичните и търговски гиганти на планетата, не с някаква бананова република, която се издържа от продажба на природни ресурси и проекти за източване на средства от малки слаби държави.
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че го спряха, че нямаше да издържим агент Гоце да точи още пари от нас и да ги праща в Русия.
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Външният ни министър,отбил редовната си военна служба в израелската армия,,чист българин", ,,патриот". Няма се плашите,сегашният е пуснат в неплатен отпуск,от държавния департамент,пазят му мястото,но му свеждат и в момента директивите.
9
2
 
28
 
! Отговори
ю преди 7 години
До ОбективенЩе им даваме, като сме подписали договори, които не сме изпълнили. И братята американци да бяха - пак щяхме да им плащаме неустойки. Да не мислиш, че понеже прецедента ни им е такъв фен, че еякулира всеки път като говори за мощта на САЩ, щеше да ни се размине безплатно?