Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"

Николай Младенов коментира писмото: Това е нормална практика
6 юли 2016 13:22,
151
Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"
Снимка: Reuters, архив

Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ "Белене". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28.03.2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира: "Нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ "Белене" с решение на Народното събрание от 28 март 2012.

"Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", пише Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
41
 
! Отговори
88 преди 7 години
До ОбективенДругарко, инсталираната мощност на тези ВЕИ-та е 3(ТРИ)% от тази на американските. Не, че одобрявам и тях, ама имаме цел от ЕС. Тъй като си лаик в тази област, да те светна, че ТЕЦ-овете са базисни мощности и когато работят, поддържат производството си денонощно, т.е. много произвеждат и много лапат. И за капак на всичко договорите с тях така са подписани (не без помощта на американския посланик), че дори и да не работят, им се плаща за неизкупената енергия.
47
28
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До 88Другарю тока от руските ВЕИ собственост на Лукойл Енерджи е 3 пъти по-скъп от този на Мариците.Това обаче никой не го казва защото големите шефове в Москва ще му се карат.
46
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМарш в Америка ти, ***! България е суверенна, независима държава и *** като теб и онзи от статията нямат място тук! Оу, пардон, твоите любими американски братя не те искат в Шенген и не можеш да вземеш виза
45
4
 
35
 
! Отговори
! преди 7 години
Все си мисля и се надяван, че поне в някой закон националното предателство се наказва с нещо. Най-добре с публично обесване!!!
44
2
 
45
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Скъпи Николайчо, би ли уведомил уважаемата г-жа Клинтън да ни плати глобата от 1 млрд. лева, може и в долари, руснаците едва ли ще откажат. С такива Киряк Стефчовци сме стигнали до тук ... това е положението и няма да се оправим никога .... не случайно апостола на свободата е написал в тефтерчето си .."народе ????" с много въпросителни ...
43
2
 
45
 
! Отговори
88 преди 7 години
Да, ама ние пък си направихме американски (братски) ТЕЦ-ове. Нищо, че им плащаме 3 пъти по-скъпо отколкото щеше да струва енергията от АЕЦ, нищо че замърсяват околната среда, все пак са демократични и ние много им се радваме.Това с излишъка на енергия е измамно. ТЕЦ Варна (1200 MW) окончателно затвори по екологични причини. Вчера излезе по медиите, че МИ2 (1500 MW) е втора по замърсяване в Европа и отива по същия път. На Ковачки ТЕЦ-овете са с менте сероочистки и те няма да изкарат дълго.
42
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че го спряха тоя гьол, че кой знае още колко години щяха да цуцат и наши и руски олигарси!
41
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Николайчо, да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за чужди решения от стратегическо значение, наложени на България и в ущърб на България, не е нормална практика за уважаващи себе си държави.
40
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
38, държавите се съвземат след войните със собствени сили и ВЪПРЕКИ САЩ - т.н. "помощ", която дават САЩ (плана "Маршал", например) единствено вкарва американския бизнес в Европа, нищо друго.Колкото до икономическия смисъл от АЕЦ Белене, това не е предмет на статията. Тук се говори за СЕРВИЛНОСТТА на един български министър. Да се чули американски министър да уведомява с нарочно писмо председателя на Народното ни събрание за нещо? Самият факт, че е писал такова, вече го прави ПОЗОР за държавата.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи умник от кой народ си ? Патагонец ли си ?
38
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да ми каже коя година сме?Няма недостиг на енергийни мощности ,дори има намалени такива.Какво точно, щеше да произвежда "Белене" електромобили ли?
37
45
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма толкова *** народ - какво сте застанали да мяукате за тази русия. Малко ли ни газила и продължава да ни гази. Стотици милярди източиха след 89 от работещите - добре че е отгледала толкова *** хора в БГ да може да ги обира и те да искат още. Това е политката на русия - отгледай си *** народ за да може да го управляваш.
36
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каква национална сигурно бълнуваш щом строиш руска АЕЦ и руски газопровод? Нали онези гадове ще си купят правителство за да си защитават инвестициите. Единствената национална сигурно е да стоим максимално далеко от Русия.
35
33
 
13
 
! Отговори
ел. инж преди 7 години
1. АЕЦ- Козлодуй е строена когато България е имала икономика и индустрия. За времето си ( '90-те) цените на ток от АЕЦ са били равностойни на тези от ТЕЦ-вете2. В момента индустрията ни е толкова зле че ако построим АЕЦ Белене няма какво да правим тока който произвежда (освен за износ). При енергетиката е така: произвеждаш колкото потребляваш. Лошото на един АЕЦ е че за да спре са му необходими няколко дни. 3. От икономична гледна точка да се изкаже някой икономист.
34
46
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не искам моята държава да финансира Путин, който претендира, че ни строи АЕЦ е до сега има една локва там. Русия фалира КТБ и измъкна 5 милярда от България, още 2 пъти повече сигурно са изтекли от Белене - стига толкова сме давали на империята на злото.
33
27
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До позорЗащо да е позор?Русия искаше да вземем заем от нея за изграждане на трасето на наша територия при неясен лихвен процент.първо беше милиард, после 2, 3 та станаха 4,5.Дивидент щяхме да получим след достигане на 100% от капацитета, но има руски газопроводи от 20 години недостигнали 100% все още.Отказахме се, руската банка КТБ фалира.И колко пари изчезнаха?Случайно 4,5 милиарда.
32
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има изключително зомбирани и посредствени хора. Не става въпрос за Белене или Юпитер, става въпрос за национална сигурност, себеуважение и принципи. Някакъв министър тръгнал да информира Клинтън, че Белене нямало да се състои. Ало, тараланкоолу, затова всечки ни смятат за роби и ни се подиграват кой откъдето завърне.
31
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Николай Младенов не е бил министър в правителството на Сакскобурготски, а на ГЕРБ!
30
45
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цивилизования свят затваря АЕЦ-и, руските *** искат да строим, за да може руснаците да си финансират агресията срещу Европа. НЕ НА ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА РУСИЯ!
29
35
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До МишоАмерика е гнусна държава и е като скакалеца, тоест от където мине трева не никне.А пък ти!?Япония и развитите страни в Европа дължат икономическите си успехии съвземането след ВСВ именно на гадната Америка.Теи, които са с Русия още не са прокопсали 70 години след края а войната.За да го знаеш трябва да си чел, но чукча писател не читател.