Казарма, но къде и с какво? В БСП са против…

Ангел Найденов: За 6 месеца няма как да се подготви войник
7 юли 2016 17:00,
45
Казарма, но къде и с какво? В БСП са против…
Снимка: архив Булфото

В БСП са против идеята за връщане на казармата в България. Зам.-шефът на партията и бивш военен министър Ангел Найденов обяви, че няма достатъчно убедителни аргументи за това.

Възстановяването на наборната военна служба се предлага от Патриотичния фронт. ВМРО и НФСБ внасят промени в два закона за въвеждане на 6-месечна казарма.

Според Найденов от предложението не става ясно къде ще се отбива наборната служба, нито става въпрос за нуждата от още въоръжение и военна техника.

Още по темата

"Ако се има предвид и факта, че става въпрос за смесен тип на формиране на армията като задължителна наборна военна служба и от друга страна професионална на базата на договори, то е ясно, че това почти двукратно увеличаване в сравнение със сегашния числен състав ще изисква и значителни ресурси, но не само като издръжка, а и като попълване на необходимото въоръжение и съответно военна техника", каза Найденов пред БТА.

Депутатът смята и че вносителите трябва да коментират необходимостта от възстановяване на казармените райони, в които биха били настанени наборните военнослужещи.

Бившият министър обяви и че за 6 месеца няма как да се подготви един войник и да се сглобят бойните подразделения. Според него това е недостатъчно време за усвояване на съвременната бойна техника.

Затова Найденов смята, че решението трябва да се търси в осигуряване на достатъчен финансов ресурс първо за превъоръжаването и модернизирането, за поддържане на наличната военна техника и въоръжение и достатъчно финансови средства за издръжката, добрата подготовка и развитието на допълнителни отбранителни способности на въоръжените ни сили.

"Ако се отнася до усвояването на някакви базисни умения, познаване на въоръжението, елементарни строеви навици, то това вече е въпрос, който трябва да се търси като решение под друга форма", каза Ангел Найденов.

Той даде пример с възможното разширяване на часовете в средното училище, увеличаване на часовете и времето за подготовка във висшите учебни заведения, включително с допълнителни възможности като например договор за служба в резерва и възможността да се развиеш като кадрови военен, ако си завършил тези курсове на начална и специална военна подготовка.

"Но  това е различно от връщането със закон на задължителната наборна военна служба", каза още депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тодор ВойводаНЕ МИСЛЯ ЧЕ НЯКОЙ ПИЯН КАЗАЧОК МИ Е БРАТ , ТОВАРИЩ ...
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯКОЙ , ПИТА ЛИ ГИ БКП /БСП ???
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Въшкарника Че какво толкова? Няма ли скаутско движение - величаем го! А бригадите върнахме - "Да изчистим България за един ден" зове общината. Тоя "ден" е дълъг месец, после правят съботник, и никой не излиза, защото трябва да си голям глynaк, да чистиш мpъcотиите на ceлтaците, а те да се хилят зад пердето. И кметът да нарежда да се строят "еднофамилни къщи " върху асфалтирани детски площадки между блоковете, и общината да реже дървета на провала за да не чисти шумата от тях наесен...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тодор ВойводаНе, не храним "пришълците -"съюзници", храним НАШЕСТВЕНИЦИ - АГРЕСОРИ.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, Боже, няма такова място на света. За 25 години разрушихме тъnо, идиoтckи, бeзмoзъчно, npocташки, алчно, партийски една стройно изградена, с всички функции, инстутуционално и експертно обезпечена структура, за която отpenките на обществото сега крещят запенени от наркотици, че било "комунизъм", блюдолизци пък - "тоталитаризъм", но то си беше ДЪРЖАВА. СЕГА И РУИНА НЕ Е. НЕ Е И АНАРХИЯ. СЕГА СМЕ ОТПАДНА ТЕЧНОСТ, БЪЛБУКАЩА, МИРИЗЛИВА , ЧОВЕКОУДАВНА, БАНДИТСКА. И "откриваме" топлата вода.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казарми - къде?Еми на Слънчев бряг - легловата база е налице.С какво?Еми - да си плащат войниците наем. --Кой ще ги обучава?Питайте командващите.--Кои ще са войници????----------------
24
0
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Пушечно месо им трябва на ГЕРБ
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То сега сме фалирали почти, теглиме заем след заем , само това остава ...
22
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
До КолевКАКТО СИ ОТИВА ГЕРБ И ВСИ4ЛИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ ИСКАЩИ СМЬРТА НА БЬЛГАРИЯ---БСП АБВ РБ ДПС ---ИДВА НОВ ОСВОБОДИТЕЛИН ДЕН ЗА БЬЛГАРИЯ НИКАКВИ ИЗБОРИ ХВАЩАЙТЕ СОПИТЕ
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали съм бил в казармата. Пълна мизерия е там. Възмъжавало се глупости.
20
3
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
6 месеца е напълно достатъчно за "усвояване на техниката" ако не иде реч за самолет.Навремето за 1 месец изкарах курса за радиометрист докато бях в техникума, в казармата след висше за 3 месеца ме обучиха за телеграфист.С предварителна военна подготовка от училище 6 месеца за напълно достатъчни, ако се махнат простотиите.Основният проблем са парите, а за да има пари за армия трябва работеща икономика и производство !
19
2
 
5
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Прав е, за 6 месеца не може да се подготви войник, нито пък да се намери читав кандидат за 609 лв, особенно във София.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такава военна служба носи разходи на държавата. Спомням си като бяхме във Варшавския договор взимах 1.5 лв на месец. Офицерите с привилегии държавни.
17
5
 
3
 
! Отговори
а бе министре преди 7 години
за какво му е на войника строеви навици !!!! на тоя само паради са му в главата !! за 6 месеца може да бъде подготвен войник като строевата подготовка въобще трябва да не присъства
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, няма да се наслаждавам на живота ще ходя да се трепя с някви изостанали в мисленето си индивиди.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родолюбието се възпитава от детската градина и продължава в училище! Само така родината може да има надеждни защитници! Сегашните меки китки са възпитани в евроатлантически ценности. От тях саможертва не очаквайте!
14
3
 
14
 
! Отговори
Въшкарника преди 7 години
Да върнем и ученическите бригади,бригадирските и комсомолските движения,трудовите лагери,чавдарчетата и пионерчетата.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Догодина завършвам и бягам в чужбина! Да служат техните деца на депутатите! Като дадат те пример може и аз да размисля!
12
1
 
7
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Държавата се оправя благодарение на мъдрото управление на Генерала.
11
5
 
7
 
! Отговори
Колев преди 7 години
Какво казват и искат БСП няма абсолютно никакво значение...много са малки и нищожни...отиват си . Много скоро ще има 5-6% на каквито и да е избори и това е най-нормално за една престъпна комунистическа партия с терористично минало.