Защо Нейнски мълча? Защото не е политически анализатор!

Министър Митов: Не е приемливо Турция да върне смъртното наказание!
18 юли 2016 14:30,
121
Защо Нейнски мълча? Защото не е политически анализатор!
Надежда Нейнски. Снимка: архив, Булфото

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е имала лична забрана да разговаря с представители на медиите и на хора извън министерството и правителството. Това съобщи външният министър Даниел Митов днес в Брюксел, след като през уикенда БСП направи въпрос от отсъствието на посланика ни в Анкара по време на опита за преврат.

"Аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните послания се централизират в такива ситуации. Ние го правехме във Външно – давахме информация на медиите и за гражданите, които се намират в Турция", заяви Митов, който е в Брюксел за среща на външните министри от ЕС, която ще бъде посветена основно на случващото се в южната ни съседка.

Митов добави, че ситуацията не е била конвенционална и евентуални думи от посланика е можело да застрашат живота на дипломатите и българите, намиращи се в Турция по време на преврата.

"Няма проблем да говори отвъд, но политически анализи в такава нощ не могат да се правят – има си ред и процедури", заяви външният министър.

Той добави, че задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове, консулствата и в посолството, да държи връзка с българските граждани и да помага да се решават конкретни казуси.

"Всичко останало е работа на външно министерство, а посланията са излъчени от министър-председателя", поясни външният министър.

Още по темата

Даниел Митов заяви още, че за България ще бъде неприемливо, ако Турция реши да върне смъртното наказание, за да накаже заговорниците. Подобни заявки направи в една от речите си в Истанбул, след като пучистите бяха разоръжени, президентът Реджеп Ердоган.

"Върховенството на закона и следването на формалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакцията на властите в Турция, да не се стига до спирала от насилие и до възстановяване на смъртното наказание. Не бихме приели възстановяването на мярка, отречена от европейската практика", каза той.

Митов обаче не се ангажира с позиция дали ЕС трябва да продължи преговорите за членство на Турция в Общността, като се позова на необходимостта да се направят още анализи какво точно се е случило в петък вечерта в Турция. Затова пък той съобщи, че София държи ЕС и Турция да продължат да изпълняват споразумението за спиране на мигрантите към Европа, в което е записано и задължение на Анкара да се противопоставя на отварянето на нови бежански маршрути през сухопътната си граница с България. Според външния министър засега не се наблюдава раздвижване на масите бежанци, а сътрудничеството между турските граничари и българските власти продължава нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
BRAVO преди 7 години
ЗНАЕЙКИ КАКВО КАЗА ЗА ЛИБИЙСКИТЕ МЕДЕЦИНСКИ СЕСТРИ ЗАБРАНАТА НА УМНАТА НАДКА ДА СИ ОТВАРЯ УСТАТА Е МЪДЪР ХОД . . .
77
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Пак се хванахте на въдицата от всички заглавия ( поръчани естествено) - Надето мълчи ..., ами защо не се възмущавате от Вожда -"взе думата" на всички , за да , цитирам , ни задоволи "любопитството" - чуйте ГО какво каза преди инструктаж от САЩ :) vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-voenni-sreshtu-vlastta-v-turciia/vynshno-zatvori-ustata-na-poslanik-nejnski-6056407
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е Надежда, бивша Михайлова, да разбере и приеме българско окончание на новата си фамилия. Смешно е жена, в единствено числ,о да се казва НейнскИ, тя на всички Неински ли е! Окончанието "и" е за множествено число!!!
75
2
 
8
 
! Отговори
България преди 7 години
Тази толкова просто животно .даже и се заключила в посолството ни и не искала да помогне на хората които са били в Турция. Вижте колко са прости и кръдливи днешните български,поллитици измислени герои на.....
74
2
 
5
 
! Отговори
Простата преди 7 години
Тая като я вида ми алармира простатата
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе глътнала си е граматика жената може да се е стресирала и да не може да говори
72
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
НИЩО НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ЗАЩОТО В УСТАТА СИ ИМА НЕЩО ОООООООААХ
71
0
 
11
 
! Отговори
прекрасна статия преди 7 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, НАТО и Турция, станахме русофили и заобичахме Путин и Русия!
70
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 87 преди 7 години
Напрегни си долната част на гърба и измисли нещо по-интелигентно!
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те всички русофили са с инплантиран чип да мразят ,да злобеят срещу всичко що не е одобрено от Москва ,но са с толкова ограничен умствен багаж ,че е достатъчно да прочетеш и ред и да се откажеш да четеш , а и само като си представя ,че болшинството са от вилаета на Волен ,който се изложи толкова чмного ,че явно като му бръкнаха в джоба реши да се прави на благ ,но ние си го знаем колко миризлив *** е !
68
2
 
6
 
! Отговори
Въпроса е КОЙ# преди 7 години
ПОСТАВИ ТОВА ЖИТЕЙСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ НА ТОЗИ ПОСТ,ЗАЩОТО ДОРИ КАТО ВЪНШЕН МИНИСТЪР БЕШЕ ПО БЕЗОПАСНА ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.ТАЗИ ПО ДАЛЕЧЕ ОТ ПОД ПЪПА СИ,НИКОГА НЯМА ДА ВИДИ
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До въпроси има ли?ИМА ! КОГАТО ВИДИШ СТАТИЯ И СЕ ПУСКАШ ДА ПЛЮЕШ ПО САЩ А АЗ ИСКАМ БЪЛГАРИТЕ ДА ПЛЮЕМ ПО-ВЕЧЕ ПО ВСИЧКИ ИМПЕРСКИ ДЪРЖАВИ ,КОИТО ВЪРТЯТ НА ШИШ МАЛКА БЪЛГАРИЯ ! АЗ БИХ ПЛЮЛА ПО-ВЕЧЕ ПО ПУТИН И ЕРДОГАН ,НА КОИТО ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО СМЕ ИМ ЯЛИ ПОПАРАТА ,НО ВИЕ РУСОФИЛИТЕ СТЕ ТОЛКОВА ОЗЛОБЕНИ КЪМ САЩ СЯКАШ ОНЕЗИ ПО-ГОРЕ ПО-МАЛКО СА ВИ БРЪКНАЛИ В З....А!
66
2
 
12
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 7 години
България е протекторат на Сащ! И само Вицекралят на България, американския посланик, решава, какво ще става в България и какво няма да стане! Какво ще разправя някоя си Нейнска и какво няма да разправя. Въпроси има ли?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е хайде сега крала ....а кой не е крал от политиците ни ? я да чуем един поне ? най-големите крадци са родом от Позитано ,от там тръгнаха джебчиите и се пръснаха по всички партии без изключение......да не би в БСП да са по -малко или в Атака ?
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тая и га краде си мълча
63
2
 
5
 
! Отговори
читател преди 7 години
Посланик може да бъде всеки, който има лична карта. И да знае за кого отива там.Има десетки примери.Г-жа Нейнски е от най-добрите.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Gerb ibooko ja ispratiha mihailova da di po4iva v ankara a kostov i stojanov ja polivaha taja koschtramba nadejda
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koja e taja ot maj na maj li nikoga ne e bila diplomat
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До забравете СДСе по-глупав коментар на глупав човек не съм чел......не пиши като не си наясно с липсата ти на умствен багаж !
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са игрите на Бойко ! В Турция си имат голям мераклия за султан- Ердоган, в Русия си имат мераклията Путин за цар на света а ние си имаме Бойко-също голям мераклия да е цар на малка България с големи мераци за власт и пари !