Защо Нейнски мълча? Защото не е политически анализатор!

Министър Митов: Не е приемливо Турция да върне смъртното наказание!
18 юли 2016 14:30,
121
Защо Нейнски мълча? Защото не е политически анализатор!
Надежда Нейнски. Снимка: архив, Булфото

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е имала лична забрана да разговаря с представители на медиите и на хора извън министерството и правителството. Това съобщи външният министър Даниел Митов днес в Брюксел, след като през уикенда БСП направи въпрос от отсъствието на посланика ни в Анкара по време на опита за преврат.

"Аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните послания се централизират в такива ситуации. Ние го правехме във Външно – давахме информация на медиите и за гражданите, които се намират в Турция", заяви Митов, който е в Брюксел за среща на външните министри от ЕС, която ще бъде посветена основно на случващото се в южната ни съседка.

Митов добави, че ситуацията не е била конвенционална и евентуални думи от посланика е можело да застрашат живота на дипломатите и българите, намиращи се в Турция по време на преврата.

"Няма проблем да говори отвъд, но политически анализи в такава нощ не могат да се правят – има си ред и процедури", заяви външният министър.

Той добави, че задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове, консулствата и в посолството, да държи връзка с българските граждани и да помага да се решават конкретни казуси.

"Всичко останало е работа на външно министерство, а посланията са излъчени от министър-председателя", поясни външният министър.

Още по темата

Даниел Митов заяви още, че за България ще бъде неприемливо, ако Турция реши да върне смъртното наказание, за да накаже заговорниците. Подобни заявки направи в една от речите си в Истанбул, след като пучистите бяха разоръжени, президентът Реджеп Ердоган.

"Върховенството на закона и следването на формалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакцията на властите в Турция, да не се стига до спирала от насилие и до възстановяване на смъртното наказание. Не бихме приели възстановяването на мярка, отречена от европейската практика", каза той.

Митов обаче не се ангажира с позиция дали ЕС трябва да продължи преговорите за членство на Турция в Общността, като се позова на необходимостта да се направят още анализи какво точно се е случило в петък вечерта в Турция. Затова пък той съобщи, че София държи ЕС и Турция да продължат да изпълняват споразумението за спиране на мигрантите към Европа, в което е записано и задължение на Анкара да се противопоставя на отварянето на нови бежански маршрути през сухопътната си граница с България. Според външния министър засега не се наблюдава раздвижване на масите бежанци, а сътрудничеството между турските граничари и българските власти продължава нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
7
 
! Отговори
NACO преди 7 години
МЪЛЧА!? За да може да ИЗПЪКНЕ бъдещият "президент" на България,другаря Борисов!?
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички дивотиии около нас са по идея на Путин и Кремъл!Тия гноми не спряха да правят революциии
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pravilno peshenie na mynystar MYTOFF.
55
1
 
7
 
! Отговори
71 преди 7 години
те не бяха приети вътре, а бяха инструктирани по...... домофона (или диктофона както там се казва )на сградата..... Никакъв служител не счете за нужно поне да си покаже лицето, това посланици ли са?! Страните от третия свят имат по-уважително отношение към гражданите си.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не е отговаряла на българи, които са търсили информация и съдействие от посолството ни там ? Хората са търсели ПОМОЩ от посолството, не да прави политически анализи на обстановката, нали?! На разсеяни ли се правите?! .. И защо правителството праща като посланици все ПРОВАЛЕНИ.И КОМПРОМАТИРАНИ ПОЛИТИЦИ?!! Защото ги назначават още по шуробаджанашка и партийна линия..Сега пратете и Костов за посланик в Италия нали ? Впрочем навсякъде в Европа дипломатическата ни мисия е под всякаква критика! С очите си видях как в Лондон българи потърсиха за информация служители от бълг. посолство,
53
6
 
2
 
! Отговори
някой преди 7 години
Еий,пного прототия има в тая държава.Много зомбирани и неграмоти кумунисти.А и тоя сайт е пълна кумунистическа прототия.Да ви и на сайта.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук няколко човека пишат глупости и излишни нападки срещу Надежда Неински,по тема за която няма какво повече да се каже.В Турция ислямизирането на малкото останали със светско мислене е във възход,като за целта се строят нови и нови джамии,чъпреки че само в Истанбул са една до друга.Населението е тотално зомбирано и няма нищо общо със сапунките,които гледате и които ви предлагат съвсем различна картинка.А ние,българите днес трябва да ЧЕСТВАМЕ,а не да отбелязваме рождението на В.Левски.ПОКЛОН!
51
2
 
14
 
! Отговори
екзорсист преди 7 години
Това е "свободата на словото" при демоНОкрацията.
50
0
 
16
 
! Отговори
Костов преди 7 години
А бе хора, вие сте много интересни. Как може една БЕЗГЛАСНА буква да говори? Нали ще е прецедент!
49
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Надеждичка не знае какво да направи или каже,и този мъж я защитава. Вместо да я отзове,че за нищо не става.
48
1
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Ти,от "синьо единство не питаш за 6-те апартамента на Цв.Цв. и за милиардите на Бойко,но се трушкаш за гаража на Надежда,а и той одавна вече не е неин.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво повече можеше да каже?Малко ли беше изприказвано,повторено,потретено от кого ли не,та на някой му липсва и коментара на Н.Нейнски.
46
1
 
22
 
! Отговори
българка преди 7 години
Госпожата от фотоса свърши и тази работа като онази от Либия.В Либия беше на плажа, може и сега да е била.Тя си обикаля света , а ние си мислим, че върши работа.Е...... заплата нали получава.Не знам до кога , а и аман от такива като нея- не реализирали се.
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
неински едно недоразумение както и *** скапано
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички държави техните посланици отговораяха - само на нашето не.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не може едно посолство да не ти дава информация, в такъв кризисен момент. много хора не са могли да се свържат с външон, освен това има и роуминг.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази на снимката е баба Яга като по-млада
41
7
 
6
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Надежда Нейнски е агент на КГБ и лично на Путин и Бойко Борисов го знае.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая като се спомине и я закопат, червейте ще бегат от нея! Толкова голем неструвалник е! Даже повече....
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е,че й разрешават само да прави глупости,вместо и да ги говори!Но... безсмислена забрана! Проблемът е,че забраната е от по-голям *** и от нея!На жена как ,с какво може да й се затвори устата?Или това ще е световен прецедент!