Защо Нейнски мълча? Защото не е политически анализатор!

Министър Митов: Не е приемливо Турция да върне смъртното наказание!
18 юли 2016 14:30,
121
Защо Нейнски мълча? Защото не е политически анализатор!
Надежда Нейнски. Снимка: архив, Булфото

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е имала лична забрана да разговаря с представители на медиите и на хора извън министерството и правителството. Това съобщи външният министър Даниел Митов днес в Брюксел, след като през уикенда БСП направи въпрос от отсъствието на посланика ни в Анкара по време на опита за преврат.

"Аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните послания се централизират в такива ситуации. Ние го правехме във Външно – давахме информация на медиите и за гражданите, които се намират в Турция", заяви Митов, който е в Брюксел за среща на външните министри от ЕС, която ще бъде посветена основно на случващото се в южната ни съседка.

Митов добави, че ситуацията не е била конвенционална и евентуални думи от посланика е можело да застрашат живота на дипломатите и българите, намиращи се в Турция по време на преврата.

"Няма проблем да говори отвъд, но политически анализи в такава нощ не могат да се правят – има си ред и процедури", заяви външният министър.

Той добави, че задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове, консулствата и в посолството, да държи връзка с българските граждани и да помага да се решават конкретни казуси.

"Всичко останало е работа на външно министерство, а посланията са излъчени от министър-председателя", поясни външният министър.

Още по темата

Даниел Митов заяви още, че за България ще бъде неприемливо, ако Турция реши да върне смъртното наказание, за да накаже заговорниците. Подобни заявки направи в една от речите си в Истанбул, след като пучистите бяха разоръжени, президентът Реджеп Ердоган.

"Върховенството на закона и следването на формалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакцията на властите в Турция, да не се стига до спирала от насилие и до възстановяване на смъртното наказание. Не бихме приели възстановяването на мярка, отречена от европейската практика", каза той.

Митов обаче не се ангажира с позиция дали ЕС трябва да продължи преговорите за членство на Турция в Общността, като се позова на необходимостта да се направят още анализи какво точно се е случило в петък вечерта в Турция. Затова пък той съобщи, че София държи ЕС и Турция да продължат да изпълняват споразумението за спиране на мигрантите към Европа, в което е записано и задължение на Анкара да се противопоставя на отварянето на нови бежански маршрути през сухопътната си граница с България. Според външния министър засега не се наблюдава раздвижване на масите бежанци, а сътрудничеството между турските граничари и българските власти продължава нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
11
 
! Отговори
Нема такава държава преди 7 години
Така е да ! Надето е учителка по литература все пак, какво да коментира я ?!
37
2
 
15
 
! Отговори
Anon преди 7 години
... Защо мълчи? Абе не ни занимавайте с глупости- аз искам да знам тоя бухал дето е фото - бомбардирал снимката кой е? Изглежда като зъл гном.
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезнала е на улицата да подкрепя демокрацията на Ердоган, затова не са я открили за коментар в посолството.
35
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
абре оставете убавото Наде изключват Турция от нато забраняват турски авиолиний да летат до уса-то размирици в киргистан азербеджан и грузия големио брат зад океано май е намислил нещо не ке да е убаво
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Нейнски забранил Митов, на Митов забранил Бойко, на Бойко му е забранено от Брюксел и Вашингтон.Същите са забранили и на "независимата" законодателна власт. Забранено е на Председателя на Народното събрание, на председателя на комисията по външна политика...Така е в колониалните държави - всичко е забранено и се действа само по нареждане от Началниците.Всички мълчаха като дуп*ета докато най-после има заповядаха какво да говорят
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са чакали Боко да каже "Нема пуч, овладяваме го в момента". Върнете си заплатите за 20 години назад, м'ърши! С ад и без вас тия службички не дават разлика.
32
4
 
13
 
! Отговори
Балкантурист преди 7 години
Какво чакахме да чуем ли? Нещо. Нещо, което да посочи че имаме държава. А не сбабичосаното Наде да мълчи като пукъл и да чака напътствия какво да говори от сещате се кое посолство.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно прав е Митов. Един посланик не може да прави интерпретации в такива моменти. Чака нареждане от централата. Друго не е измислено. Такива са привилата.
30
2
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
А защо Бъчварова...мълча.Нали е вътрешен министър и отговаря за гранична полиция и охрана на границите.Защото й е забранено да се обажда,лично Боко Тиквата й е забранил.Това ако не е дискриминиране на личноста на един министър,здраве му...кажи..
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посланник Нейнски в момента е била в турската баня в Кушадасъ/Алания/Бодрум, и си е сапунисвала едни посланнически части. Или оък на някой друг ги е сапунисвала?
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция арестуват хора за уж преврат, а тук за реална държавна измяна ми седят Надето за посланник и тоя сополан за министър. И детската учителка начело на МВР, дето сърбите в Официално изявление казва Бг нер на отворени граници, ние отиваме да ди ги пазим макар да сме извън ЕС. Вие доживот трябва да сменяте *** в Пирогов, за да се отплатите на обществото, ***.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво чакахте да чуете от посланика ни в Турция?И какво щяхте да направите скед коментарите на тази ?Нищо.Тогава защо мрънкате бе ?!
26
7
 
9
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Путин да ни освободи от европейско робство и да ни вкара в свободния руски ГУЛАГ :)
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Голиевчака секретарката на турския посланик да му напише евроазиатоатлантическата демократична реч с извинението за самолета, след което ще се крие в руското посолство, освен ако Ердоган не го е подарил и него на тепсия като Давид в името на туризма, краставиците и доматите, та му остават само пейките пред японското посолство с любимото му суши
24
2
 
12
 
! Отговори
До Надето Н. преди 7 години
Хе-хе , ще си останем под натовско и ЕС-робство 500 години, преди император Путин V-ти да ни освободи.
23
4
 
0
 
! Отговори
Биография преди 7 години
Ръководи пресцентъра на СДС, началник пресцентъра на правителството , депутат , заместник-председател на СДС, министър на външните работи, вицепрезидент на ЕНП, председател на парламентарната група ОДС, председател на СДС, председател на Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, консултативен съвет към Democracy Coalition Project и член на консултативната група за Кръгла маса на лидерите на южните държави към Съвета за южно сътрудничество, председател на Съюза на малките и средни предприятия в България , вицепрезидент на Съюза на малките и средни предприятия към Европейската
22
0
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Естествено че ще и забранят да говори,те са я сложили на тоя синекур и много добре и знаят капацитета(клони към нула)!Колкото до Турция-трябва да сме на максимална дистанция от нея,за да не ни повлече!А турската граница(и част от гръцката) да е по-укрепена от линията Мажино,защото оттам идват белите!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименв тази страна , колкото по-голям *** си, толкова повече се издигаш и толкова по-малко отговорност носишИ при соца беше така , колкото по-отговорен пост заемаш, толкова по-малко отговаряш.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не пита защо опънатата лелка не е давала политически изявление, питането е защо никой не е отговарял на телефоните в посолството? Нещо по този въпрос има ли да каже Митов? Той ли е разпредил всички да соят като порове докато другите посолства си прибират гражданите. Смърт в кофите за всички вас!!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До # 24Последните избори и Парламинтарни, и Президентски, си бяха преврати, ако броим наглите покупки и фалшификации...