За хъба: Може и без руски газ, но по-добре с него

Дончев обясни, че в хъба може да влиза газ от 4-5 източника
7 сеп 2016 14:22,
38
За хъба: Може и без руски газ, но по-добре с него
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ, но би бил много по-атрактивен и рентабилен с доставки от Русия. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Повечето от въпросите на депутатите бяха свързани с реализацията на хъба.  

Дончев информира и народните представители, че според проекта в хъба може да влиза газ най-малко от четири-пет източника.  

"Освен от собствен добив, от трансбалканския газопровод, от Румъния, която по-скоро рано отколкото късно ще започне експорт, чрез Гърция - каспийски газ и компресиран газ от терминал в Аександруполис", обясни вицепремиерът на въпрос на реформатора Вили Лилков. Дончев допълни, че газ може да идва и от Русия, ако тя реши да разположи тръби в Черно море.

Още по темата

"Хъбът може да съществува и без руски газ, но би бил много по-рентабилен и атрактивен с доставки през Черно море", каза Дончев на въпрос на БСП. Той припомни, че Москва е поканена да участва в проекта и дори в тристранна среща с ЕК.  

Социалистите обвиниха правителството в раздвоение по отношение на Русия. "След като говорим, че ще правим тристранни срещи с Русия, а външният министър казва, че санкциите срещу Русия трябва да продължат, искам да ви попитам в коя част сме искрени", попита Таско Ерменков. Той заподозря кабинета, че страда от раздвоение на личността.  

Социалистът използва случая да обясни, че въпросът му е бил към премиера, но го задавал към Дончев, защото Борисов "поради страхови, комплексни или козметични причини го няма".  

Пред депутатите Дончев съобщи, че всички проучвания сочат, че в проекта има икономическа логика. "Той остава обещаващ без значение дали се реализират други проекти", каза вицепремиерът.  

Той информира, че проектът за хъба има пазарен модел и пазарен дял. Той информира, че още тази есен със съдействие и финансиране от страна на ЕС ще продължат техническите проучвания. Когато има яснота по детайлите, проектът ще бъде представен за одобрение в парламента.  

Вицепремиерът обясни и че проектът не трябва да е с публично финансиране, а да е пазарен. "Който ще купува, трябва да бъде привлечен като партньор", каза още Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът ни е, че сами плюем по себе си. Южен поток никога нямаше да се случи, каквото и да направехме ние. Няма как от пректна цена 16 млрд. долара да нарастне на над 50 млрд. долара. Нали някой трябва да ги плати тези пари и да чака после да си ги върне. Престанете да си сипите главите с пепел! Ние бяхме удобната жертва за Путин и гадната му политика.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уж услилено строяха стабцията от руската страна, а като отиде Нова ТВ, намери само буренясала поляна. Потърсиха местния областен управител и той каза, че не знае за такова нещо. Нямало внесен проект и документи за отчуждаване на терени, нищо. Ауж усилено строяли. Строяли, таратанци. Южен поток беше мъртъв още като проект и руснаците го знаеха и шантажираха Европа.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бъдете неграмотни нихилисти. Два месеца преди Путин да ни "отреже", италианската и холандската банки спряха финансирането на Южен поток. Всички европейски банки ги отрязаха. Тогава Путин реши да си измие ръцете с нас. Това е истината.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Котьо Дончев би трябвало да знае, че хъб с пръдня не става, трябва и газчица... А поради географското положение на региона, тя ще основно и най - руска...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащото Дания има добра политика със съседите си и най-вече, защото Дания се управлява от глави, а не от тикви!
27
1
 
11
 
! Отговори
чехльо преди 7 години
споко, кмета на симитли ще пълни хъба на борисов
26
1
 
7
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Газпром е получил първите разрешения от турските власти за реализация на ''Турски поток"Почват. Не че нас това ни засяга, ние си имаме всичко. Но - чакаме ветото. Все пак сме в един съюз с Турция, недопустимо е да не ни бръснат за нищо, както каза слънценосния.
25
2
 
16
 
! Отговори
А добро утро преди 7 години
"Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ, но би бил много по-атрактивен и рентабилен с доставки от Русия."А добро утро! Най-големият производител и доставчик на газ в света се намира на 500км от България. Трябва да сме най-големите бунаци да не се възползваме от това.А вместо да си стиснем ръцете с руснаците, ние се чудим какъв тръбопровод да прокараме, за да внасяме газ от САЩ. САЩ, които се намират от другата страна на Земното кълбо... Определено не пращим от ум.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от ***.След като спряха сумати проекти защото били руски и на САЩ не им харесва, сега им го набиха в канчето и руският газ бил по-добре.KYS.
23
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 7 години
И Бургас-Алксанруполис не искахме, че щели за замърсим Бургаския залив. А там има 50пъти по-голям терминал на Лукойл и слава Богу нищо не се е замърсявало 30-40год.Но за нефтопровода насъскахме бургазлии за референдум на който нямат право защото проекта е национален, а не областен.Сега разрешихме да дупчат цялото Черноморие вкл. и Силистар. А рисковете за замърсяване са при проучване, а не при изградена инфраструктура.Може да остане без морски туризъм и без да намерят газ
22
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 7 години
"проектът не трябва да е с публично финансиране, а да е пазарен"Пазарен, братя българи, а не български, не на България.Оправдавахме се, че за Южен поток трябва да прежалим 5дка плаж. Е сега ще дадем повече българска земя, но не за проект с държавно участие, а за този дето ще даде най-яката комисионна
21
1
 
11
 
! Отговори
norm преди 7 години
Може, може, всичко може, мофе дори и без хъб.
20
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
"от собствен добив, ... от Румъния, която по-скоро рано отколкото късно ще започне експорт,"От кой "собствен добив" моля??? Нали още се правят проучвания дали въобще има. И ако все пак се намери газ в Черно море, чий "собствен" ще бъде той? На тези които сега го търсят, техен бъде газът, тяхна собственост.А Румъния ако имаше достатъчно газ отдавна да е започнала да продава. Ама има само колкото за тях си
19
1
 
15
 
! Отговори
А защо американски? преди 7 години
На мен нещо друго ми е интересно. Вчера по новините съобщиха, че сме щели да зареждаме хъба с американски газ. И се чудя - наистина ли доставката на газ от Америка до България е толкова евтина? Каква ни е икономическата ползa, ако трябва да плащаме 10 000км пренос на газ. Че Русия си е 10 пъти по-близо, Карат и те са на 1500км от нас. Каква ни е ползвата тогава да плащаме толкова повече за транспорт, само и само да угодим на хамеринакците.
18
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 7 години
"Може от 4-5 източника"Да бе, може и от 40-50 източника, ама де ги???То само за един имахме шанса, ама нали сме умни, изпърдяхме си шанса.Че и продължаваме ... ей го онова нещо "външен министър", пак пърди - нямало да подкрепим вдигането на санкциите срещу Русия.Че защо ли... нефт и имаме в изобилие, че и газ, и руда, и дървесина, и диаманти.Пък пазар за стоките ни... ей го Евросъюза плаче за нашите стоки да има напълнем магазините в цялата Европа
17
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 15,Щото писа, че никой не се топлел на газ, затова го писах.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво му разбира на Томето Дончев плешивата глава от хъбове и енергетика и така нататък? Ми той само да краде знае и тука вижда възможност да понапълни сметката си с някой друг милион на гърба на народа, що пък не, сега му е паднало да краде?
15
1
 
15
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Удивително е с каква наглост се правят на луди нашите политици, когато трябва да замажат истината, че са прецакали народа си. Всички тръби ще минат през Турция - и азерската, и иранската (най-малкото е въпрос на география), вече и руската, тъй като ние я спряхме. Туркменска в близкото бъдеще няма да има по една много проста причина - трябва да мине по дъното на Каспийско море, чийто терит. води още не са разделени между държавите там. В Турция, за съжаление, ще се пресичат трасетата. Това е
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тоя даскал от Габрово е ку ку пълноо
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като казваш настоящи и бивши комунисти да не би да имаш предвид БОрисов. Щото той ляга и ставя с газовия хъб на уста.