За хъба: Може и без руски газ, но по-добре с него

Дончев обясни, че в хъба може да влиза газ от 4-5 източника
7 сеп 2016 14:22,
38
За хъба: Може и без руски газ, но по-добре с него
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ, но би бил много по-атрактивен и рентабилен с доставки от Русия. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Повечето от въпросите на депутатите бяха свързани с реализацията на хъба.  

Дончев информира и народните представители, че според проекта в хъба може да влиза газ най-малко от четири-пет източника.  

"Освен от собствен добив, от трансбалканския газопровод, от Румъния, която по-скоро рано отколкото късно ще започне експорт, чрез Гърция - каспийски газ и компресиран газ от терминал в Аександруполис", обясни вицепремиерът на въпрос на реформатора Вили Лилков. Дончев допълни, че газ може да идва и от Русия, ако тя реши да разположи тръби в Черно море.

Още по темата

"Хъбът може да съществува и без руски газ, но би бил много по-рентабилен и атрактивен с доставки през Черно море", каза Дончев на въпрос на БСП. Той припомни, че Москва е поканена да участва в проекта и дори в тристранна среща с ЕК.  

Социалистите обвиниха правителството в раздвоение по отношение на Русия. "След като говорим, че ще правим тристранни срещи с Русия, а външният министър казва, че санкциите срещу Русия трябва да продължат, искам да ви попитам в коя част сме искрени", попита Таско Ерменков. Той заподозря кабинета, че страда от раздвоение на личността.  

Социалистът използва случая да обясни, че въпросът му е бил към премиера, но го задавал към Дончев, защото Борисов "поради страхови, комплексни или козметични причини го няма".  

Пред депутатите Дончев съобщи, че всички проучвания сочат, че в проекта има икономическа логика. "Той остава обещаващ без значение дали се реализират други проекти", каза вицепремиерът.  

Той информира, че проектът за хъба има пазарен модел и пазарен дял. Той информира, че още тази есен със съдействие и финансиране от страна на ЕС ще продължат техническите проучвания. Когато има яснота по детайлите, проектът ще бъде представен за одобрение в парламента.  

Вицепремиерът обясни и че проектът не трябва да е с публично финансиране, а да е пазарен. "Който ще купува, трябва да бъде привлечен като партньор", каза още Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо на всички настоящи и бивши комунисти само газ и газови проекти са им в главата, Дания кат' нема газов хъб и ЮП да не би да са умрели от глад и студ, при това там е доста по суров климата
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоКакво ми дреме за топлофикация бе, някакво неефективно общинско дружество, искам да ми намериш един софиянец, който ще съжалява при фалит на топлофикация
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо когато ги питат откъде ще дойде тая газ за хъба герберите или се сърдят на въпроса или се хилят хитро и казват - спокойно, бе, газ ще има.
9
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 10, а Топлофикация как топли според теб
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига с тая газ бе, и без това в тая страна никой не ползва газ за отопление
7
2
 
20
 
! Отговори
нн преди 7 години
Ало, ГЕРБ начело с Борисов, разбрахте ли поне колко сте виновни пред народа. Вирнахте глави и докарахте такава беля на България с отказа от Южен поток, че нямам думи. Нали Европа ви съветваше, ами Кери от САЩ в София какво търсеше. Отказвайте, ние сме зад вас. Послушковци, но големи наивници. Европа узря, ама късно. Сега може, но Русия не била на срещата-сърдитня. Русия си оплете кошницата, ние сме с пръст в устата. България безвъзвратно е заобиколена. Какво става и с АЕЦ Белене. И там ли инат.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то и газ ли ще тече през този хъб? Н
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя хъб започва да ми прилича на сламката, за която се хваща удавникът.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хъбът ще стои празен. Ще ни заобикалят през Турция и Гърция, директно към Италия. Съсипаха газопреносната система на БГ. Вече може да пренасяме доматен сок през нея за консервните заводи.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и без партия ГЕРБ в управлението, НЕ е по-добре с нея!
2
1
 
5
 
! Отговори
Ot преди 7 години
Tosi li pusna gazovoto parno na bg narod ot Gabrovo...?!:-):-):-)
1
2
 
21
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Дончев болен ли си????може и от 120 но както знаеш е неизгодно и затова е невъзможно.Ако си мислиш че си умен не защитаваи глупави позиции !!!!!