Русия срещу Кристалина? Митов не чака вето...

Външният министър разясни, че първите й резултати няма да са бомбастични
30 сеп 2016 14:30,
140
Русия срещу Кристалина? Митов не чака вето...
Даниел Митов. Снимка: БТА, архив

Външният министър Даниел Митов не смята, че последната реакция на Русия към кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, означава, че Москва ще наложи вето на избора й. 

Снощи Русия е поискала разяснение за сменената номинация на България, което според Митов е техническо доуточняване, а не възражение.

Още по темата

В отговор на него Съветът за сигурност решил да разпространи писмото на премиера Бойко Борисов за сменената кандидатура до всички държави-членки на ООН.  

"По този начин Кристалина Георгиева става официално единствената номинация на Република България за този пост", обясни външният министър. 

Той поясни, че единствена номинация означава, че българското правителство е отменило решението си за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият ни кандидат е Кристалина Георгиева. 

Според Митов това, че две българки ще се състезават в битката, не е прецедент. Такъв случай имало и в първите години на ООН, когато е имало двама претенденти от Норвегия и единият е спечелил. 

"Ние бяхме длъжни да дадем на източноевропейската група и на България сериозен кандидат. Взехме тежко решение, което не е спонтанно. Това е суверенно право и решение на българското правителство. Смятаме, че Георгиева има големи шансове да е сред сериозните претенденти", каза още външният министър. 

Според него аргументите на БСП да иска вот на недоверие заради сменената номинация са изключително слаби. Митов е убеден, че социалистите критикуват предизборно. 

"Ще работим с всички сили, за да съберем максимална подкрепа от Източноевропейската група, за да се представи г-жа Георгиева добре на изслушването", каза още Митов. 

Той припомни, че състезанието за нея започва сега и не може да се очаква още първите резултати да са бомбастични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов що не е хвърлил още оставка след случая с консула в Кипър? Назначенията са отговорност на неговото министерство. Все ми врът европейското поведение и не нам ко си. ако там се случи нещо такова цялото правителство ще е принудено да хвърли оставка. а тоя се скатава като наеее.....б...на мома. Айде демонстрирайте ни го това отговорно европейско поведение
48
16
 
8
 
! Отговори
Реалност преди 7 години
До Стига глупостиЕдинствено сигурно е , че Бокова няма да е шеф на ООН /дори след 5.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BALGARIA E DOSTAVILA ZA SIRIISKATA OPOZIZIA BM-21GRAD A NE UKRAINA.UKRAINA E DOSTAILA SAMO PZRK STRELA NA ISLIAMSKA DARJAVA I AVTOMATI KALSCHNIKOV I M-16 KOITO NE SE PROIZVEJDAT V UKRAINA ILI NA VOORAJENIE TAM KOI LI GI E NASARCHIL V TAZI NASOKA DA NE E EDIN DRAT SOROS I USA NE VIARVAT DA SA TE TAKIVA POCTENNI HORA
46
4
 
33
 
! Отговори
Стига глупости преди 7 години
Направили са си сметката без кръчмарите - Китай и Русия :) ООН не е НАТО и Щатите не могат да си правят каквото си искат. КриСталина няма да е шеф на ООН - това е сигурно. Не ми е ясно защо направиха тази мизерия. Само изложиха България.
45
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай са внесли "нота" и иска да не я допускат ... то ще се види.Гадното е, че всички ще се струпа на гърба на страната, а не на ББ, ЦЦ, ДМ и др. подобни.
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве що напоследък всички външни са путеници.
43
1
 
24
 
! Отговори
ясно преди 7 години
Заглавието е подвеждащо и лъжливо и самия Митов го потвърждава,Русия не е пускала писма срещу Кристелина а само е питала двама кандидати ли имаме?
42
0
 
9
 
! Отговори
ех, антипоете преди 7 години
До АНТИДано музите Ви простят ..... аз ни бих могъл
41
26
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Къде си тръгнала Иренче,със тоз спаружен "ляв" фасон?Да гониш чуждо младо фенчеили да цвилиш като кон?
40
3
 
28
 
! Отговори
До тъпака професро преди 7 години
Много си *** мойтУ момче, прекалено си млад и не помниш. Ако дядо му беше убит от комунистите, нямаше да види дори оградата на Симеоново, камо ли да стане преподавател там. Но това, че си млад не е причина да не мислиш.
39
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Външният министър разясни, че първите й резултати няма да са бомбастичниЩото никой няма да я допусне в надпреварата.
38
10
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Къде тръгна пак Кристалино,верно ли за шеф на ООН?!Там не искат партийки Сталино,и червен картон ще отнесеш.Не се преструвай на демократкащото си кукла на конци.Марионетка червена крадла,във затвора е местото ти.
37
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За една година безразборни бомардировки в Сирия руските убийци са избили повече жени и деца отколкото джихадисти. Използвани са забранените от ООН касетъчни, вакуумни и запалителни бомби.
36
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дяддото на Бойко е убитзащото докато мъжете са били на война на фронтатой в селото по нивите е задявал и тормозил жените.(нещо като бежанците в Кьолн)Било е народен съд!
35
24
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Герб са репресирани от комунизма. Ето на Борисов дядото е бил убит от дядото на Станишев защото не искал комунизъм. Този пример не е ли достатъчен?
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от Китай очакваш ли?
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорВикаш ГЕРБ не са комунисти?
32
35
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Пълно е с комунисти които плюят Герб. Искат болшевишка революция и да турят каскети и yшaнки за да крадат кашкавал от мандрите.
31
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
що ли си мисля,че в тези коментари участвува онова двуного с лилавата перука-забравих му името но иначе прилича на пухкаво,охранено зайче с парите на Сорос разбира се,с едни такива бузички готови за стискане,червенички,с злобно личице.
30
6
 
37
 
! Отговори
авеее, преди 7 години
...нали ''Уш'' Русия не може да ни каже копче ?Осъди ли ни Русия , осъди ни , видяхте ли колко жалки същества сме защо не ни спаси САЩ ??