3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии

Какъв ще е стимулът за учениците с висок успех, питат Патриотите
170
3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии
Снимка: Архив, Булфото

Защо просветното министерство ще стимулира финансово деца, които не могат да си напишат името. Това е откровена дискриминация и нима социалното положение на много от децата, които не са роми, е по-добро от тяхното, че само те да получават стипендии?

Тези въпроси поставят депутатите от Патриотичния фронт като реакция на решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии от по 30 евро на месец за деца от ромски произход в 9-ти и 10-ти клас.

Още по темата

Според Патриотите недоволството на обществото срещу това месечните стипендии да обхващат 700 ромски деца с успех над 3.50, е напълно основателно.

Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас.

Според нея сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех, но от ПФ питат какъв ще бъде стимулът за учениците, които постигат високи резултати, участват в олимпиади, в национални и международни състезания, след като "полуграмотността" ще бъде толерирана от МОН.

"До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", коментират от ПФ.

Според депутатите важен въпрос е и по какви критерии ще бъдат определени 700-те ученика, ползватели на "ромските" стипендии и дали реално парите ще се ползват от учениците за книги, учебници, тетрадки.

"Съгласни сме с твърдението за сбъркания модел на интеграция. До момента държавата безцелно предоставя средства под формата на социални помощи, обезщетения, решения на ТЕЛК, а детските надбавки отиват за нуждите на родителите, а не на децата. Тази политика формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът, нямат нищо общо помежду си. Предложената от Министерството стипендия само затвърждава този модел. Децата от малки ще усвоят горния принцип. Няма как да се съгласим, че стипендиите ще бъдат похарчени за книги, учебници, учебни пособия и ще бъдат от полза за децата", смятат Патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
41
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
До дУ 11440% от средствата идват от Българската държава. Ако идваха 100% от някакъв си фонд *** - нямам претенци. Ама те ги взимат от моите ДАНЪЦИ !!! Спонсорирам собствената си дискриминация !!! Безобразие !!!
97
0
 
27
 
! Отговори
Не е българка преди 7 години
Меглена Кунева е братовчедка на Соломон Паси. Оттам си правете изводите!
96
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага да се спрат тези стипендии ако са с национални средства. Ако някой от Индия иска да отпуща стипендии на роми - може, но е недопустимо да е българското министерство при дискриминиращи критерии. Г-жа Кунева може да си подаде оставката.
95
0
 
14
 
! Отговори
дУ 114 преди 7 години
До АнонименЗащо , след като парите идват от Букурещ , не им се дават от там , а не от българската държава ?
94
25
 
4
 
! Отговори
Цура Рабфака преди 7 години
Ромчетата са бъдещето на България ! Те заслужават тези пари !
93
2
 
16
 
! Отговори
16 млрд , заем преди 7 години
А пари за бежанските деца , от къде ?
92
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60% от парите идват от ромския образователен фонд в Букурещ. Който плаща той поръчва музиката.
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Как така, за какво учат българските деца?Те учат, за да станат висококвалифицирани трудещи се и да плащат данъци, та да има помощи за тези, чиито деца ще вземат въпросната стипендия, за която е спорът!
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разлика няма, слабият ученик е ром, силният-коняк.
89
1
 
31
 
! Отговори
1 преди 7 години
Какво да кажем на нашите български деца, които са отличници? За какво да учат? Какво получават те? Няма детски, няма поощрения за тях, няма нищо..............
88
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайА бе умник! Има Национален статистически институт, *** питай там да ти кажат точно през кои години с по колко се е увеличавало населението на България не само по естествен път, но и чрез "внос" точно на този етнос!Да не би да не вършеха безобразия и преди 1990 г.? Да не би и тогава да не мързелуваха, но бяха на заплати! А колко ромки взеха пенсии, като направиха нужния пълен трудов стаж само от платени отпуски по майчинство? те може да палят свещи на Тошо, но ние?!?!
87
1
 
27
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Стипендии както едно време - за успех над 5, още по-високи за 5.50. Така се създават и стимулират инженери, учители, мислещи хора. А не да си създаваме нови лапачи на помощи.Ама и в образованието както и при гласуването е важна бройката (нали са на душа субсидиите) а не качеството.
86
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам предложение за решаване на въпроса - всички се пишем роми. Ще напишем и че сме се осъзнали. Така малцинство няма как да има, ще трябва да спонсорират наред всички деца. И най-накрая ще трябва или да разрешат на всички да се возят без пари в тролея и да забременяват 12-годишни, или да решат тези проблеми веднъж и завинаги, както би следвало да е в една уж цивилизована държава.
85
0
 
39
 
! Отговори
До 104 преди 7 години
Как да няма дискриминация?? Моето дете е с успех 4,50 и няма да получи стипендия, защото не е ***. Няма ли дискриминация?
84
2
 
31
 
! Отговори
Край преди 7 години
Според празноглави хора Бай Тошо бил довлекъл ромите от някъде си и той бил виновен. МДДДДа С тия разсъждения на Бай Тошо само помен трябва да правите и свещи от дебелите да палите. Изнасилените баби по селата и пребитите с колове старци са патент на нашата мила демокрация. И аз за нея скачах по площадите НО съжалявам. Прав беше баща ми но вече не мога нито да му го кажа нито да му се извиня.
83
5
 
24
 
! Отговори
До 104 преди 7 години
Как така няма дискриминация?!Нали знаеш правилото? "Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се!"Бай Тошо ги довлече в България преди 50-60 г. За половин век, вместо да се очовечат, те се юрнаха да раждат, за да получават блага наготово и ни задушават като плевели!Нали разбра, хората изчислиха - да помощи на ромите ежегодно се дават толкова пари, колкото са достатъчни, за да се вдигне пенсията на всеки един от трудовите пенсионери с по 180-200 лв!Докога ще хрантутим изнудвачи?!
82
51
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето дискриминация няма в случая - просто "патриотите" се опитват да си вдигнат резултата на изборите.
81
0
 
54
 
! Отговори
Малко коняче преди 7 години
Много ми е интересно по какви критерии ще се определя кой е ром и кой е коняк от учениците?Аз съм коняк и ако ме пита Куневица и по самоопределение кажа ,че съм ром ще ми се даде ли стипендия??По какво се различава Рома от Коняка ?По цвят,по миризма ,по език,по култура,по вътрешно чувство??И как Кунева ще докаже ,че аз съм коняк след като няма никъде критерий кой е ром и кой коняк!!
80
0
 
39
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Я чакай, какво предлага Кунева? БХК да се замосезира веднага, иначе да бъде съден за дискриминация.
79
1
 
52
 
! Отговори
Рашко преди 7 години
Тия от ГЕРБ правят все повече гафове. Мисля , че това е последния за Кунева.Наближава края на тая пасмина , ох как се радвам ако знаете. Много , ама много , наистина........