Бюджетът на ДОО мина на първо четене, въпреки критиките

Упреци срещу разчетите имаше от всички партии, освен от ГЕРБ
1
Бюджетът на ДОО мина на първо четене, въпреки критиките
Снимка: Dnes.bg

Въпреки критиките, които се чуха от всички парламентарни сили, в крайна сметка бюджетът на държавното обществено осигуряване мина в парламента на първо четене.

Упреци срещу разчетите на правителството в оставка за пенсиите, парите за социални помощи и обезщетения за безработица, социални вноски, имаше от всички политически сили, с изключение на ГЕРБ.

Социалният министър в оставка Зорница Русинова коментира, че стабилността на пенсионно-осигурителната система и поетапно повишаване на пенсиите са двете основни цели, които преследват разчетите, като така защити предложението на кабинета.

Още в началото на дебата депутатът от ПФ Димитър Байрактаров призова колегите си в пленарна зала да гласуват против проекта.

Основният му мотив е, че се предвижда несправедливо осъвременяване на пенсиите, което на практика е подигравката с хората.

"Актуализира се минимална пенсия с три лева, а ние искаме минимална пенсия от 300 лева за тези честни хора, които са придобили право на пенсия на база трудов стаж и възраст, а не защото са живели на социални помощи", настоя той.

Според Байрактаров предложеният бюджет на ДОО е като предишните пет и е направен така, че да се източи системата.

Той обаче обеща, че "като стане социален министър ще оправи нещата".

От АБВ също бяха против приемането на бюджета, но с други аргументи.

"При положение, че има правителство в оставка, е редно да не се приема бюджет, а да се работи по 1/12 от този за 2016 г. В противен случай има риск бюджетът да се използва за предизборни обещания, които няма как да се осъществят и да се изпадне в популизъм", предупреди Мариана Тодорова.

Според БСП пък много по-лошо от това да няма приет бюджет е да има такъв, който дори частично да не отговаря на изискванията на обществото.

Социалистите обявиха, че това е бюджет на застоя, на бедността, в него няма визия, липсва цялостен поглед върху начините, по които може да се оправят проблемите на хората.

Хасан Адемов от ДПС успокои, че пенсиите и обезщетенията ще се плащат в размер, какъвто е заложен за тази година, докато не се приеме нов.

Иначе основните моменти в бюджета за ДОО са минималната работна заплата, увеличение на осигуровката за пенсия, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване тавана на пенсиите, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е като всички са го критикували как е приет? Само гласовете на ГЕРБ не стигат за целта.