Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!

ДОСТ се обиди на ДПС, че е забравило заслугата на Лютви Местан за това
18 ное 2016 17:10,
169
Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!
Снимка: архив Reuters

Влиятелна неправителствена организация публикува писмо с критики към България заради съществуващата в законодателството забрана за агитация на чужд език по време на предизборна кампания.

Организацията на непредставените нации и народи /UNPO / е една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права. Нейната реакция е от вчера и тя е отговор на внесената преди време от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк петиция срещу забраната преди избори у нас да се прави кампания на друг език, освен български.

Още по темата

Инициативата за петицията бе на бившия лидер на ДПС, а сега на ДОСТ Лютви Местан. От новата му партия днес реагираха остро на липсата на признание за усилията му от страна на движението.

В писмото си UNPO изразява загриженост заради въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език, различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.

Според организацията това е дискриминация и нарушение на много международни актове, по които България е страна. Сред тях са Договорът от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.

"Всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната", смятат още от UNPO.

Организацията призовава българското правителство да измени дискриминационния текст от Изборния кодекс,  така че да се позволи използването и на други езици.

Така, смятат от UNPO, ще се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания.

От ДОСТ коментираха, че са удовлетворени от реакцията на Организацията на непредставените нации и народи, напомняйки, че тя е в отговор на инициатива, подета от лидера им Лютви Местан.

"Друг е въпросът, че активиралите се евродепутати нямат доблестта да признаят дължимото авторство на онези, които разгърнаха тази концепция и поеха тежка лична и политическа отговорност да заведат дело срещу България в Съда в Страсбург, откъдето ще дойде всъщност крайното решение на казуса в полза на естествените права на малцинствата в България", се казва в позиция на партията, подписана от зам.-лидера й Марияна Георгиева.

Тя упреква бившите си съпартийци в липса на морал, който се боят да носят заради силната сянка на Местан.

"И още нещичко – флиртът пред бащиците им днес не минава през съкровеността  на майчиния език, не може да се обезпечава с чувствителността на малцинствата.  Отърсете се от комплексите си, господа, и знайте, че и в политиката има история и хроника, ако не памет“, завършва Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
11
 
! Отговори
PD преди 7 години
А добър ден. Чисти турци не съществуват. Турци ги определи Ататюрк, в желанието си да направи от империя национална държава, в предвид европейската концепция за нации, на базата на азиатското наречие известно като Тюркски език. Етнически са имперски остатъци от Визнатия (също многонационални, включително арменци, кюрди, всякакви азиатски и кавказки планинци, грци, евреи, перси, фраки, българи,и множество европейци, приели турската вяра, за кариерен ръст и власт, в отоманската империя ).
56
1
 
13
 
! Отговори
ахмед преди 7 години
Баща ми като почине веднага ще си сменя името с нормно.Срам ме е че ми викат турчин.
55
1
 
12
 
! Отговори
Варвара преди 7 години
Това ли е най-важното!Защо прокуратурата в Кърджали спря проверката за ремонта на училищата?Доказани злоупотреби,а никакви резултати.Кметът Хасан Азис се чувства недосегаем.Ето това е сериозен проблем,а не агитацията.Държавата е ощетена със стотици хиляди лева.Мястото на крадците е не в Анталия,а в ЗАТВОРА!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 58 И каквоот това че са кюрди, и Ердоган не е чист турчин/50%,според някой 75% грузински мюселманин/ Месут Йелмаз-бивш мин.външ.работи 100%. арменски мюселманин.Кенан Еврен се. говори че и той не чист турчин. Ататюрк е албанец ПО ВАЖНО е на кой служат и в какво вярват
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе да си говорят на какъвто си искат, не ми пречи и на мен да ми забранят българския, стрелям ! България е демократична държава, слава Богу, но всеки нейн гражданин и дължи лоялност, ако няма такава, по-добре да отива в страната, която му е на сърце !
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците ни гледат сеира.
51
0
 
12
 
! Отговори
PD до EU преди 7 години
Подценяваш интелигентността на Българина, и не си схванал въобще дълбочината на филма "време разделно".В предвид на ника ти, вероятно си от новото поколение което чете тук там история и малко съобразява. Има много пътеписи, записки на посланици и др. достатъчно достоверни източници с които да си свериш часовника за това какво е представлявала Отоманската империя.Както на източни така и на западни автори. И за капак само ще спомена, че турците са потурчвали и перси, при все че са от една религия
50
0
 
9
 
! Отговори
До Турчин преди 7 години
Ционизмът не е идеология, както и комунизма, демокрацията или либерализма, дори религията!Това са "инструменти", които се използват от "Сивите кардинали" на мега финансовите банкови корпорации, които определят и формират - политическите, икономическите, социалните и културни процесите в обществото.Пример???ЛГТБ - поредният им инструмент!
49
2
 
14
 
! Отговори
да преди 7 години
много са смешни ромите и помаците като се мислят за турци, че и империя на 3 континента имали :))))) роми и помаци имали империя.. нищо нямате.. :)) нямате даже и история... история имат българите, история имат гърците и другите народи.. ромите и помаците нямат нищо :)))
48
0
 
17
 
! Отговори
PD преди 7 години
Иде време да се поиска сметка на НПО с чий пари работи, какви интереси защитава. Официално регистър. Нека е ясно чий агенти на влияние са. А агитация на език различен от официалния е недопустимо. Агитацията цели привличане на граждани, към идеята на партията. В България е държава на Български граждани без значение етническия им произход. Който му драго друго, свят широк, прав му път.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терористи унищожавал Ердоган, ха, ами тя половината държава,,терористи" бре, лудият сатрап смачка всичко свястно в Турция и сега е на гребена на вълната, но тепърва, ще бере горчиви плодове.
46
15
 
4
 
! Отговори
EU преди 7 години
Проблема на средност. българин е, че представите му за историята са от филма Време разделно. Те си мислят, че това е било 500 години - тормоз. И незнайно защо са доволни. Не се сещат примерно, че е имало по-богати чорбаджии и от турците, че Каравелов е предлагал обща турско-българска държава. Е вярно, не се връзва с филма, *** кой да мисли..
45
1
 
0
 
! Отговори
Hahaaa преди 7 години
Samo da ne stani kato na siria ...togava da vidim kvo shte stane
44
0
 
13
 
! Отговори
До Турчин преди 7 години
Не бъркай знанието на чужд език с опита на поредното НПО (най-вероятно финансирано от Бл Източните монархии) да създаде изкуственно напрежение в обществото!Погледни до къде доведоха Бл.Изток неконтролируемата дейност на подобни фондации и НПО-та!Основния им принцип, който прилагат е : "Разделяй и владей", при това използват дори и най-малките различия в обществото и ги превръщат в основно оръжие за постигане на целта си!
43
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Никой не ни е потурчвал ли? Спомнете си за ча-лм-ат-а вдясно на дръвника и ятагана вляво- ако ги прилагаме 5 века на всички турци и араби,колко от тях ще останат мюсюлмани?
42
1
 
10
 
! Отговори
SeveN преди 7 години
Тази организация е добре дошла у нас, като Хитлер на еврейска нова година.
41
10
 
2
 
! Отговори
EU преди 7 години
Хахаха варвари сме били...когато имате Империя на три континента и сте оставили култура на всеки един от тях..ще говорим пак. Да, бани, когато сме имали бани, френските крале са тинели в мръсотия..Нещо за мимар Синан знаеш ли..погледни примерно Селимийе в Одрин..построили били..айде полека..
40
0
 
8
 
! Отговори
До турчина преди 7 години
Да, Израел унищожава варварски един народ, Турция също, Русия и САЩ по няколко, имайте малко благодарност към тази държава, че не го направи, дори, когато можеше !
39
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 7 години
още 10 век Ибн Фадлан описва турците, населявали по това време Каспийското крайбрежие - животни, които не се къпят и за които няма значение дали е жена или овца, това, с което вечерта ще прави секс.. никаква разлика със съвременните :))
38
1
 
14
 
! Отговори
А бой де преди 7 години
Абе усещам аз, как нещата лека полека си отиват към бой.