Реформаторите не искат мажоритарни избори

Системата трябвало да се подобри, но не това бил начинът
67
Реформаторите не искат мажоритарни избори
Снимка: Булфото, архив

Реформаторите са против мажоритарната система на гласуване, съобщи вицепремиерът в оставка Меглена Кунева след заседание на ръководството на блока.

Още по темата

"Реформаторският блок счита, че трябва да има много ясна отговорност и усъвършенстване на системата, но ние не вярваме, че това става през така предложения закон за мажоритарен избор", коментира тя.

Омбудсманът Мая Манолова по-рано днес внесе проект за промени в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на мажоритарен вот, след проведения заедно с президентските избори референдум. Един от въпросите в допитването беше именно за въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Реформаторите са обсъдили резултатите от националното допитване, което включва задължителното гласуване, въвеждане на напълно мажоритарна система. Уточнили са позициите си и за Велико народно събрание.

"По всеки от въпросите сме стигнали до общо становище, което утре ще споделим с президента Росен Плевнелиев", отбеляза Кунева, но отказа да съобщи подробности. 

Според нея политическите консултации при държавния глава, които Плевнелиев превежда с всички парламентарно представени партии, са много важни с оглед на динамиката, с която ще се развива политическият процес у нас.

"Няма време за губене, нужна е устойчивост", смята тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мажоритарните са за гоуеми партии с твърд електорат, другите - който късметлия се промъкне тук-там с алабала до някое столче, плюс съответния за него момент народен враг за подковаване на разсеялите се единици
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато тази от снимката се появява навсякъде като лице на Реформаторския блок, никаква избирателна система няма да им помогне, все ще са аутсайдери!
31
3
 
15
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Аз мисля,че е по-добре 120 депутати да се избират мажоритарно,а останалите 120 да бъдат избирани пропорционално,но за две години. Така ако управляващата партия не управлява добре през тези две години,на изборите народът ще гласува за друга може би опозиционна партия и ще измени конфигурацията в Народното събрание. Тези избори след двете години ще бъде вот на доверие или недоверие на избирателите.
30
2
 
15
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Как ще искат?! Да не са луди! Кои ще гласува за някои от тях ?! Друго си е да се криеш зад партия ! Вижте при Манолова е друга работата. След като партията и не и позволи да се кандидатира за президент. Сега с ръце и крака подкрепя мажоритарните избори! Въпреки ,че едва ли и за нея би гласувал някои мажоритарно.Но както и да е хората казаха-само мажоритарно !
29
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мишките църкат, значи сме на правилен път! Най-малкото няма да им видим повече противните мутри в Парламента! Какво по-добро от това за нас, избирателите.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера следното нещо: защо всичките политици, които са против мажоритарния вот не го обясниха преди допитването, ами го правят сега при свършен факт? Не зная дали ще е по-добре или не мажоритарният избор, но този разговор трябваше да се води преди изборите, а не сега да пищят на умряло!
27
2
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
* чyмa
26
0
 
9
 
! Отговори
иванова преди 7 години
е как ще искат-парен каша духа, нали меги!
25
2
 
14
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Тези евреи защо не си идат в Израел? Нали Нетаняху изрично им заповяда да се върнат в Родината си? Какво магаре дирят тук?
24
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами по лесно е пропорционалната листа всички вьтре скрити зад партията амаче има куцо и кьораво няма значение а при мажоритарния вот ще бьде различнозатова всички партии скачат срещу мажоритарния вот
23
10
 
5
 
! Отговори
Kaneva преди 7 години
Много ми е интересно,вие,които плюете така настойчиво и още по-настойчиво желаете да се поддавате на манипулации,запознати ли сте що е то изобщо мажоритарен вот???Не мога да проумея как на вид интелигентни хора се оставят да бъдат въведени в такава тотална заблуда !
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той Слаив да не е луд да приеме власта. посел всички него ще го плюят. неговата мечта е да бъде Сивия Кардинал.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМах си пък хас.Точно кунева събира най-малък мажиритарен вот измежду всички представители на РБ. Гласовеет на РБ по МИР-ове - Москов -22 процента, радан Кънев 21 про;цента, Лукарски 20 процента Кунева 12 процента. Е, да не е луда да се явява мажоритарно.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пфф защо им давате галсност на подобни чапли, Пищова е по-силен мажоритарен кандидат от тая
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко "умен" трябва да си, за да искаш мажоритарен вот, при който в парламента ще влязат само ГЕРБ и ДПС и евентуално някой и друг кандидат на друга партия и който вот ще направи невъзможно възникването на каквато и да е нова партия, която да успее да пробие в политиката. Бетониране на статуквото в най-лошия вариант - това е мажоритарния вот за България, но доста народ все още не го разбира.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има ли тема,по която пръмова да не се е произнесла,държавен пост,който да не е опитала и партия,в която да не е била ?
17
2
 
20
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Ненаядахте се госпожо Кунева с власт...поне да бяхте постигнали нещо!
16
0
 
12
 
! Отговори
свински бут среден преди 7 години
Не важно какво искат или не искат една шепа властници а какво иска целия народ СХВАНИ ГО И ГО ПРОУМЕЙ ОБИДО ЗА ДАВИДОВОТО КОЛЯНО ОЩЕ ПО МАЛОВАЖНО Е ДАЛИ НА СОРОС ЩЕ МУ ХАРЕСА
15
0
 
11
 
! Отговори
маче преди 7 години
120 да са...... но РБ и тази знаят, че никога няма да влязат мажоритарно...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
200 и 40