България ограничава износа на ток

Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната ни система
11 яну 2017 21:53, Анисия Иванова
34
България ограничава износа на ток
Архив: Булфото

Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни.

Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Заповедта влиза в сила от 01:00 часа българско време на 13-ти януари до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система.

Припомняме, че гръцкият системен оператор обяви от 01:00 часа на 11-ти януари 2017-та година прекратяване на търговския износ към съседни страни.

Заповедта на енергийния министър предвижда "Електроенергийния системен оператор“ ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната.

Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.
 


34
Още от
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 10 месеца
Някой знае ли колко ток изнасяме.Просто питам,защото не знам колко още резервни мощности имаме и колко потребление бихме могли да покрием.А и защото се отоплявам на климатици.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Господа недоспециалисти!Магистралите се правят от стоманобетон и са вечни,без ремонти.Строи се електрифициран ж.п. транспорт-евтин и ефективен.Електрифицират се градския и междуградския транспорт-екологически чист и ефективен.Ядрената енергетика е екологически най чиста и икономически най-ефективна при експлоатация от знаещи,можещи и опитни специалисти!Това,че кака-ваните от ГЕРБ строят магистрали и пътища от сгурия и пепел без снегозадържане не означава да не строим пътища и магистрали !
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През изпитната зала по ТОЕ стоеше надпис:"Който не знае закона на Ом-а,да си ходи у дома"...Явно някои са го разбрали като "...след 1989г да ходи в парламента и правителствата на БГ"...Може ли пълни иди-оти,които не могат да различат ел.машина от апарат,"прав" от "крив" ток,болт от винт,разносвачи на банички по училищата,хора, издигнали като цел в живота си съвременните "стъклени куртаци",с които заселниците са залъгвали индианците в Америка- т.н. "пари"- да управляват енергетиката на БГ?УЖАС!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Реалист
Да лишава се България ако този изнесения ток го продаваше държавата
Мисля миналата година беше извадена статистика че от цялата продадена електроенергия навън САМО 10% е продадена от държавата а останалото е минало през прекупвачи.
Та кое и на кого се спира в случая? А Белене по проект трябва да продава на 22 стотинки за киловат а на борсите върви около 7,5 стотинки та как би продавала тогава една Белене на борсови цени преди да се е изплатила като Козлодуй?
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде който не разбира от Енергетика да си спестява коментарите.
В момента според ЕССО товарът в България е 7,124 ГВ Това е зимата а напролет?
Тогава слиза до 2,5 което почти изцяло може да се покрие от Козлодуй и Водните централи поради тяхната специфика и топенето на снега. Тогава се правят и планови ремонти на АЕЦ -а. Хайде сега си отговорете на въпроса ако имаше и едно АЕЦ Белене в момента къде и на кого щеше да продава електроенергията като и съседите са на същия хал а?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Реалист
и големите блокове на Първа атомна.
19
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
България се лишава от част от малкото си валутни приходи
Това е реалността. В такова време е добре да изнасяш повече ток, а не да спираш износа, но няма го АЕЦ Белене.
18
4
 
4
 
! Отговори
ДО 23 преди 10 месеца
Знаем за еврото,знаем! Вие все ревете за Русия,обаче нито отивате да живеете там,нито да учите,даже и на екскурзии не ходите...
Все към "лошата" Европа се натискате и все към "лошите" САЩ...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ИМАМЕ БОЛ,ЕВТИНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ИМАМЕ БОЛ,НО ГО ИЗНАСЯТ "ДРУГАРеТЕ" ОВЧАРОВ И КАДИЕВ!
ВСЪЩНОСТ,ИЗВИНЕТЕ-ДРУГАРЯ КАДИЕВ НЕ ИЗНАСЯ ТОК...ИЗНАСЯ ТОК ЖЕНА МУ!
ТОВА Е ГРИЖА ЗА НАРОДА ПО БЕСЕПАРСКИ!
16
0
 
3
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 10 месеца
Плачем пред комшиите за електричество !! А сега се оказва, че сме имали бол и сме го изнасяли. Чакайте бре, хора. Това да не е вица за компютрите и компотите за Япония в НОВ, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ вариант ? И да не скучаем в дългите зимни нощи, Теменужка ни го разказва за довиждане ?
15
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 10 месеца
Това за мандрите е добра идея. То в последните години се нароиха много седераски мандри бълващи фалшиво сирене и кашкавал та не е лошо да започнат да се обират. А, дневните ги получавам в евро.
14
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 10 месеца
От коментарът ви се разнася остра неприятна миризма от стомашно преработена храна на боб с зеле.Да не сте се испуснал ?.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неможе да бъде !. Как така ?. Нали според сороските имаме ток в излишък и няма какво да го правиме.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дойдоха няколко студени дни и взеха да говорят за Белене. Какво ще се прави пролетта, когато нуждата е над 50% надолу кой ще я изкупува, кой ще плаща за резерва... то ми е ясно де. В жяла западна европа, руско говорящите републики отоплението и готвенето е на газ, но тамцените са в пъти по ниски. Вместо дискусията да се измести върху въпроса защо плащаме толкова скъпа газ и нямаме алтернативи на доставки.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малко онфо от уикипедия,за феновете на атомната енергия https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0
10
6
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 10 месеца
Като те кефи,построй си у вас.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 10
Брей и кой е тоя цял свят? Да ни обясниш, ако обичаш ? В света има 476 реактора. Никой не се отказал даже строят.
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Целия свят се чуди как да се отърве от атомната енергетика

Колко неразбрали и зомбирани има на този свят ,Боже!
7
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 10 месеца
До Анонимен 8

Белене затова не е построено,та като зимата е по-студена,да почука на вратата режим на тока.
6
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Целия свят се чуди как да се отърве от атомната енергетика,само българите атом не ги лови,искат още даже.