Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?

Възможно ли е след изборите новият парламент да не може да състави правителство?
25 яну 2017 12:20,
150
Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Много е вероятно след изборите на 26-ти март новия парламент да се окаже в една ситуация, в която да не може да състави правителство. Такова съмнение сподели пред Bulgaria ON AIR социологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд".

Социологическите проучвания показват, че към момента двете големи партии - ГЕРБ и БСП, имат много малка разлика.

Още по темата

"Това стопяване на разликата се дължи до голяма степен на победата на Румен Радев на президентските избори. Това даде един много силен тласък на социалистите да стигнат едни нива, които са много близки до ГЕРБ", коментира Ганев.

Той побърза да уточни, че това е временен резултат на електоралните нагласи и ако тенденцията за стопяване на разликата продължи, тогава и прогнозите ще бъдат по-точни.

"Към този момент като че ли изглежда, че пет партии ще влязат в парпалента. Това са ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новият проект на Марешки "Воля", продължи Ганев.

Под чертата с 3,7% от потенциално гласуващите остава Реформаторският блок, следван от ДСБ с 1,2%, АБВ с 1%, "Да, България с 0,7% и "Движение 21" под 0,5%.

Потенциалните коалиции между АБВ и "Движение 21", както и между ДСБ и "Да, България", ще променят процентите, отбеляза социологът.

Що се отнася до съставянето на правителството след предсрочните избори и евентуалните партньори, които ще търсят от ГЕРБ, Ганев поясни: "Този трети партньор може да бъде Марешки или той да се окаже в една много интересна ситуация, в която от него ще зависи и той ще има ключова роля в следващото управление. Забележете - в последните няколко седмици самият Борисов започна да говори за кабинет на малцинството. Това не е случайно - той добре си дава сметка, че парламентарната конфигурация ще бъде такава, че може да се наложи да се търси подкрепа от трети субекти при една евентуална коалиция между ГЕРБ и патриотите".

А относно новите десни проекти и тяхното бъдеще в управлението, коментира: "Проблемът при Христо Иванов и при неговата партия, която действително тръгна с много сериозно припознаване от тази либерална общност, е че в неговите послания той говори само на тази общност. Ако не започнат интеграционни действия между ДСБ и новия проект на Радан Кънев - "Нова република", и Христо Иванов, ми се струва, че можем да осъмнем след 26-ти март в една ситуация, подобна на 2013 година, когато ДСБ, СДС и ДБГ останаха под парламентарната бариера и то с близки стойности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, БСП са престъпна шайка, но с повече от един главатар. Даже вече се разпиляха и на няколко шайки. БСП, АБВ, ВГЗ и какво ли още не. Единствената партия с естествено намаляващ, поради отмиране, електорат.
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
моля ви коментирайте темата с куфарчетата с милионите които са си подмятали Гриша ганчев, Александър Сталийски и Делян Пеевски и са връчени на Бойко Борисов. Говорим за суми над 300 милиона.Коментирайте и запасите на Мирослав найденов че Цацарав "ти го назначи", или как трябав да се кара на Плевневлиев.За тефтерчето на Златанов коментирайте, което изчезна мистериозно.за това че И.Ф. е повееч от Ц.Ц. е повееч от Б.Б.
62
10
 
24
 
! Отговори
г преди 7 години
А каква е алтернативата ако не са БСП?Марешки и Разбойко !Или ДПС И ГЕРБ.Хайде да помислим пак . Добри лоши БСП се доказаха като партия .Партия ,не престъпна шайка с един главатар .Аман от Догановци ,Воленовци ,Бойковци и тн .
61
0
 
20
 
! Отговори
Оле преди 7 години
Стига с тия мутри , няма ли свестни хора? Аме ние свестните ги оплюваме , затова такива нагляри и простаци напират към властта.Лъжат , мажат без срам. Кой им вярва все още?
60
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП пък на какво се надяват... Хората гласуваха за Радев, за да покажат на РазБойко, че му свършва времето. Това изобщо не означава, че на парламентарните избори ще гласуват за БСП. Даже Корнелия го знае, ама облъчва бабичките, че ще потекат реки мед и масло.
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави няма да прави партия - не че не му се иска, но е твъред болен, той вече едвам ходи, дори в шоуто го дават направо седнал. И на концерта бе седнал.
58
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В аптеките на Марешки се раздават безплатни пресервативи на комунисти, с цел да не се развъждат.
57
0
 
8
 
! Отговори
давид виденов преди 7 години
престанете с това за партия на Слави ако ако не изцапахте ли вече гащите
56
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
аз повече в аптека на марешки не стьпвам преди изборите увеличи цената налекарствата и раздаваше разни листовки за избори и референдуми т=е= полит деиност в тьрг обект персональт му е от пенсионирани хора които работят бавно
55
2
 
25
 
! Отговори
БАСТА преди 7 години
СТИГА ВЕЧЕ МУТРИ В ПОЛИТИКАТА! СЪД И ЗАТВОР ЗА ТИКВАТА, ЗМАгаРЕШКИ ЦЕЦО ГЕСТАПОТО И Т.П. ГАД.
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Алексей Петров имаха общ бизнес дълги години, на А.П. се размечта за мястото на Цветанов и го секнаха. Изкараха го най-големият престъпник но в според класацията на САщ той дори не е в десетката а играчи като Черепа да ремеч не ги докосват.
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо никой не коментира последните изказвания на Цветат василев - Гриша ганемв носил на Борисов куфарче със 137 милион,Алексъндър Стайлийски му носил куфарче със 220 милиона, делян пеевски и той носил някакви куфарчета . Тези куфарчета като бонбонки са ги подмятали.
52
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е да се говори че не е знаел какво ще му остави Орешарски - а толкова бързаше да го смени и му устройваше платени протести. Всички протестаджии се уредиха при Борисов. Мноог инетересно защо никой от Протестна мрежа не протестира нито веднъж за 7-те години управление на Борисов? Защото саПроститураща мрежа.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма такъв фактор, това като процентите на Цуца, няма да влезе в парламента, само си чешат езиците напразно
50
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре! Народът тъкмо ще има две групи от мутри в парламента - към тези на Б.Б. ще се присъединят и мутрите на В.М.Веселието ще е пълно ако в НС влезнат и двете турски партии - ДПС и ДОСТ!
49
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов е на ниво детсак градина. Бил е кмет, главен секретар, депутат - знаел е как стоят нещата можел е да избере да не става премиер. но да се оправдава - ама те ми заложиха капани.... защо костов не се оправадаваше с капаните заложени му от Виденов? защо виденов не се оправдаваше с капаните заложени му от Луканов? създаваш собствен бюджет - край. От този момент ти си носиш отговорноста. А Борисов вееч има 7 собствени бюджета.
48
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
герб и бсп са двете стран на една и съща монета и едните и другите ги видяхме те са като сиамски близнаци популизма е в кръвта им след като ги изберем забравят за обещанията си и започват това което най добре правят да крадат изобщо не ги интерисува съдбата на собственият си народ и така ще бъде до безкрай докато не се събудим и да сложим край на лъжепатриотите но това събуждане не вярвам да е скоро имам чувството че свикнахме да ни лъжат и всеки се спасява както може
47
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кои са тези неизгодин сделки? Ако става дума за Аец белене, ако Борисов не бе спрял сделката днес нямаше да има лихви. Още тогаав го предупреждавахме, че така или иначе ще трябав да плаща - по -добер да я плати веднага, той не -та не. А сега се бие по гърдите, че Путин му влиза в положението. междувременно лихвите се натрупаха. Със самолетите - същата работа. Убждавахем го да не ги пращав полша, сега като го засъди Русия - промени си мнението.
46
2
 
25
 
! Отговори
охобохо преди 7 години
БОЦИ ВИ "ОПРАВИ" С 16 00000000000000000000000000000
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно са алтернативни факти, це ЦСКА и Локо СФ имаха еднакви дългове, но Красен Кралев даде базите на новото ЦСКА, а на Локо не му дадоха базите? или че ЦСКА тръгна от от В група, и после направо влетя в А група, без да минава през Б, а Локо почна от А окръжна? защото Борисов не се е месил в дейността на ЦСКА и Левски?