Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!

Патриотите звучали социално, ГЕРБ с нотка популизъм
6 фев 2017 10:20,
146
Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!
Снимка: архив Булфото

Популизмът и социалната тематика са на мода и това се забелязва в предизборната реторика на политическите партии. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов, който заедно с колегата си Страхил Делийски, направи кратък предизборен прочит на политическата картина у нас.

"Всички по терена говорят по социал-националистически", отбеляза Симеонов. Нотка на популизъм се прокрадва във възгледите на ГЕРБ, а патриотите пък звучали все по-социално.

Още по темата

Не винаги обаче: "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Той балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

Неговата прогноза за предстоящите избори е, че Обединените патриоти ще запазят цялостта си за вота, но след него е възможно да "сложат катран в кацата с мед". "Тук е въпрос на политическа мъдрост и зрялост да запазят те единството си", отбеляза той.

Страхил Делийски пък изрази тезата, че с предстоящите избори от ГЕРБ се озовават в нова за тях ситуация - след първа загуба на национални избори и след втори непълен управленски мандат.

"Това неминуемо ще удари по авторитета на партията и на Борисов", поясни Делийски.

Според него обещанията на основните играчи на политическата сцена не предполагат смяна в системата, а предлагат на избирателя сделка танто за танто: "Големите партии, усещайки, че губят подкрепата сред избирателите, се опитват да върнат тази подкрепа на равнището на конкретното материално предложение - "дайте ни на нас, за да ви дадем на вас".

"Двете партии като че ли влизат в тази кампания със следното предложение: Ние трябва да управляваме, за да не дойдат другите на власт. Ние трябва да управляваме, за да не управляват нашите противници. Властовата формула, чрез която ГЕРБ реализира това предложение е някак си по-ясна, по-видима. За БСП в тази конфигурация остава офертата на ДПС, което е своебразен политически страстоубиец за избирателите", коментира още Делийски.

А според Първан Симеонов новата посока на БСП показва, че лидерът на Столетницата Корнелия Нинова е амбициозна до хазартност и оттук нататък предстои една метаморфоза на партията, която ще бъде наблюдавана с интерес. По-интересни обаче ще бъдат действията на БСП след изборите, допълни от своя страна Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КПСС, БКП, ... вечна дружбанищо не се е променило другари, караме по старому
91
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
абе никви мигачи, сичките са амбриажи
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разочаровам съм, че на този исторически конгрес не се даде поръчение на младежите в партията да обменят ДНК и дадат пример на всички в държавата за плодене
89
2
 
10
 
! Отговори
сдс преди 7 години
Някога Нинова беше в ръководството на СДС. Как успя така успешно да се боядиса и то до толкова , че да стане лидер на БПС? Може пък да стане коалиция БСП със СДС.
88
5
 
2
 
! Отговори
двойна мъкаа преди 7 години
а аз страдам и за роско и за боско
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новините за БСП и ДПС си приличат с това, че имат антибългаска насоченост
86
8
 
4
 
! Отговори
мъка... преди 7 години
Липсват ми новини за Роската, за какво зове сега?Интересно ми е какво ще РАБОТИ, след като спря да ръси простотии?
85
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесвам Нинова , без да съм симпатизант на БСП . Всичко ,което казва за ГЕРБ и тяхното коалиционно управление е самата истина .Така, че ще дам шанс на нея и на нейната партия на изборите .НА Всички други "маймуни "на клона ,вече са ми известни номерата.Бяха във властта и чак сега се сетиха ,че хората са бедни. Успех ,г-жо Нинова !
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛУШАИТЕ 98РАБОТЕТЕ И СЕ УЧЕТЕ, ОТ ЗАПАДА. От личен опит.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО 98
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е й , КОСПИРАТОРКАТА ОТ МОСКВА. ОТ 1913 ГОДИНА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ С ПОДКОПАВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА, ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ, ПРОПАГАНДА НЕСПИРАТ.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЧНА СЕ,.ЛЕВА РЪКА ДЕСЕН ДЖОБ
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да вземем за пример капитан петко войвода
79
2
 
5
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 83Ти реви за секта ГРОБ !!!
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да видим колко време ще стои тук коментар 93 и дали ще го изтрият?Щото иначе трият усърдно критичните изказвания по адрес на един друг етнос, дори когато в текста няма нито една обидна или неприлична дума!
77
3
 
4
 
! Отговори
HAHAHA преди 7 години
До КККhttps://facebook/MareshkiVeselin/videos/578559092348133/Изгледай цялото видео. Просто тая надежда той да промени нещо. Кои иначе други остават, Герб или БСП в коалиция с Реформаторите или Патриотичният фронт и ДПС. Нагледал съм се достатъчно на тия схеми 30 години. Точно както каза Джадая по-долу на гола кукичка кълват 30 години вече!
76
1
 
1
 
! Отговори
ккк преди 7 години
До HAHAHAкато не подкрепяш никой, що ползваш атакиските опорки ? ... напиши нещо с твоята глава
75
3
 
7
 
! Отговори
ккк преди 7 години
До БСПнема лошо да са такива, но си останаха и крадци като дедите им ...
74
4
 
8
 
! Отговори
ККК преди 7 години
До HAHAHAМарешки прелага решения ? не съм чул за нито едно ... хахахаха, е има още какво да работи зада стане *** като волен ил като барека.
73
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
А тази на снимката среден пръст ли показва ?