Докладът "Герджиков": Може да загубим пари от Европа

Открити са нарушения и в обществените поръчки за тунела-убиец на "Хемус"
20 фев 2017 13:00,
67
Докладът "Герджиков": Може да загубим пари от Европа
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Нарушения в някои обществени поръчки на предишното правителство могат да доведат до спиране на пари от Европейския съюз. Такива изводи се съдържат в обобщения доклад от ревизията, която служебният кабинет на Огнян Герджиков направи в министерствата.

Едно от проблемните министерства се оказва земеделското. Там са открити проблеми при обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските районен 2007 – 2013 г.

Още по темата

Според информацията от земеделското министерство неизпълнението на този ангажимент ще доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия, се казва в доклада.

Другото министерство, заради което може да ни бъдат спрени пари от Европа, е МВР. Там е открито забавено провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

За изразходване на средствата по тези фондове се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки с обща стойност над 178 млн. лева без ДДС. Процесите по откриването на поръчките е забавен, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства, пише в доклада.

"В тази връзка съществува и риск от образуване на наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство", допълват проверяващите.

Фаворизиране на кандидати, липса на конкуренция, технически пропуски, забавяне... Това са част от откритите пропуски, които съдържа докладът.

Както и премиерът Герджиков обяви в петък докладът съдържа нарушения по обществените поръчки в Агенция "Пътна инфраструктура". Те са свързани с поставяне на условия,  които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки.

Става дума за поддържане на участък от "Хемус", включително и на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан".

Именно един от тях, "Ечемишка" се прочу трагично преди седмици с това, че част от осветлението в него падна и уби жена в преминаващ автомобил.

Фаворизиране се открива и при обществената поръчка за поддържане на тунел "Траянова врата" по магистрала "Тракия".

В Министерство на икономиката е открито залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации. В Агенцията по заетостта например са намерени нарушения при обществена поръчка за поддръжка и ремонт на служебните автомобили.

В здравното министерство проблемни се оказват обществени поръчки за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и центровете по трансфузионна хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

Военното министерство бе посочено още миналата седмица като фаворит по открити нарушения. Намерените пропуски дори бяха изпратени на прокуратурата.

В доклада се говори за забавено стартиране на множество обществени поръчки поради многократно коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги.

В Агенцията по вписванията е открито нарушение в обществена поръчка за разширяване на масивите за данни на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС.

В екоминистерството е открито забавяне на обществени поръчки поради обжалване. Поради същата причина в доклада е попаднала и поръчката на АПИ за изграждане на системата за тол таксите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
17
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
До Анонимен12Който плаща,той поръчва музиката.Не може да искаш пари от Брюксел,а да отваряш задни бузи на Русия.
15
2
 
21
 
! Отговори
Прост народ преди 7 години
Никой не разбра, че най-сигурния начин да загубим пари от ЕС е сами да кажем, че ще ги загубим.И това при всяка смяна. Полит цели на наш гръб.Ае вече да сме нация, която си отстоява интересите без значение кой, кой е.
14
3
 
8
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
До Анонимен9Айде # 9, бегай от тук.Отивай да учиш Кирилицата.
13
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджик, колко пари взе от ***?
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mr.STARBUCKSБСП ще намерят вратичка към кражбите. Нали за това е цялата борба? Герб не бяха по-различни.Кражбата на политиците е щафета която се предава от правителство на правителство независимо под кой партиен чадър се намират,Пари ще бъдат спряни не защото ще бъдат крадени от БСП, а защото БСП дърпа конците към русия. ГЕРБ са не по малки крадци, но служат на тези които дават пари.
11
15
 
14
 
! Отговори
от коневръза преди 7 години
До Анонимен 1По-полека,герберастче,да не се сецнеш от напъване!След един месец сам ще си отиде!
10
4
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тоя жълт лакей така е нагласил нещата,че доклад има,но виновни нЕма нали знаете,че "гарван гаравну око не вади".
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pristak nr 3 sa koi komunisti govori6 sa tia ot gerb li baschta ti i maika ti ot bkp li sa ot prostazi nama otarvane v bg bravo na gerdjikov neka raskrie vs dalaveri na pavlova i dr gerb komunjagi predi baschti djadovzi kivkovisti sega dezata im zazeva kak e partiina sekretarka posle gerb mene ne me prieha da sledvam saradi dado mi predpriema4 e bil bog da go ptosti dragoi4eva v datvora go e nabutala ta takiva dopoli deto pischat sa komunistite da pischat sa gerb partiizite ohrani na jivkov
8
3
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Станишев, на края на тройната коалиция, прокара закон, да не се търси отговорност на никой, за това, какво е правил по време на служба, даже и престъпления уж неволно, да е правил.Бойко защо не отмени този закон, а още си действа? Гласуван тихомълком и от ляво, и от дясно, и от Атака и от ДПС? Всичко си е пак прах в очите на хората.Тази сутрин го гледах по канал 3. Чистито! вече сме мишена за Русия, с трайно разположени войски, авиация и флотилия.Нямаше топки, да се опъне на Нато , и сега ......
7
5
 
13
 
! Отговори
naco преди 7 години
По-добре да ги ЗАГУБИМ,отколкото да ги ОТКРАДНЕМ!?
6
18
 
19
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Герджоков !Пари не "може", а ЩЕ бъдат спрени,само при едно положение.Ако БСП дойде на власт.Хората от Брюксел добре знаят , че играта "Бързи Смели Сръчни" , добре е усвоена от БСП.
5
9
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А министърките до една ревнаха, че Герджиков е некомпетентен, с което си вкараха автогол.Ревизиите са правени от надзираващите органи в министерствата. А кой ги назначи, или кога лъжеха? Когато Борисов назначи министри, и те -свои екипи, които, спноред тях , излиза, че сега са некадърни, да разследват, вътре в министерствата, или Герджиков лъже? Аз мисля, че най-фрапиращите неща са спестени умишлено даже, за да не се дразни публиката.
4
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги, когато БСП дойде на власт губим пари от Европа.
3
22
 
28
 
! Отговори
МуаГоапе преди 7 години
Нормално, всеки път е такаДойдат ли комунизите, парите от европа им ги спиратникой не обича крадливи комунизи
2
19
 
25
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 7 години
Дълго ще изплащаме "наследството" на Борисов
1
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка Герджик! НДСевейски търтей!