Ревизия или реваншизъм? Какво откриха министрите в министерствата?

Най-много пробойни при обществените поръчки има в МО
Обновена: 17 фев 2017 12:17 | 17 фев 2017 09:06, Веселина Йорданова
126

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Данни за измама и други сериозни нарушения са открити при 9 обществени поръчки на Министерството на отбраната и те са предадени на Военната прокуратура. Това обяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който представи резултатите от проверките на министерствата.

При встъпването си в длъжност той възложи тази задача на министрите си със срок от две седмици. Акцентът на проверките бе върху обществените поръчки.

Още по темата

Герджиков напомни, че такава беше заръката и на експремиера Борисов, и настояването на президента Радев при назначаването на служебния кабинет.

За миналата година МО е обявило 113 процедури, от които са били прекратени 31. Нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове са установени при 45 от общо 82 проведени обществени поръчки. Те са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още във вторник служебният военен министър Стефан Янев даде да се разбере, че при проверката на обществените поръчки във ведомството са открити "недобри практики". Предшественикът му Николай Ненчев обаче изрази съмнения, че проверката е задълбочена и видя политическа атака в направените изводи.

Като изреди девет министерства, при които има административни и технически пропуски без последици, Герджиков посочи, че в немалко от техническите задания на други са включвани условия и изисквания, които дават необосновано предимство на кандидати. Като пример за това той даде процедури на Пътната агенция за поддържане на участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министерството на икономиката пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации, имало и промяна на критериите за подбор след отваряне на офертите.

При липса на конкуренция пък е проведена обществена поръчка за уеб базирана система в Агенцията за малки и средни предприятия.

Заради забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки има риск да ни спрат и европари - в МЗХ по Програмата за развитие на селските райони и в МВР.

В здравното министерство забавяне има при процедури за застраховане на санитарни автомобили и за охрана.

Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения, по данни на Министерството на финансите.

Сигналите за нарушенията са изпратени до компетентните институции, а докладът ще бъде публикуван в понеделник в пълния му вид. В него има и препоръки от Главния инспекторат за преодоляване на проблемите.

Служебният премиер заяви, че за 14 дни не може да се направи пространен анализ и той ще продължи, но без това да е акцентът в работата на министрите. Като приоритет Герджиков отново посочи оситуряване на честни и свободни избори и подготовката на председателството на България на ЕС.

Премиерът е поставил и категорично изискване – всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по правилата на закона и проследени от инспекторатите и одитните органи в министерствата.

По темата за рокадите в областните управи Герджиков заяви, че те са направени изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет. "Не са изпращани писма, адресирани до конкретни личности", уточни той. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, както и решенията по този въпрос.

Според него политическата коректност изисквала губернаторите да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление, а МС да реши кои от тях да останат на постовете си.

Конкретно той посочи, че единствено областният управител на Перник е поискал отпуск по време на провеждане на изборите. Тази причина - включване в партийни листи за вота, обаче бе посочена за освобождаването на 7 губернатори в сряда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Много съм озадъчен,че в Министерството на енергетиката няма далавери,тъй като Велери Симеонов говореше за много далавери...
86
2
 
12
 
! Отговори
Хмм... преди 7 години
Абе защо така, когато хванат някои от нашите политици в крачка, те веднага започват да реват, като телета в железница, че ги преследвали политически...? А четвърт век вече няма, нито един осъден политик или държавник у нас (или поне аз не се сещам)!
85
2
 
12
 
! Отговори
посетител преди 7 години
Всички са маскари. НАРОДЕН СЪД ЗА ВСИЧКИ за последните 25год Малко обесени политици от народа... малко разстреляни ... ГАРАНТИРАМ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ ДО 1-2 години
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В МОН всичко е цветя и рози ......
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво стана с онези 16 милиарда? Тази тема май е табу за всички правителства.
82
13
 
5
 
! Отговори
найден преди 7 години
Абе , Герджиков я стига увъртания ами на фирми на доган и червените ли да се дават поръчките - нарочно да саботират и оплескат нещата !
81
8
 
7
 
! Отговори
Ало-о-о преди 7 години
До Тиквоний Крадливи И ти от къде знаеш че цар Тиквоний станал милиардер бе гнусен. Такива като теб Цацаров трябва да ги привиква да кажат от къде имат такива "сведения" А ти *** да знаеш от Хърсев , че в България няма нито един милиардер. Затова икономиката ни е толкова слаба.
80
10
 
10
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Ревизьоро Герджик ще се издъни яко , защота няма да се открият големи далавери. Ако върне до Орешарски , тогава ситоацията може да бъде друга. Но и това не е сигурно. Дали корупцията и далаверите по високите етажи не са само в главите на социалистите да се догопат до властта.
79
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаиде да се видят сега обслужващите фирми на мафиотската структура герб и да видиме колко милиарда са откраднали от европроектите и от къде ли не Боико и Цветанов трябва да се окачат на жълтите павета на бесилото,колко злини направиха за там са.
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите ги нема и така и инак,действайте,новото разяснение за заглавие на материала,като хвърчащи мигранти литнали и се кютнали нейде.
77
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,Росен Плевнелиев им даде два месеца да покрият далаверите.Но със сигурност не са успели докрай.Интересно,дали тези ще успеят за краткото време,което имат да ги разобличат.А като знаем и какъв гл.прокурор си имаме е доста съмнително.
76
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадливи ГЕРБерска пасмина, ще ви изтрием на 26-ти !!!
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До счетоводител "И това ако е ревизия здраве му кажи. пълна мимикрия.) ПРОВЕРКА галлфон , за ревизий си има оторизирани органи.При проверка (повърхностно) ако цъфнат очевадни неща документите се предават за ревизия.
74
9
 
13
 
! Отговори
Reuters :) преди 7 години
ХеХехеее пълно с евроггейски добри(зависи за кого) практики(аве кажи го кражби) !Ревизия или реваншизъм? - Ами ДА от къде на къде ще правят проверки на БанкяБостан та той е Бог жив на земята да ни огрява и радва всеки ден.Опс - мъ сам той поискал проверяващи алелеее !Голям резил цъфна гроб с червен гъъъз от крадене (и с него краднат).
73
3
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Другари и господа, в нашата община се строят хотели с пари крадени от всички нас.Смело гласувайте за крадците, после работете при подставените им лица.Успех !
72
13
 
15
 
! Отговори
Тиквоний Крадливи преди 7 години
Мили Калинки, естествено, че правителството е близко до БСП. Те спечелиха изборите за Президент. Какво искате да ми кажете, че кака Росица не правеше правителства обслужващи Тиквоний и ГРОБ ли?
71
21
 
16
 
! Отговори
Iwan преди 7 години
След целия шум - нищо особено. Ама оная мишка Герджиков нали трябва да служи вярно на червените "спасители".
70
7
 
9
 
! Отговори
счетоводител преди 7 години
И това ако е ревизия здраве му кажи. пълна мимикрия.
69
6
 
9
 
! Отговори
Дзъ преди 7 години
нищо ново - новина няма, няма и изненадани че има злоупотреби...от години схемата е тази с разликата, че в първия мандат на герб имаше шанс да се спечели 50 на 50 случайно, във втория - такъв шанс не съществуваше дори за публични покани за по 20-30 хиляди....това е...комисионни до глезените и после се чудете що тоя и оня път пропада...ми радвайте се че поне има асфалт за година две....и вината е в корумпираните с кацата с меда
68
13
 
21
 
! Отговори
Тиквоний Крадливи преди 7 години
ГЕРБ троловете сега ще се опитат да ни докажат, че Боко не е крал и няма нито една крадлива Калинка в държавната администрация. Към тях имам само един въпрос: Как цар Тиква стана милиардер? Спестявал е от закуски? Или си е събирал пожарникарската заплатка? Отговорете ми и ще гласувам за ГЕРБ!