Костов съветва: Вън от борда и в еврозоната!

Според икономисти обаче еврото ще ни превърне във втора Гърция
Обновена: 28 фев 2017 14:05 | 28 фев 2017 11:00, Вера К. Александрова
241
Костов съветва: Вън от борда и в еврозоната!
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов смята, че България трябва да излезе от валутния борд, който може естествено да прелее в членство на България в еврозоната.

Но дори и да не се обърне към еврото, страната трябва да скъса с валутния борд, категоричен е някогашният министър-председател.

Според него паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика.

Още по темата

"При гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата", каза още Костов, цитиран от БНР.

Според него БНБ трябва да може да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране.

"Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", коментира още той.

Костов смята, че валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото.

"Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да имитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка", каза експремиерът.

Според някои анализи обаче, ако влезе в еврозоната, България може да последва съдбата на Гърция.

Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов смята, че голяма част от проблемите, свързани със задлъжнялостта на отделните държави членки, може да се обясни с приемането на еврото.

"Икономиките работят с различна ефективност, имат различна структура и различна способност да създават добавена стойност. Когато една икономика не действа толкова ефективно, колкото действа германската например, тогава вътре в нея се натрупват дисбаланси", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Хитов трупането на дългове се превръща в единствения вариант за поддържане на баланс от южните държави.

Той смята, че българската икономика е много по-ниско ефективна от гледна точка на функциониране спрямо ядрото на еврозоната.

"Това означава, че дисбалансите в икономиката на страната непрекъсното ще се разширяват, ако България не разполага с механизъм, с който да ги тушира. По този начин България рано или късно ще стигне до ситуацията на Гърция", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
да ни каже преди 1 година
нещо за това как приватизираше България
164
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Не трябва да се дава думата на един от главните разсипници на България.Никога вече комунисти на власт!Долуууууууууууууууу!
163
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоя олигофрeн да ни
съветва? Докато не бъдат
обесени двама-трима от тези
измислени политици няма да
се освестят.
162
2
 
0
 
! Отговори
До 189 (Маке) преди 1 година
Прав си, не го заслужаваме, ама щом толкова го харесваш ще ти го дадем безвъзмездно да ви управлява измислената държавичка. Ама като гледам дори и без негова помощ на какво икономическо ниво сте, не се учудвам че го харесваш.
161
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май на другаря антикомунист Костов, женен за партийната секретарка от БКП Елена Костова, всичките му пари са във валута, а всички кредити в левове и иска още една хиперинфлация и фалити на банки, че да върже семейния бюджет.

Аз лично на такова БНБ, което проспа фалита на КТБ и приемаше фалшив доклад след фалшив доклад нямам никакво доверие да провежда каквато и да е парична политика.
160
0
 
12
 
! Отговори
God преди 1 година
Бордът е именно за правителства като нашите, които ако могат да печатат свободно пари, ще ни фалират с удоволствие. Той беше планиран като мярката, която да се прилага до влизането ни в еврозоната. Тя е пак един вид валутен борд, защото ЕЦБ няма да ни разреши да печатаме евро. Уйчо Ваньо явно иска да си избие загубите от КТБ като падне борда и се девалвира лева. Навремето така някои "другари" направиха доста пари, когато БНБ пусна печатницата на пълни обороти. Кредитните милионери и те намазаха
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като си помисля,че ако Горбачов нямаше такива идеалистически планове то процесите през 80 те щяха да напомнят тия през 50 те.Лек трус и продъжаваме напред.Кому бе нужна приватизацията начената още от Живков и Луканов по нареждане от.Москва .За шепа елит .Дано в Америка стане соц революция и Тръмп да стане първия секретар на новата ком партия. Трябва ни нов Димитров,а не Костов.
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванка ти нали одавна стана милионер.
Какво се хабиш и се тормозиш.
Да му мислат тези обикновенните с малките заплати,и пенсионерите
с европейски заплати от 150 ЛЕВА.
157
1
 
1
 
! Отговори
ф преди 1 година
Ами то ако падне зоната така или иначе борда пада . Впрочем всичко пада както през 89 г.Процесите не ви ли напомнят точно 80 те с целия хаос в държавата,когато Горбачов сложи всичко на пазарни начала и уби нашата икономика за 2-3 годинки като й взе субсидиите в земеделието и промишлеността. Ста на практика същото с плана Юнкер.Големи фанфари ,а накрая ще ни обвиняват в нещо си около еврофондовете и ядец.
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неговия човек Нинова се гласи за властта и тоя се разшава, работата върви към масов обир и грабеж
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расипаха държавата .Сега само заеми и еврофондове.
След това ще чакаме доларите да започнат да растат по
дърветата.
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре борда даже идеален щото иначе Руските привърженици много харчат > и то харчат невъзращаемо
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов е Български Сорос.......
152
4
 
1
 
! Отговори
Живков преди 1 година
Горбачов провали соц лагера .С неговото преустроство нацвъка сумати хаос по предприятия и в селата.После американците прости си изкупиха изтока. На янките кво да им се сърдиш ,ама на тоя как да не му се сърдиш .И всичко в името на Ленин .Като др Ленин ......Е ето ти ленинизъм -анархия до абсурд.Сталимизма спаси Русия и даде на изтока достоен живот.
151
9
 
2
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Бугарите не засложавате таков умен човек како Костов , за вас само Борисов да ве закара на дъното, как му викате - Винету
150
2
 
3
 
! Отговори
Живков преди 1 година
Горбачов провали соц лагера .С неговото преустроство нацвъка сумати хаос по предприятия и в селата.После американците прости си изкупиха изтока. На янките кво да им се сърдиш ,ама на тоя как да не му се сърдиш .И всичко в името на Ленин .Като др Ленин ......Е ето ти ленинизъм -анархия до збсурд.Сталимизмаспаси Русия и даде на изтика достоен живот.
149
3
 
3
 
! Отговори
Реджеб преди 1 година
Да падне ва, и едно евро да стане 5-6 лева какъвто е реалния курс,а не тва изкуствено 1.9558
148
2
 
9
 
! Отговори
абе Костов преди 1 година
И ако еврозоната падне ?Всички помним кой спечели от приватизацията .Не и народа . Не всчки са били премиери и са милиардери в долари и евро ,Костов .А тръгна от Ленин и Сталин и ти .Ама не си виновен ти,а Горбачов ,че декомунизира СИВ .....Ако не беше допуснал тази грешка такива като тебе още щяха да са си комунисти в университета.
147
5
 
13
 
! Отговори
божо преди 1 година
До Един българин
Да, но Жан Виденов не е виновен. Прецакаха го едни хора с куфарчета от световната банка. Идват и му дават списък с предприятия, които да приватизира. Жан им казал:"Абсурд! Не мога да приватизирам работещи предприятия!" И тогава те...................на ви инфлация!Познайте кой още е бил във въпросната делегация от световната банка- голямата демократка Кристалинка!
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колата одавна е обърната,знае се от кои.
Сега пътища много.