Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро

Родната политика търси зрелище - 60% искат сблъсък Нинова-Борисов
Обновена: 11 мар 2017 14:58 | 10 мар 2017 20:30,
111
Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро
Снимка: Архив, Reuters

66% от българите не възприемат сценариите за "Европа на повече скорости" и не искат обособяването на център и периферия в Съюза. Само 24% смятат, че по-богатите и по-бедните страни в ЕС трябва да се развиват отделно едни от други.

В същото време обаче 72% смятат, че е по-добре България да не бърза с влизането в еврозоната. Това показват данните от експресния сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна, финансиран със собствени средства.

Още по темата

Инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни. Въпреки това само 25% смятат, че трябва да влезем в Еврозоната и да се въведе еврото.

Общото мнение на българските политици също е, че развитието на Европа на две и повече скорости е неприемлив вариант за България. Президентът Румен Радев заяви в Брюксел ясната позиция на страната ни против формирането на център и периферия и каза, че ЕС се е трансформирал от съюз на принципи и ценности в съюз на сметки и пазарлък.

Според проучването на "Галъп нтернешънъл" продължава и следизборната положителна инерция в оценките за работата на президента Радев. 68% от запитаните оценяват по-скоро положително първия месец от мандата на президента и само 18% му дават отрицателна оценка.

В сондажа се проследяват и нагласите на респондентите за несъстоялия се дебат между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова. Дни наред двамата спориха дали да проведат дебат на четири очи или с екипите си, но така и не се разбраха. Нинова искаше лидерски дебат, а Борисов - дебат с експертни екипи и да бъдат представени евентуалните министри при сформирането на бъдещ кабинет.

Оказва се, че повечето хора предпочитат лидерския сблъсък и 60% биха искали да чуят позициите на Нинова и Борисов. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и "мажоритарност" у нас.

Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски сблъсък, е този на ГЕРБ, който подкрепя идеята за дебат с екипите.

37% от хората обаче изобщо не са чули за полемиките дали ще има дебат и какъв да бъде неговият формат.

В проучването е проверено и отношението на хората към престъпността и разкриваемостта на деянията. Обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред. Така 58% от респондентите искат по-бързи наказания за престъпниците, а 38% смятат, че най-важна е реформата в съдебната система и МВР.

-----------------------------------------

Експресният телефонен сондаж е проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна. Проведен е от "Галъп интернешънъл", със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно това казах и аз. Пропагандиращите излизане от ЕС ходят на запад , Станишев работи в ЕС, децата на Нинова с в САЩ, фирмите на БСП теглят еврофондове. Обаче ни обесняват упорито, как е МНОГО гадно там?!?Пазате се хора втори път няма кой да ни извади от желязната завеса. Мислете добре за децата си, имате кантар в главата мерете добре 1994 и сега. После ще е късно.
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бат ви бойко нали се пише голям отворенгяс. Да излезе сега срешу оная бясната от БСП, да се прави на отворен, а? Не ще. Щото оная ако не си е пила хапчетата и ще го изяде с парцалите...
54
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 71 преди 7 години
Мисля, че на теб така ти се иска. Аз гледам да оставям емоциите на страна, предпочитам цифри и хладен ум. Ако Русия можеше без ЕС, особено при сегашната атмосфера, щеше да му е дръпнала шалтера. Но не е. Безсмислено е да те убеждавам, ако си предубеден вече. Но ако решиш-провери и ще видиш как стоят нещата ЕС-Русия. Всъщност и ЕС, и Русия, повече или по-малко, имат нужда един от друг. Най-малкото чисто икономически.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЩОМ СТАНИШЕВ "се уреди с пост и забрави за БЪЛГАРИЯ.' Е и къде се уреди да не би в Русия. Даже това руско л...о не иска Русия а драпа на Запад, ние защо да сме по глупави от него.Излезем ли от ЕС празно място не остава руснаците, които и сега са доста тук ще се настанят у нас и тогава ще ви питам кон боб яде ли. Пак мизерия, режими, изходни визи лагери и т.н.
52
1
 
6
 
! Отговори
До До До Анонимен 36 преди 7 години
(много "до"-та станаха):цената се договаря. За да е такава (изгодна според тебе, разбирам), значи такива са силите на руснаците. Всъщност ако се замислиш става въпрос за чист интерес, бизнес интерес. Когато цялата тая безумна пропаганда се остави настрана, нещата могат да бъдат доста нормални и цивилизовани. Но не може да се отрече, че пропагандата не действа - я само погледни отдолу как сме се насъскали един срещу друг. Русофили-русофоби... чудо!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РЕФЕРЕНДУМ "за иализане от ЕС и НАТО."И след това севрна България и Черноморието под руско РОБСТВО, а южна под турско робство. Честито умници. Вие деца и внуци нямате ли като не мислите за себе си.
50
5
 
4
 
! Отговори
ЩОМ СТАНИШЕВ преди 7 години
се уреди с пост и забрави за БЪЛГАРИЯ. Това е била целта на тия дето ни набутаха там Да се махаме, докато още можем
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен: "Кво имаме след десет години в ЕС ? Беднотия, липса на реална икономика, голям и преголям дълг, поголовна емиграция..гмо храни. Баал съм я тая Юръп! Без нея ще е по-добре."Господ като реши да унищожи някой човек или народ първо го лишава от ум. Тази мисъл ми дойде на ум като прочетох писанието ти.
48
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 7 години
Именно защото оборотът на "Газпром" от Европа расте, не виждам за какво затваряне на кранче говориш. По-скоро руснаците трябва да са доволни, че това си е добър приход в сигурна валута. И да се знае: Русия е третият най-голям търговски партньор на ЕС. А ЕС е най-големият такъв за Русия. ЕС е и най-големият инвеститор в Русия. Официална статстика.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те такива като batbulgar пропагандиращи против ЕС са ясни. Говорят алабаници , обаче после няма да хранят децата ни, нито ще ги учат. Пропаднали хора без статут и виждания.Утре ще яде пак картофи и лук, защото до там му стига акъла. Такива хора не трябва да ви влияет те са безперспективни.
46
7
 
6
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 7 години
за иализане от ЕС и НАТО. Като нямаше за Влизане в кошарата, поне да сме демократи като Англия, дето все я даваха за пример най-върлите сини шамани. Хайде да ви видим демикрацията. То май ни имат за неуки овце и смятат да ни водят на заколение
45
1
 
4
 
! Отговори
ТО ВЕРНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ преди 7 години
че където отидем и провала е сигурен
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BatBulgar: "Българите никога не са ИСКАЛИ ЕС И НАТО. ТОВА НЕ БЕШЕ цивилизован избор, а варварски. Европа е варварска, при нас са културата и хората. Западна Европа скоро ще спре да съществува, ама още не го знае :)"Ти с всичкия ли си? Сигурно си в Карлуково или на 4-ти километър.
43
9
 
8
 
! Отговори
Я ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ЕС преди 7 години
Като гледам хитрите англичани навреме се усетиха. Ние ли ще сме пак най-големите балъми. Последните винаги плащат сметката
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените , които не стават за нищо са партиините функциионери и техните деца и внуци. Справка: Кирил Йорданов /БСП/ докарал перлата на България до дъното. Р.Овч /разпродал енергетиката./ Мутри / всички ги знаем окрали милиарди/ и т.н.Сега младите бачкат и учат. Това преди 20 година беше невъзможно !
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от двама млади единия е напуснал българия- от щастиещастливи са соротролчетата - дето не стават за нищо и седят в българия да слугуват на сорос за да не умрат от глад- а пък са злобнииии- като всички некадърници
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54За твое съжаление съм роден в град и то от големите. Но и там беше пълно с дядки с основно образование и промити мозъци за Русия. За радост повечето вече са под земята. Младите живеят добре и щастливо. Сори.
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чехите не приемат евротодобре ли са- добре саама си имаха 20 години един патриот дето им беше и президент и премиери не каза една лоша дума за русия- поканиги и си уреди два реакторае у нас алчни мекотела къде от банкя къде от другаде продават майка българия като за последно- ама как няма да я продават като народа няма мозък в главата та ги прави министри вместо да ги провеси по стълбовете доката станат на чирозитака че народ с топки може и без евро- ако вярва в себе си
38
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички млади и проспериращи искат ЕС. Само разни глуповати хора /пенсионери/ и от хора от селата живеят още в учебници на СССР. 27 год след нас и Украйна неиздържа на кражбите и униженията на братска Русия. Няма какво повече да се каже по темата изток-запад. Едните са в бъдещето другите в миналото.
37
2
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
А помниш ли как излезе от село !?