Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро

Родната политика търси зрелище - 60% искат сблъсък Нинова-Борисов
Обновена: 11 мар 2017 14:58 | 10 мар 2017 20:30,
111
Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро
Снимка: Архив, Reuters

66% от българите не възприемат сценариите за "Европа на повече скорости" и не искат обособяването на център и периферия в Съюза. Само 24% смятат, че по-богатите и по-бедните страни в ЕС трябва да се развиват отделно едни от други.

В същото време обаче 72% смятат, че е по-добре България да не бърза с влизането в еврозоната. Това показват данните от експресния сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна, финансиран със собствени средства.

Още по темата

Инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни. Въпреки това само 25% смятат, че трябва да влезем в Еврозоната и да се въведе еврото.

Общото мнение на българските политици също е, че развитието на Европа на две и повече скорости е неприемлив вариант за България. Президентът Румен Радев заяви в Брюксел ясната позиция на страната ни против формирането на център и периферия и каза, че ЕС се е трансформирал от съюз на принципи и ценности в съюз на сметки и пазарлък.

Според проучването на "Галъп нтернешънъл" продължава и следизборната положителна инерция в оценките за работата на президента Радев. 68% от запитаните оценяват по-скоро положително първия месец от мандата на президента и само 18% му дават отрицателна оценка.

В сондажа се проследяват и нагласите на респондентите за несъстоялия се дебат между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова. Дни наред двамата спориха дали да проведат дебат на четири очи или с екипите си, но така и не се разбраха. Нинова искаше лидерски дебат, а Борисов - дебат с експертни екипи и да бъдат представени евентуалните министри при сформирането на бъдещ кабинет.

Оказва се, че повечето хора предпочитат лидерския сблъсък и 60% биха искали да чуят позициите на Нинова и Борисов. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и "мажоритарност" у нас.

Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски сблъсък, е този на ГЕРБ, който подкрепя идеята за дебат с екипите.

37% от хората обаче изобщо не са чули за полемиките дали ще има дебат и какъв да бъде неговият формат.

В проучването е проверено и отношението на хората към престъпността и разкриваемостта на деянията. Обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред. Така 58% от респондентите искат по-бързи наказания за престъпниците, а 38% смятат, че най-важна е реформата в съдебната система и МВР.

-----------------------------------------

Експресният телефонен сондаж е проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна. Проведен е от "Галъп интернешънъл", със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Това от баба ти с деменцията ли го чу !?
35
11
 
9
 
! Отговори
BatBulgar преди 7 години
Българите никога не са ИСКАЛИ ЕС И НАТО. ТОВА НЕ БЕШЕ цивилизован избор, а варварски. Европа е варварска, при нас са културата и хората. Западна Европа скоро ще спре да съществува, ама още не го знае :)
34
3
 
11
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Някой преди две години писахте, че Ердоган спонсорира терористите в Сърбия за да дестабилизира съседите държава, а после ще вземе с войски за да омиротворява. За да възстановява Османската си идея. Е май позна. Вие и ние си правенето сметката защо сега спонсорира терористите от ДОСТ.
33
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да сверявам ..Като дете живях с режим на тока, краставици по Коледа, кисело зеле във всеки вход, радост за един марципан.След това обещания и джипове с куфари, глад и студ по училищата, нямаме на пари за спорт, далавери и корупция. Времето отдавна в сверило часовника и той показва 40 години назад от циливизования свят. Твоя часовник , не ме вълнува. Искат младите да им е верен часовника.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе , щом и нас приеха в ЕС значи са губещи ! Ние сме все на страната на губещия !!!!
31
13
 
7
 
! Отговори
паметлив преди 7 години
Да напуснем ЕС, но кой ще плати за излизането? БКП-БСП?Нали по тяхно време влязохме.Я си налягайте парцалите. С Русия ще затънем повече.
30
2
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Свети си часовника , тогава се изказвай !
29
4
 
6
 
! Отговори
Ха,ха..ИЗЯВЛЕНИЕ: преди 7 години
"РУСИЯ И ТУРЦИЯ -----СА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА"ДУУУУУУУУУУУУУУЙТЕ , КОМУНЯГИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ....ха,ха,хаааааааааааааНОВИЯ комунистически ПОВИК:ХЕЙ , ТИ ДРУГАРЮ-------"МИСЛИ ЗА ПУТИН---ОБИЧАЙ ЕРДОГАН!"
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не искам никакъв сблъсък и дебат. БСП от както съм дете ги слушам. Много мазни, обесняващи, обещаващи. Обаче после някакви си нищо не става. Писнало ми е вече от техните лозунги. Искам действия, искам нашите деца да живеят в добра и уредена държава свързан с циливизованите държави. Сега нещата потръгват ... се ми е там какво мисли Нинова. Преди 2 години бяха на власт ....Нищо не доказаха...Защо сега ще е различно?
27
3
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Аз предлагам да си внесем малко туркини и да се разреши многоженството за десетина години докато стабилизираме демографския срив. Така хем ще са българи, хем няма да могат да се изнизват из Запада заради произхода си... куул идея А? И най важното - ще eбem вносна стока, качествена ... органик.
26
3
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
Важното е че ние ще си платим бързо заемите!То по-хубаво няма да стане , и с борд и без борд , с ЕС и без ЕС все сме от страната на булката!Така че като е гарга - рошава да е !!!
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички ми се струва, че се отдръпват от тоя Ес , накрая май ще останем само ние в него:)
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен колкото по-бързо се махнем от ЕС по- добре! И без това 2020 спират фондоввте!
23
11
 
5
 
! Отговори
До АНТИ преди 7 години
И какво лошо има да падне валутния борд???Знаеш ли че над половината българи са "женени" за банките?Така поне ще се отърват от тия мошеници!!!
22
2
 
13
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро"...........----------И КОЙ го каза това ?? Е как КОЙ?!??! Милионерите в евро "социолозите-голфъри-собственици на над 500 вилни къщи в Блек сий рама". Сега разбрахте ли КОЙ го каза?? Между другото този КОЙ ежедневно ви облъчва!: Ту като солташака П. Симеонов, ту неква мома нова, ту Андрейчо, ту Червен Кънчо. Всеки Божи ден!! И все за "тяхна сметка" бреееее!! *** червени! А!! потърсете в нета КОЛКО му струва "къщичката на Райчев в Бояна!
21
5
 
3
 
! Отговори
Аууууууу....Неееее.. преди 7 години
...а Радев , каза ,че е за ЕС и НАТО....и за СЕТА! !
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо тогава ни задължават и акцизите да са еднакви,вредните емисии да са еднакви.Нали имаме различен стандарт и заплати?Различни трябва да са всички изисквания и параметрифинансови, данъчни и регулаторни
19
9
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
..И АЗ ИСКАМ :Пак да се ангажира *** българско стадо с руските проекти ---ЗА ДА ОСТАНЕ БЕДНО И ГЛАДНО ....ЗА ДА МУ ПРОДАВАМЕ ПАК ЗАПАДНИТЕ ДРЪНКУЛКИ ---ЗА "$ и Э!!ТОГАВА ----ЩЕ БЪДА НЕНАДМИНАТ ТЪРГОВЕЦ И ВСИЧКИ ПАРИЧКИ И ЖЕНИЧКИ ЩЕ СА МОИ!ТОГАВА ЩЕ МЕ НАРИЧАТЕ "МРЪСЕН КАПИТАЛИСТ"----ама за валута ще ми правите бибитки....ха,ха,хааааааааааааааааИСКАМ, ИСКАААААААААААААААМ ..И АЗ!!!!!
18
0
 
13
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Българина в България не става за капиталист.Искахте свобода, веднага обърнахте на свободия.Искахте демокрация, а страшното разграбване ни разсипа.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а то Европа има ли вече?