Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро

Родната политика търси зрелище - 60% искат сблъсък Нинова-Борисов
Обновена: 11 мар 2017 14:58 | 10 мар 2017 20:30,
111
Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро
Снимка: Архив, Reuters

66% от българите не възприемат сценариите за "Европа на повече скорости" и не искат обособяването на център и периферия в Съюза. Само 24% смятат, че по-богатите и по-бедните страни в ЕС трябва да се развиват отделно едни от други.

В същото време обаче 72% смятат, че е по-добре България да не бърза с влизането в еврозоната. Това показват данните от експресния сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна, финансиран със собствени средства.

Още по темата

Инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни. Въпреки това само 25% смятат, че трябва да влезем в Еврозоната и да се въведе еврото.

Общото мнение на българските политици също е, че развитието на Европа на две и повече скорости е неприемлив вариант за България. Президентът Румен Радев заяви в Брюксел ясната позиция на страната ни против формирането на център и периферия и каза, че ЕС се е трансформирал от съюз на принципи и ценности в съюз на сметки и пазарлък.

Според проучването на "Галъп нтернешънъл" продължава и следизборната положителна инерция в оценките за работата на президента Радев. 68% от запитаните оценяват по-скоро положително първия месец от мандата на президента и само 18% му дават отрицателна оценка.

В сондажа се проследяват и нагласите на респондентите за несъстоялия се дебат между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова. Дни наред двамата спориха дали да проведат дебат на четири очи или с екипите си, но така и не се разбраха. Нинова искаше лидерски дебат, а Борисов - дебат с експертни екипи и да бъдат представени евентуалните министри при сформирането на бъдещ кабинет.

Оказва се, че повечето хора предпочитат лидерския сблъсък и 60% биха искали да чуят позициите на Нинова и Борисов. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и "мажоритарност" у нас.

Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски сблъсък, е този на ГЕРБ, който подкрепя идеята за дебат с екипите.

37% от хората обаче изобщо не са чули за полемиките дали ще има дебат и какъв да бъде неговият формат.

В проучването е проверено и отношението на хората към престъпността и разкриваемостта на деянията. Обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред. Така 58% от респондентите искат по-бързи наказания за престъпниците, а 38% смятат, че най-важна е реформата в съдебната система и МВР.

-----------------------------------------

Експресният телефонен сондаж е проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна. Проведен е от "Галъп интернешънъл", със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А Н Т И Само да имат смелостта да махнат валутния борд вече ще трябва да се лее кръв.Това без борд, комунисти на власт и Румен Гечев оправя икономиката сме го играли вече. Сега има и още едно утежняващо условие курниновица. Тази изтрещяла кукумявка в менопауза може да сътвори такива поразии че свят ще ни се завие. Тя спаси сина си в Америка и натрупа от далавери пари за да отиде при него а нас и нашите деца може да продаде за за някоя друга рубла на североизточните пияници.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ иска сблъсък Нинова с Борисов за омаскаряване на ГЕРБ, тъй като тя е завеса единствената стойностна сила отстояваща независимоста на държавността и едновременно с това заплашваща статуквото. Така, че статуквото да си преразгледа управлението и спонсорите. Дали са статукво или обикновени надничари на времето договор.
14
1
 
10
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Големи лицемери ще излязат тези дъртаци. Хем ще се борят срещу дискриминацията и в същътият този момент искат да я легалезират. Що за мръсни ***. Немога да го проумея.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз искам бойко да вдигне кръвно и да го изпратимбъчварова бежанци да я любятплефню да организира гей-параадмного ли искам?
12
4
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Последния дето щеше да въвежда златен динар в няколко държави и да прави нещо като арабски ЕС знаем какво се случи с него и в тез държави. Cега вряскат срещу Русия та белким и Евразийския съюз съборят, ама удариха на камък.
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко ,Бойко и ти върна държавата 100 год назад
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите искат досегашните крадци на държавата да бъдат съдени и да получат заслуженото
9
10
 
6
 
! Отговори
ДА ГО БУТАТ БОРДА.. преди 7 години
НАЙ -ОБИЧАМ ДА ТЪРГУВАМ С БЕДНИ И ГЛАДНИ РУСКИНИ И ...*** И ПРОСТИ БЪЛГАРИ!НОВАТА ИНФЛАЦИЯ ----ЩЕ МЕ НАПРАВИ ПРИКАЗНО БОГАТ!ОБИЧАМ ТЪПИТЕ *** --ОТ ТЕХ, СЕ ПЕЧЕЛИ , НАЙ-ДОБРЕ!!!!
8
5
 
18
 
! Отговори
ИСКАМ преди 7 години
Искаме реабилитация на Проектите на България 1.АЕЦ БЕЛЕНЕ2.Още 2 блока в АЕЦ Козлодуй 3.Южен Поток 4.Спиране на Американските ТЕЦ5.Спиране на Фотоволтаичните Мощности
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какъв сблъсък може да става въпрос монолозите на банканския овчар са вечно някакво хленчене и скимтене на сритано куче.
6
7
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Ние герберастите , бачкаме за евро и долари----НЕКА *** ДА БАЧКАТ ЗА РУСКИ ЧЕРВОНЦИ !ТЪКМО , КАТО СТАНЕ ПАК У БЪЛГАРИЯ И... "мазното ла"""но "--АБСОЛЮТНА ДЕФИЦИТКА, ПАК ДА ВИ ПРОДАВАМ ЗАПАДНИ СТОКИ ЗА ВАЛУТА!ДЕ , ДА ЩЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ТОВА ВРЕМЕ ...ХА,ХА,ХААААААААААААА..И АЗ ЧАКАМ!!!
5
3
 
18
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Лоши хора искат да бутнат валутния борд,и тогава ще стане страшно.
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8 години геребрастките лъжци манипулират общественото мнение и му насаждат, чрез Прасешко-Тиквените си медии, че било за Европа, а пък сега какво излезе - никой не иска Еврохейския съюз, прогнил от корупция и заливащ ни с тарамбуки.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не искаме ЕС на скорости, напротив искаме Брюксел да ни върне двата реактора или да ни построи АЕЦ Белене и Южен Поток да ни върне емигрантите да си вземат и ромите дето тъй или иначе Брюксел по-добре от нас знаят как да ги интегрират и да ни дишат прахоляка.
2
6
 
21
 
! Отговори
ЛОША ОРГАНИЗАЦИЯ преди 7 години
СМЯХ - кой ще ни разреши на този етап да приемем еврото ?БГ в момента е на ниво 1989 година , чака се Революция .
1
20
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
КАТО НЕ ЩЕ ЕВРО .....А , РУСКИ ЧЕРВОНЦИ ИСКА,ЛИ...??!!