Гарелов: За свободата на словото, коректността и SMS-ите...

Коментар на журналиста по повод освобождаването му от длъжност
15 мар 2017 12:03,
182

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов, след участието му в телевизионно предаване по повод възникналия сблъсък между Бойко Борисов и Елена Йончева.
Още по темата
Според служебния премиер така е било нарушено правилото за неутралност на служебното правителство в предизборна кампания.

Герджиков е на мнение, че е недопустимо член на служебния кабинет да коментира и взема страната на който и да е било участник в предизборната кампания.

В интервю за Bulgaria ON AIR Иван Гарелов споделя, че е разбрал за освобождаването си от самия служебен министър-председател, който го е поканил в кабинета си, за да му съобщи и причините за това.

"Мотивите са това, че съм защитил Елена Йончева, като по този начин се намесва правителството в предизборната кампания. И, освен това, съм засегнал на два пъти бившия министър-председател Бойко Борисов. По този начин се нарушава неутралитета на служебния кабинет", споделя Гарелов.

За това дали изброените причини са основателни, журналистът не е съвсем убеден, като коментира, че е бил много внимателен в критиките си към действията на бившия министър-председател, именно с такава цел - да не се намесва в предизборната кампания.

"Но, очевидно, преценката на г-д Герджиков е била такава. Аз не се разделям с лоши чувства с него. Това е просто разминаване. Аз съм роден за журналист, такъв ще си остана, а не за медиен съветник. В този смисъл - няма драма. Драмата я има, разбира се, но не е за мен", допълва още той.

Според Иван Гарелов драмата е за професията на журналиста, за свободата на словото, като смята, че тя е напълно нарушена, а той е само един от случаите.

След участието на журналиста в телевизионното предаване в публичното пространство се разпространи информация, според която бившият министър-председател Бойко Борисов е изпратил SMS до служебния премиер Огнян Герджиков, което стана повод за множество последващи въпроси и съмнения.

Иван Гарелов споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR, че за този SMS е разбрал лично от Огнян Герджиков, който му е признал, че е получил такъв. Какво гласи въпросното съобщение, журналистът коментира по следния начин:

"Ами, че правителството, служебният кабинет, се обявявало срещу него", казва Гарелов. 

За това дали такива SMS-и влияят на свободата на словото, Иван Гарелов коментира, че ако чрез такива съобщения се командва и се решава съдбата на журналистите, то какво е това и не е ли именно то посегателство върху това право. 

Попитан с какви чувства напуска служебния кабинет, журналистът отговаря, че си тръгва с облекчение и малко огорчение.

По отношение на това дали е коректна предизборната ни кампания, той отговаря:

"Не. Този случай какво е? Случаят с Елена Йончева какво е?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
9
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Ех, ех! Много злоба и завист срещу успешните личности /Йончева, Гарелов, Кеворкян/в този български форум! И що така?
128
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елена Йончева не е журналист.Тя е просто пропагандатор на антизападната идеология, а понастоящем изкуствена майка.
127
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В едно съм сигурен , където и да са били Елена и Иван първо са докладвали в Москва ,после в София .Руснаците знаят какви сме слага4и и ни се радват , няма друго племе като нашето .
126
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за наивен народ? Ако не друго, спомнете си Тръмп за медиите.Ами нали затова е медия, за да е посредник. В случая на Гарелов - на държавата
125
17
 
17
 
! Отговори
Един преди 7 години
Аз съм последният човек, който ще гласува за Борисов. В конфликта им с Елена Йончева съм склонен да повярвам на нея. И подкрепям на 100% решението да бъде освободен Гарелов, тъй като той няма право да подкрепи никой от двамата, понеже участва в СЛУЖЕБНО правителство. Трябва да има ред!
124
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде има сега журналисти, подготвени за международна политика? Пълно е със завършили журналистика, пълно е с всевъзможни медии и само препратки и препечатки. Когато Гарелов беше млад, имаше няколко изключително добре подготвени за определени сектори журналисти. Знаеха няколко езика, успяваха да имат преки контакти с държавни глави от страни с различно управление. Сегашните медии правят само шоупрограми, журналисти не поддържат. Самодейност и по съвместителство.
123
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има разлика, когато са ти дали пари за някаква мисия от националната телевизия, друго е , когато си си ги взел сам от обществените поръчки и от данъците на данъкоплатците и от европейските субсидии. Поръчки, от които се *** от разликите в цените. Санирането от 30 лева на квадрат, стигна 180!
122
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йончева и Гарелов не са под шлифера на боко.Йончева беше в най-конфликтните райони. Завистта е голяма движеща сила.Нека ми отговори оня, който пита какво разбирала Йончева от саниране - какво разбира делянчо -джуката от енергетика, туризам и икономика едновременно, завършил хасковско школо и учил до бакалавър май културология?В САЩ!Най-разбира от енергетика, щото там има най-много за крадене!Културата и възпитанието са заличени от вожда ви с уличния си речник.Какво разбира боко от икономика
121
5
 
8
 
! Отговори
Рьоне преди 7 години
До МАРИКак кой даде пари на Йончева.Искаш ли-дават.20 милиардо минимум!
120
5
 
18
 
! Отговори
откъдя накъдя преди 7 години
Ченгета били на държавна сигурност.Сегашните пък са агенти на американската държавна сигурност Агент до агента,мила моя майна льо.......
119
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 75 години, още иска да цуца от държавната хранилка. Що ли не си пие гинко билобата и да си гледа старините?
118
10
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Служебните кабинети са неутрални, но само на хартия. Нима, тези на Плевнелиев, не подкрепяха тихо и кротко ГЕРБ? Нема умен човек, който да вярва в това. А ние сме турнали Радев, за да му е лошо на Борисов, не добре! Сиреч, пообидили са го малко, муфтата банкянска? Айде, чоджум;))) муха се *** на егото му. Герджиков, на мене лично не ми харесва, защото има топла връзка с Борисов и втори път, защото е евреин, трети път - щото е либерал.
117
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До :))Значи - ако един журналист е добър, но е платен кутевски или какъвто и да е агент, няма какво да го хвалим
116
5
 
10
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До ПешкоДа живее посредствеността и книжните тигри, т.с плямпалата! Гарелов, Кеворк, Елена са не само книжовници, но и практици, т.с истински професионалисти! Герджиков показа как знанията/теорията без практика е саката, трагикомична и лековата!
115
8
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъз преди 7 години
До Червена подлогаМного точно казано, брато. Гарелов се излага като кифладжия. Агент, доносник, а сега и жалък пудел. Също като Дачков, Инджев, Петко Георгиев и прочие пасмина.
114
6
 
10
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Тоя сив гълъб и той не се нацуца стана колко години.
113
13
 
11
 
! Отговори
МАРИ преди 7 години
Йончева пък да каже кой и даде пари да си обикаля напред-назад,а не да гледа умно и да се прави че не знае за какво става въпрос.А и колко и разбира главата от саниране,та се изказва то това е друга тема.Чудя му се на Гарелов-тръгнал да я зящитава е друга тема
112
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя не е ли разбрал, че Гержджиков не е Тиквата държaвността се завърна вече никой не си прави каквото си поиска свърши ерата на калинките.
111
8
 
2
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До Eл.Йончева-смешно еЗавиждаш ли? Ти ли трябваше да си любовник/любовница на Станишев? :))
110
11
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Гарелов при Кеворк в прасешкия "Квикенд" да си *** на воля комунделските глупости