Радев твърдо: България няма да повтаря "скъпи" грешки с бежанците!

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации"
4 апр 2017 14:30,
233

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената на необмислени решения в миналото. Това обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на постановлението за интеграция на чужденци.

Държавният глава направи коментара си по време на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас.

Още по темата

Постановлението бе отменено на извънредно заседание на кабинета миналата седмица. От публикуваната от него стенограма стана ясно, че повечето от министрите са били против отмяната. Критики и притеснения не закъсняха от водещи фигури в Европейския съюз.

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", коментира още по темата днес Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Според него трябвало да се отчете и рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло от постановление като отмененото.

Радев обясни и че смята, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Според президента преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане.

Радев смята, че е нужен и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на социалната система на страната.

Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като рече твърдо,мислите ли,че устоява българските интереси само пред камерата??Скара ли се с Турция,ще видим за какви грешки не е разбрал като се изтърсят хиляди пред портите ни.Тогава ще стреля ли????
19
4
 
43
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Дръжте се г-н Президент, рептилиите ще ви разкъсат жив... Но първо ще ви захапят нашите безродни третополови!
18
31
 
6
 
! Отговори
? преди 7 години
Общи приказки не са нищо.Радев знае, че трябва да спазват условията, за има еврофондове.Иначе- периферия. Не зная Йотова, която е била в ЕП, как гледа.Но е факт, че всички министри, Д.Златева са озадачени: не знаят НОВАТА постановка.Да видим какво РАЗЛИЧНО ще има в новото постановление.Не бързайте с "молодец".
17
6
 
47
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Най-после един мислещ мъж в тая държава. Резила е голям след като това служебно правителство е може би най-доброто което България е имала след 89та. За първи път някой да се опълчи срещу колонизаторите. Само адмирации!!
16
45
 
10
 
! Отговори
miko преди 7 години
Баси популиста дето излезе тоз Радев.
15
1
 
32
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Бе ти вЕрно си селянин!А бе аграр,Орбан е министър-председател,а Радев президент на парламентарна република!Правиш ли разлика?
14
42
 
14
 
! Отговори
блондинка преди 7 години
Освен ***, държавния главоч Радев е бил и голям популист бее !
13
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво трибестане! Сега очаквам да се отнеме и гражданството на стотици хиляди руслямистанци заселени по черноморието.Все пак видяхте и вчера, че това е една нестабилна, дива и неконтролируема стрна.
12
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То преди тринайсет века Аспарух е дошъл по тези земи с няколко хиляди бежанци и вижте каква стана...
11
2
 
25
 
! Отговори
Не преди 7 години
виждам в Европа някой някого да е интегрирал,та да ни бъде оказвана помощ за справяне с проблемите на интеграцията!
10
37
 
2
 
! Отговори
Селянин без Фейсбук преди 7 години
Ала-бала, пак общи приказки - ще видим, ще обмислим, ще преценим, ще създадем работна група. Абе, льотчик, не можа ли като Орбан да тропнеш с ръка и да кажеш - ВЪН!
9
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО ГЕН.РАДЕВ!ПОКЛОН!Най-после си имаме истински президент,а не мижитурка,която прави метани на "началниците".Мъж с достойнство и чест.Гордея се с нашия президент.
8
3
 
57
 
! Отговори
българка преди 7 години
ИНТЕГРАЦИЯТА НЕ СЪЩЕСТВУВА !!! НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО ИНТЕГРАЦИЯ !!! Не знам кога ще го разберат толерастите от евро-гейския съюз !!! НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ ! НИКОЙ НЯМА ДА СТАНЕ КАТО МЕН, НИТО АЗ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНА В НЯКОЙ ДРУГ! НЕ МРАЗЯ НИКОГО, НО ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА!!!Туск да погледни демокрациите в ЕС - кой са успели да интегрират - никого !!! Арабите си живеят в техни затвори общества, закон е шериата, размножват се, плащат им помощи, за да не правят проблеми - докато изкарат автомати по улиците
7
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До aaaaМа...нема ли да каца от време на време? Че иначе че иде у космосу. То бива трибестан бива, ама...
6
57
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да сме мулти-етническа държава на втора скорост в ЕС и да работим чистачи на запада за 1000 евро заплата отколкото да мизерстваме като руснаци за 86 евро средна заплата. Щом са ни сложили да сме мулти-етнически на втора скорост значи така трябва, такъв е животът, в Брюксел знаят най-добре какво е нужно за България и се опитват да ни помогнат, защото членството ни в ЕС е най-прекрасното нещо което някога се се е случвало на България.
5
10
 
34
 
! Отговори
aaaa преди 7 години
до 1 Ако е вярно, че е пратил ДАНС в турция още повече ми си издига в очите. Така на наша територия ще попаднат бежанци, ама истински бежанци, а не терористи. Така трябва всеки който влиза на наша територия да бъде проучен. Като членове на ЕС сме длъжни да приемем някаква част от тия хора и най добре да бъдат проучени кой от къде е, а не както досега. Браво Радев.
4
55
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е *** платен от Путин да дестабилизира демокрацията и толерантността в най-прекрасния съюз на земята.
3
7
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отличен 6 за президента. Който си е поканил гости , да си ги посреща. Ферщеен, гросмути!?!
2
7
 
84
 
! Отговори
браво г-н Президент преди 7 години
Най- после една ненаведена и мъдра политика от български политик
1
10
 
84
 
! Отговори
aaaa преди 7 години
Ето това е човека който чакахме 25 години. Успех генерале. Зад теб е народа. Само напред и нагоре (както си свикнал).