Герджиков с аргумент на извънредния МС: Президентът желае това!

Кабинетът е качествен, доволен е той от отмяната на наредбата за бежанците
Обновена: 3 апр 2017 12:43 | 3 апр 2017 12:35, Веселина Йорданова
77
Герджиков с аргумент на извънредния МС: Президентът желае това!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам". Това обяснява на министрите служебният премиер Огнян Герджиков на извънредното заседание на МС в петък, на което беше отменена Наредбата за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

"Наистина въпросът е деликатен, няма никакво съмнение, и затова е много важно да вземем точното решение, а точно решение не знам дали има", признава Герджиков.

Още по темата
Наредбата бе отменена с мотива да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната. В нея на доброволен принцип се предвиждаше осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др. от общините със сключване на споразумение за интеграция.

От стенограмата на заседанието става ясно, че част от министрите са с резерви заради създаването на правен вакуум, докато се приеме нова наредба, която не е готова. Чуват се и гласове, че това няма да е добър сигнал навън, а вицепремиерът Малина Крумова предупреждава, че заради отмяната на наредбата Брюксел може да ни санкционира със спиране на пари.

Социалният министър Гълъб Донев посочва, че по наредбата няма нито едно сключено споразумение, дори напротив, наблюдават се тенденции на напрежение в местната общност при желание от страна на бежанци за заселване или при настаняване на непридружени деца в центрове за предоставяне на социална услуга в общините.

Според министъра би трябвало да се разработят такива критерии, които да дават оценка доколко съответният чужденец се справя с дейностите, които са заложени в механизма за интеграция. Би следвало да има разписани санкции, ако дадено лице откаже тази заетост, съответно да му бъде отнето правото да получава социално подпомагане, както е за всички български граждани.

Министърът признава, че има притеснителен момент – отмяна на наредбата без готов нормативен документ, с който тя да бъде заменена.

Според Малина Крумова отмяната на действаща наредба, без да може да се види какво реално я замества, освен че създава правен вакуум, е доста притеснително послание по отношение на европейските ни партньори.  Просветният министър Николай Денкова се обявява за промяна на наредбата, а не за отменянето й.

Премиерът Герджиков обаче казва, че макар това да е по-коректно, "ние в момента не сме в състояние да го направим".

Правосъдният министър Мария Павлова пък пита кое налага наредбата да бъде отменена точно в този момент.

Външният министър Ради Найденов очаква "специален интерес" към извънредното заседание и казва, че не може да прецени срещу кого ще са повечето "стрели" – срещу кабинета или срещу президента. "Притеснен съм и аз за отзвука, който ще има в Европа“, признава дипломатът.

Спортният министър Даниела Дашева пък иска повече време за запознаване с постановлението. След кратка почивка заседанието продължава.

Вътрешният министър Пламен Узунов казва, че е бил тази седмица в  Брюксел "и там страната ни действително бе критикувана за това, че не изпълнява задълженията си по релокация".

"Мога да ви кажа, че лицата, които трябва да приемем от Италия, ние не сме го направили до този момент. От Гърция сме взели едва 3% от ангажиментите, които имаме. Като страна, на която предстои Председателството на Европейския съюз, това не добра индикация, това не е добър пример и смятам, че ще бъдем критикувани", казва МВР шефът. Според него основният порок на наредбата е, че липсва координиращ национален орган, който да обединява усилията на всички институции.

Министрите се съгласяват да гласуват за отмяна на наредбата при по-кратък срок за изготвянето на нова – една седмица вместо един месец. Крумова настоява за конкретна дата, до която да има проект и тя е определена - 7 април.

Премиерът Герджиков благодари на министрите и закрива заседанието с думите: "Оказа се, че кабинетът е много висококачествен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***.Прилича ми на комедиен актьор от времето на филми с Луи Дьо Фюнес.Беше един страхлив послушник на Б.Б.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентска република ли сме ?????????
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали чергарството уж беше забранено? Вместо да премахваме гетата, създаваме нови. Реализираме ***.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво само ми ревете бе, като не ви харесва отивате пред парламента и им го казвате, само ревете и чакате някой в буквалният и преностният смисъл да ви оправи, и накрая се оправени си седите и се оплаквате по форумите...
51
3
 
6
 
! Отговори
пттм преди 7 години
Нека с новата наредба да се интегрират в лагери-затвори. Това само биха понесли изтерзаните от престъпността и безпаричието българи.Жалко,че никой не се съобразява с желанията на народа.
50
1
 
2
 
! Отговори
Дюдю преди 7 години
До АнонименИ аз така мисля.
49
3
 
10
 
! Отговори
Дюдю преди 7 години
Не забелязвате ли, че всички управници, много се притесняват, че няма да угодят на европейските директиви и "господари", но нито един от тях не се притеснява какво ще кажат болшинството от Българите. Тази "гнила" прослойка съвсем се е откъснала от хората и направо се е самозабравила. Народът трябва явно да им напомни с по-драстични мерки на кого трябва да служат и за чие мнение да се притесняват.
48
2
 
10
 
! Отговори
иво преди 7 години
Президента не я отменя , а я ЗАМЕНЯ с "по-съвършена" , за по-добро интегриране , какво лицемерие !!!!!
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който защитава постановление 208 да даде личен пример,като приеме няколко бежанеца у дома си и им осигури пълна издръжка.
46
3
 
19
 
! Отговори
PILOT преди 7 години
На нас Орбан ни трябва а не тиква зелена !!!
45
18
 
8
 
! Отговори
тъжен факт за Радев преди 7 години
Президентът и това тенденциозно назначено от него правителство не се справят с текущите проблеми. Представяте ли си колко още бакии ще забъркат тези некадърници, ако не се създаде бързо нормално правителство...
44
1
 
21
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Анонимен 58Анонимен от написаните от теб думи, човек следва да разбира, че ако не се съобразяваме с определени мнения, ще ни се случи нещо лошо и то ще е по волята на хората които наричаме партньори от ЕС и НАТО.Ние не избягахме ли от едни други партньори присъединявайки се към сегашните ни партньори, точно с надеждата, че при новите партньори ще можем да прави това което ни харесва, а не това което ни се налага от вън. Не знам на теб как ти се струва това, но за мен си е робство.
43
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 7 години
До АнонименА, добърден тетка Маро, сетила се тя да се побара.
42
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брилянтен ход на Радев.Първо махна това антибългарско постановление,взето от *** Борисов под диктовката на ЕНП.И второ,сега ще гледаме сеир в следващия временен герберо-патриотарски кабинет.Брюксел ще натисне Мутрата да бъде върнато постановление 208,а патриотарите тогава ще се озоват в небрано лозе.
41
2
 
9
 
! Отговори
направете сметката преди 7 години
тва бг его, тия сменени областни, тия новите, които предстои да бъдат сменени, всички тия сменени държавни служители и новоназначени такива /които ще бъдат освободени/, тва са пари бе хора, пари за обещетения и съд, не ви ли казват - не се ли сещате - забравихте ли! какви пенсии бе - отсвирени са, забравете, умирайте не се мъчете, важно е че на тиквата праиме напук! .... тва е! мъже, българи!
40
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не мога да разбера от къде на къде Брюксел ще ни налага да приемаме тези хора и защо изобщо сме се съгласили на подобно нещо.Не си спомням България да е организирала цветна революция в която и да е държава, че да ни налагат да приемаме бежанци бягащи от война в следствие на тази цветна революция.....Защото ако не слушаме Брюксел самите ние ще станем мигранти. По-добре да приемем няколко такива отколкото нас да ни приемат някъде като почнем да бягаме без ЕС.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средната заплата чорбаджията я определя така-той 2500, аз 500, средно двамата взимаме 1500, нали?Сития на гладния не вярва..депутатите сами си определят заплатите.D
38
11
 
30
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 години
ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ!!!! Г-н ПРЕЗИДЕНТ на Р БЪЛГАРИЯ Вие сте най-достойния български политик - време е да вземете управлението на тази измъчена и ограбена НАША БЪЛГАРИЯ във Ваши ръце! Стига демагогия сервилност простащина хайдуклък....! Оня, бай КОЙ, да върви по дяволите, или да върви при законите, които пазят БЪЛГАРИЯ - те ще му покажат точното място оттук нататък! Стига съсипване на БЪЛГАРИЯ, защото идва нашия ред, ние тези от улицата !???? И тогава ТЕЖКО ВИ !!!!
37
1
 
21
 
! Отговори
анти преди 7 години
А не беше ли по правилно да вдигнат доходите - заплати и пенсии а след това 30% увеличени.
36
3
 
28
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Безплатни жилища - безплатно обучение - здравеопазване - осигуряване на работа - социални помощи от различно естество.А българите които са на ръба на оцеляването.Всички средства от бюджета са насочени към ромите и мигрантите а останалите - кучетата ги яли.Е.. как да обичаш Родината си която собствения си нард - българския - затрива