Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!

У нас пък оценката на въвеждането на уседналост е по-скоро положителна
Обновена: 5 апр 2017 12:24 | 5 апр 2017 12:15, Камелия Цветанова
253
Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предложението на служебното правителство да няма повече гласуване за граница на български избори разгневи сънародниците ни зад граница.

Идеята на кабинета Герджиков е с промени в Закона за българското гражданство на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Искането за това обаче дойде не от правителството, а от президента Румен Радев.

Още по темата

осега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария за Bulgaria ON AIR.

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов обаче са на друго мнение. Те смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца е добра идея, а гласовете от чужбина не са от електорално значение.

Според тях право на глас трябва да имат хората, които живеят там, където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа.

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Журналистите коментираха и отмяната на постановление 208 за настаняването на бежанците, като според тях това решение на служебния кабинет е противопоставяне на общоевропейската политика.

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
21
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Не разбирам на какво основание, жевеещите в чужбина гласуват. Който плаща, той поръчва музиката. Ние тук плащаме данъците си, ние тук избираме кой и как да ги харчи! Когато се върнат, а дано, ама надали, ще гласуват!
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лора, като си дойдеш в България никой няма да те спред да гласуваш. Просто няма да имаш шанс да го направиш от мястото, където работиш. Но явно ти пука, а и си идваш често, какъв по -прекрасен повод да си дойдеш малко, за да гласуваш
178
2
 
9
 
! Отговори
горо преди 7 години
Да бе. Ще ми избираш от майната си гъзинина кой да е на власт. Малко ли сте нагли,а ? Така и така не живеете тук.
177
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки българин като си дойде в България може да си гласува, няма какво да реват. Не може хора които не живеят в тази страна да вземат решения за тези които са тук, както и неграмотни.
176
3
 
0
 
! Отговори
мебелите .... преди 7 години
Aйдееее. Продаваме на безценица панелките на *** и Чао!
175
0
 
18
 
! Отговори
Георги до Лора преди 7 години
Не знам колко пъти се прибираш в България, но повечето са като мен (рядко се прибират). Информацията (защото все пак се интересувам какво става там) черпя от интернет и новините. Знаейки нашите "обективни" медии какви новини показват предпочитам да бъде приет такъв закон...
174
0
 
6
 
! Отговори
любо преди 7 години
До ЛораАко наистина си там само на работа би трябвало да имаш постоянна адресна регистрация в БГ. Ако ли не, тогава чао.
173
15
 
3
 
! Отговори
Лора преди 7 години
Как така няма да мога да гласувам. Аз не съм напуснала страната си. Работя в чужбина, защото там ме е пратила организацията, за която работя. Но оставам българка, в България е домът ми и дай-боже един ден ще се върна там за постоянно. Връщам се в България поне 5-6 пъти в годината. Винаги съм гласувала. Това е право и искам да се ползвам от него. Знаем, че кабинетът на Герджиков и той самият не са велики капацитети и основно се интересуват от кадруване.
172
3
 
23
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Живея във Великобритания и противно на повечето коментиращи от чужбина подкрепям предложението. Съгласен съм с факта, че ние нямаме обективен поглед върху ситуацията в България. Нека тези които живеят в нашата република определят кой да ги управлява.
171
0
 
3
 
! Отговори
V raj debna преди 7 години
Taka li? I za kakvo im e BP v chujbnata?!
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да забраниш нещо трявба да имаш пари много пари а ти ги нямаш, беше ти го казал навремето Тодор Живков.
169
1
 
2
 
! Отговори
Locust преди 7 години
До: Кристо. Първо децата трябваше да изпратите , а вие после. Но и сега не е късно, но терминалите на летище Враждебна ( точно име за мястото ) са все още отворени и в Европа ни приемат що годе.
168
5
 
3
 
! Отговори
математика преди 7 години
смятайте хорааа - данък от 1000-2000лв на фона на изпратени поне 200-300 ерво на месец
167
5
 
4
 
! Отговори
Кристо... преди 7 години
Взимаме си и децата.Какво да се мъчат. Явно не ни искат.Това е. Заради *** и турското население напуснало преди години идва и нашият ред.
166
0
 
10
 
! Отговори
cazzo duro преди 7 години
Между временно този проектозакон току-що го изтеглиха. За капак накиснаха некъф чиновник за гафа. Излезе, че човечеца го е писал и качил на сайта докато си е чоплел носа и без да го съгласува с министърката!! Ай де бе!! Вие вярвате ли го??? Милия той! Хем му наредиха да пише глупости хем го изпържиха!
165
1
 
8
 
! Отговори
Locust преди 7 години
Хукнали сме да гласуваме от чужбина. Хич и не ми пука каквото и да става на тази територия. Беше то едно време. Шведите в България си направиха комунизЪма. За всички шведи безплатен ток, вода, социални помощи. А ако искат да работят си докарват от работа по Европа. България ?
164
1
 
4
 
! Отговори
Frt преди 7 години
Bg mediini laji.Koito e iskal, e glasuval. Daje bez adresna registracia.
163
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дан Колов 182По добре недейте праща! Ако са за бабата или дядото значи ще се отзоват при ало-апашите!
162
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много правилно! Щом не живеем в България няма какво да се натискаме да гласуваме! Аз лично имам за кого и какво да гласувам там където живея! Не живея в България от години и нямам реална представа за какво иде реч! Знам само едно - нямаме шанс за нормални управници! Времето го доказа така че вместо да си хабим енергията за една бита карта нека я насочим към нещо реално и много по позитивно!
161
3
 
9
 
! Отговори
Дан Колов преди 7 години
Добре. Няма да гласуваме.Няма да пращаме и пари.Край. Нема проблем.